Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1835
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10671
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 757
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2060 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (165) | Dış Politika (2403) | Ekonomi (243) | Eğitim (93) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (66) | Adalet (74) | Milli Kültür (508) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (868) | Tarım (154) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (10) | Basın ve Televizyon (21) | Din (581) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (15) | Milli Güvenlik (645) | Türk Dünyası (912) | Şiir (100) | Sağlık (193) | Diğer (3521) |

Görüş bildirebileceğiniz Ekonomi konuları
Türkiye’nin ekonomisi iyiye mi gidiyor? (66)
Bankacılık sistemimiz nereye gidiyor? (3)
Vergiler adil mi? Hangi vergiler değişmelidir? (7)
Küçük işletmelerin ve esnafların temel sorunları nelerdir? (3)
Ekonomi ile ilgili diğer konular (164)


Ekonomi - Vergiler adil mi? Hangi vergiler değişmelidir? konusu hakkında görüşler
Ahmet ÖZDEMİR - (Ziyaretci) 23.12.2009 00:02:36

VERGİ KONSEYİ ( I)

VERGİ KONSEYİ Ahmet Özemir Maliyeci-İktisatçı

(Sayıştay Savcı -Emekli- Yardımcısı)

Bu makalemizde, VERGİ KONSEYİ`nden bahsedeceğiz.

Vergi Konseyi; 1992 yılında kurulmuş, ancak faaliyetine 2003 yılına kadar kesintili ve kısa süreli çalışmalarıyla devam edebilmiştir.

2003 yılında yeniden faaliyete geçen Konsey, o zamandan bugüne çalışmalarını devamlı ve yoğun bir şekilde ortaya koymuştur

Vergi Konseyi`nin hukuki statüye kavuşması 178 sayılı KHK`de gerekli değişikliğin yapılmasıyla mümkün olabilmiştir.

Konsey, Maliye Bakanı`na bağlı olarak hizmet yürütmektedir.

Kurul`un, Organizasyon Yapısı: Konsey Başkanı; Genel Kurul; İcra Kurulu; Çalışma Grupları ve Komisyonlar; Sekreterya; Eski Başkanlar; şeklinde sıralanmaktadır.

Resmi Gazetenin mükerrer 14.12.1982/18251 sayısında yayınlanan 178 sayılı MALİYE BAKANLIĞININ TEŞKİLAT ve GÖREVLERİ HAKKINDAKİ KANUN HÜKMÜNDEKİ KARARNAME ile belirtilen Bakanlığa yeni düzenleme getirilmiş ve bu zamana kadar da muhtelif değişikliklere tabi tutulmuştur.

Bunlardan birisi de, 16.07.2004/5228 sayılı Kanun`un 41. maddesiyle; sözü edilen Kararnameye getirilen Vergi Konseyi`ne ilişkin Madde 33/A`ya taalluk etmektedir.

Mezkûr Maddede Vergi Konseyi

Madde 33/A- Bakanlığa vergi politikalarının oluşturulması ve uygulanması

ile ilgili olarak görüş bildirmek ve bu konularda araştırma ve çalışmalar yapmak üzere Vergi Konseyi kurulur. Vergi Konseyi bir danışma organıdır.

Vergi Konseyinin oluşumu, üyelerin seçimi, görevlendirilmesi ve görev süreleri ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.

Vergi Konseyinin başkan ve üyelerinden; uhdesinde kamu görevi bulunanlara (2000), bulunmayanlara (3000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ve ayda dört toplantıyı geçmemek üzere, her toplantı günü için damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tâbi tutulmaksızın Bakanlık bütçesinden huzur hakkı ödenir. denilmektedir.

