ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ MECLİS`TE. İŞTE TEKLİFİN GEREKÇESİ
AK Parti ile MHP`nin hazırladığı, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını amaçlayan Anayasa değişikliği teklifinin gerekçesinde, ``Yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafetlerinden ötürü bazı öğrencilerin eğitim ve öğrenim hakkının engellenmesinin kronik sorun haline geldiği, Türkiye`nin kurucusu ve üyesi olduğu Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin hiçbirinde böyle bir sorunun olmadığı`` ifade edildi.
Teklifin genel gerekçesinde, Anayasa`nın, ``Kanun önünde eşitlik`` başlıklı 10. ve ``Eğitim ve öğretim hakkı ve ödevi`` başlıklı 42. maddelerinde yapılması öngörülen değişikliklerin, yükseköğretim hizmetlerinden, `Kişilerin kanun önünde eşitlik ilkesine` uygun olarak, herhangi bir nedenle ayrımcılığa tabi tutulmadan yararlanmasının önündeki engelleri kaldırmayı amaçladığı ifade edildi.
Genel gerekçede şu ifadelere yer verildi:
``Devletin temel amaç ve görevlerinden biri de kişinin temel hak ve hürriyetlerini, hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmak, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaktır.
Yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafetlerinden dolayı bazı öğrencilerin eğitim ve öğrenim hakkının engellenmesi kronik bir soru haline gelmiştir.
Kurucusu ve üyesi bulunduğumuz Avrupa Konseyine üye ülkelerin hiç birinde üniversite düzeyinde böyle bir sorun mevcut bulunmamaktadır. Buna rağmen, ülkemizde uzun bir süredir üniversitelerde bazı kız öğrencilerin başlarını örtmede kullandıkları kıyafetler nedeniyle eğitim ve öğrenim hakkını kullanamadıkları bilinmektedir.
Atatürk`ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinde, `Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür` nesillerin yetiştirilmesi; kişilerin yükseköğrenim hakkından, `Kanun önünde eşitlik ilkesi` gereği hiçbir nedenle ayrımcılığa tabi tutulmadan yararlanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenlerle, Anayasanın 10.ve 42.maddesinde bu değişikliklerin yapılması gereği doğmuştur.``
|