![]() |
Türk Meclisi |
|
||||||||
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1835 Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10881 Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236 Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 757 Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2061 Haber bulunmaktadır. |
![]() |
|
Haberler ve Yorumlar |
TERLİ MALI HAFTASI |
SANAYİ SAHİBİ OLMANIN RUHU: Küçük Şeyler
İlkokul Okuma Kitabımdan:
Bir mıh bir nalı kurtarır.
-------------------
Beş yaşında idim. Yaşlı bir Türk kadını olan babaannem pirinç ayıklıyor, ben de yardım ediyordum. Bir tanesi yere düştü. EMEĞE SAYGI! Utancımdan kıpkırmızı olmuştum.
Bu ders bana küçücük bir çocukken verilmişti de ben şimdi bu kitapla mı hatırlayacaktım. EMEĞE SAYGI ve TUTUMLULUK! Utandım. ilginç bir not gördüm: Damlaya damlaya göl oluyordu.
Bir Alman kendi parasıyla coca cola içmez. Almanya’da okullarda coca cola satılmaz. Bir Alman ancak ikram edilirse coca cola içer. Aslında bir Alman, Alman olmayan hiçbir şeyi kullanmayacak bilgi ve bilince sahiptir. Okullarda bu onlara bu şuur verilir.
Alman Audi ise çalışanlarını uyaran bir levha ile işyerine "Yabancı araba almayı tercih eden işçi, gitsin o ülkede çalışsın - o ülke ona iş versin" yazmıştır.
Bir tek Alman mı bunu yapan? Tabii ki değil. Örneğin Fransız, Fransız araçları kullanır... Fransız malı olmayan güzel bir otomobille kıyaslanarak, "Evet, bu otomobil bizim X otomobilimizden daha güzel. Ancak Fransız malı olmayan bu otomobili satın aldığınızda, şu kadar Fransız işsiz kalacak. (Devamında da bu sonuca dayalı diğer zararlı neticeleri anlatılır)... Bu açıklamalar çocuk ve gençlere işlenir; ailelerde konuştukları gibi davranır.
Almanya kendi hazır çorba markasını içer, Fransa kendi hazır çorbasını.
Emperyalistler, evet ama bir yandan da milli ekonomilerini korumak zorunda olduklarının bilinci kendilerinde mevcuttur.
Gidip geldiğimizde ülkelerde bu “küçük ayrıntı”ya dikkat etmeye başladık:
Bu örnekler, sadece batıda değil Uzak Doğu’da, örneğin Japonya’da fazlasıyla mevcuttur. Bir Japon Fransa’da yine kendi ülkesinin ürettiklerini satın alır. Fransa yollarında gördüğünüz bir Japon arabası yine bir Japon`un kullandığı otomobildir. Yani arabasına bakarak kim kimdir, hangi ülkedendir anlayabilirsiniz.
Japonlar son derece sade, basit, yalın mütevazı yaşayan insanlardır. İç borçlar, dış borçlar gırtlağı aşmış. Zamanın başbakanı Meclis’i toplar. Kürsüye çıkar.
TUTUMLULUK ve EMEĞİNİN KATKISININ ÖNEMİNİ ANLAMAK! Bu durumun, bütün bu süre zarfında, toplumun tüm kesimlerini, tek istisna olmadan kapsayarak devam ettiğini söylemeye gerek yok. Japonya bütün borçlarını öder. Japonya, Japonya olur.
Zenginleşmek, eski sağlam değerleri bozmamışsa, hep zengin olacaksınız ve maddî zenginliğin hayatta en önemli şey olmadığını hep bilerek, imparator dahi olsanız para sizi TEKÂMÜL ETMİŞ İNSAN OLARAK KALMAK ‘tan bir adım geri attıramayarak şu fanî ömrü düşmeden tamamlayacaksınız.
DOĞRU DAVRANIŞ ve TÜKETİM REKLAMLARI sahip olduklarımıza, sanayimize, doğaya, çevreye, emeğe karşı zalimler sınıfına geçmiyor muyuz? BİZ BİR EDEP TOPLUMUYUZ.
Reklâm edilen “tüketim çılgınlığı” bizi sarmasın. Bu bizi fakir, tasarruf edemez/birikim yapamaz, birikimini üretken sahalara yatıramaz, üretemez yapar; bize mal satan yabancıyı da zengin yapar. O zengin sadece bize mal sattığı için zengin olmuyor! Elindekinin de kıymetini biliyor, israf etmiyor. Sabırsızlık ve israf ruhumuzu zapt etmesin. En zenginlerin tasarruf yoluyla, tutumlulukla, böyle olduklarını bir bir gördük.
Hayat çok ince, akil almaz incelikte ipliklerle örülmüştür. Her şey o kadar birbirine bağlıdır ki, ilkokul okuma kitabımızdaki bir sözü hayatımızda her an işlevsel hâle getirecek davranışlar kazanmamız gerektiğini her an kendime hatırlatıyorum:
SANAYİ, TUTUMLULUK ve YERLİ MALI HAFTASI! 29 Ekim 1923’te asıl savaşımız, yani “kalkınma savaşımız” başlarken, uzun soluk gerektirecek bir gayretin başında olduğumuzu biliyorduk.
Kaynağımız vardı: bir milletin azim ve iradesi kırılmadıkça, o millete hakim olmanın imkanı yoktur. Halbuki, asırların getirdiği bir milli ruha, Hiçbir kuvvet mukavemet edemez.”
Bir ikramla da olsa yerli malı haftası yapıyor musunuz? İlhan Dülger |
Paylaş |
Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir. |
© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır.
Kullanıcı Sözleşmesi. |