Madde hükmünden de görüldüğü ve anlaşıldığına göre, Vergi Konseyi Bakanlığın vergi politikaları ve uygulamaları ile ilgili olarak, bir danışma-müracaat organı kurulmaktadır. Kamu hizmetlerinin vatandaşlarla hemhal-paylaşma yoluyla yürütülmesine ve şeffaflığa dayalı bir fahri hizmet biriminin teşkiline örnek teşkil etmektedir. Hatırlanacağı üzere, mahalli idareler itibariyle de benzeri düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Belediyeler kent konseyleri, belediye hizmetlerine gönüllü katılma uygulaması, benzerleridir.

Yine, mezkûr-değinilen madde metninden anlaşıldığı kadarıyla; Konseyin teşkili, üyelerin seçilmesi ve görevlendirilmesi, görev süreleri ile çalışma usul ve esaslarının çıkarılacak bir yönetmelikle belli edilmek istenmiştir.

Nitekim, sözü edilen Vergi Konseyi Yönetmeliği, Resmi Gazetenin 22.03.2005/25763 sayısında yayınlanmıştır. Yönetmelikte yer alan hususlardan istifade ile aşağıdaki açıklamalara gidilmektedir. Buna göre;

Konsey, tarafsız bir anlayışla ve objektif esaslara göre görüş ve tekliflerini teşkil eden bir danışma organıdır. Milletlerarası gelişmeleri ve memleket şartlarını dikkate alır. İştirakçiliğe ve ortak akla dayanan uzlaşmayı esas alır. Değişimi ve yenilikleri önceden fark ederek, sonuç odaklı çalışma kültürünü benimser. Sistemin bütün paydaşlarının güvendiği saygın bir kurum olmayı hedefler.

Konseyin Teşkili: Konseyin şeref başkanı, Maliye Bakanıdır. Konsey Başkanı, Maliye Bakanı tarafından üç yıl süreyle görev yapmak üzere seçilir. Tabii üyeler dışındaki üyelerin görev süresi üç yıldır. Konsey, aşağıda belirtilen üç grubu temsilen 52 üyeden meydana gelir:

Tabii üyeler: Bakanlık Müsteşarı veya görevlendireceği müsteşar yardımcısı, Gelir İdaresi Başkanı veya görevlendireceği başkan yardımcısı, Gelir Politikası Genel Müdürü veya görevlendireceği genel müdür yardımcısı ile sekreterya hizmetlerini yürüten üye.

Temsilci üyeler: Kurumlarınca seçilen ve görevlendirilen ekonomi ve maliye alanlarında birikim ve deneyim sahibi kişilerden oluşmak üzere; Sivil toplum grubu: Kamu kurumu niteliğindeki meslek birlikleri, esnaf ve sanatkarlar konfederasyonu, işçi ve işveren konfederasyonları, dernek, vakıf ve diğer sivil toplum kuruluşlarınca görevlendirilecek birer temsilciden oluşmak üzere toplam 18 üye; Kamu kesimi grubu: Maliye Bakanlığını temsilen dört üye ile Adalet Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasını temsilen birer üye.

Seçilmiş üyeler: Başkanın önerisi üzerine Bakan tarafından seçilen; ekonomi, maliye ve vergi ile ilgili alanlarda uzmanlık ve kariyere sahip (en az 9 üye üniversitelerden olmak üzere) toplam 18 üye.

Vergi konseyi üyesi olarak seçilecek kişilerin vasıflarını;Ekonomi, maliye ve vergi hukuku veya politikası dallarında öğretim üyeliği yapmış veya yapmakta olmak; Kamu kurum ve kuruluşlarında ekonomi, maliye ve vergi konularıyla ilgili olarak en az daire başkanı seviyesinde görev yapmış veya yapmakta olmak; Vergi yargısı sahasında üye, tetkik hakimi veya savcı sıfatıyla en az 10 yıl görev yapmış olmak; En az 10 yıllık tecrübeye sahip yeminli mali müşavir veya avukat sıfatına sahip olmak; Mali işlerden sorumlu görevlerde birinci derece imza yetkisini haiz olarak en az 10 yıl çalışmış olmak; şeklinde, belirtmek mümkün olacaktır. Temsilci üyeler birden fazla kurum veya kuruluşu temsil edemez. Konsey çalışmalarında bütün üyeler eşit oya sahiptir. Başkan ve üyelere, seçilmelerini müteakip Bakan ve Başkan imzası ile fotoğraflı birer kimlik belgesi verilir.

Konseyin görevlerini:Konseyin, vergi ve diğer mali mükellefiyetlerle ilgili konulardaki araştırma ve çalışmalarını, toplumun çeşitli kesimleri ve gelir politikalarını belli eden kurumlarla paylaşmak, milletler arası gelişmelerin ışığında ekonomi-iktisat ile ahenkli, adil, etkili, hukukun üstünlüğüne ve toplumun uzlaşmasına dayalı çağın icabı bir vergi sisteminin meydana getirilmesine katkı yapmak üzere, başlıca görevlerini: Türk vergi sisteminin, vergi idaresinin ve vergi denetim fonsiyonunun geliştirilmesi ile ilgili görüş ve tekliflerde bulunmak ve gerektiğinde bu öneriler paralelinde mevzuatla ilgili çeşitli taslaklar hazırlamak, sistemde aksayan ve uygulamada sıkıntı teşkil eden konularda toplumun çeşitli kesimlerinin beklentilerini de tespit etmek suretiyle, çözüm teklifleri getirmek ve bunları ilgili birimlere aktarmak; Vergi hukuku, vergi politikası ve vergi teorisine ilişkin çağdaş ve milletler arası gelişmelerle ve yargı kararlarını izleyerek bu maddede belirlenen gayelere uygun bir vergi sistemi teşkili için önerilerde bulunmak, bu yönüyle milli ve milletler arası panel ve benzeri toplantılar ve yarışmalar düzenlemek, üniversitelerle işbirliği içinde ortak projeler geliştirmek, ilgili kuruluşlar ile işbirliği yapmak suretiyle vergi araştırmaları ile ilgili organizasyonlar yapmak; Bakan, müsteşar veya genel müdür tarafından incelenmesi istenilen kanun teklif ve tasarıları ile diğer düzenleyici işlemlere-muamelelere ait çalışma, araştırma ve incelemelerde bulunarak görüş bildirmek; İstenildiği takdirde Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilgili komisyonlarında görüş bildirmek; Söz konusu hususlarda belli edilen görüş ve teklifleriyle ilgili olarak yapılan çalışmaları izlemek-takip etmek, neticelerini değerlendirmek, kamuoyunu bilgilendirmek ve gerektiğinde yaptığı çalışmaları yayınlamak; olarak, ortaya koymak mümkündür.

Vergi konseyi üyeliği: Tabii üyeliklerde, bağlı bulunulan makam ve görevlerden ayrılma ile; Temsilci üyeliklerde, üyenin temsil ettiği kurumdan ayrılması veya temsil edilen kurumun üyesini değiştirmesi ile; Temsilci veya seçilmiş üyeliklerde: Konsey toplantılarına yazılı olarak bildirilecek haklı mazeretler dışında bir yıl içerisinde beş defa veya peş peşe üç defa katılmama halinde kendiliğinden; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu, 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun, 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu, 4208 sayılı Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun, 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerince ve diğer mali kanunlardan herhangi birine ters düşen davranış dolayısıyla hapis cezası ile cezalandırılmış olma veya 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesine göre Devlet memuru olmaya engel suçlardan biri ile mahkum olma hallerinde kendiliğinden (Bu hallerde, dava açılmasından sonuçlanmasına kadar konsey üyeliği, konsey kararı ile askıya alınabilir); İcra Kurulunca belirlenen ve Genel Kurulca onaylanan etik kurallara uyulmaması hâlinde Başkanın önerisi ve Bakanın onayıyla, sona erer.

Konsey üyelerinin, haklı sebeplerin varlığı halinde seçimlerinde izlenen usullerle her zaman üyelikleri sona erdirilebilir. Temsilci veya seçilmiş üyeliklerden birinin boşalması halinde, aynı usulle seçim yapılır.

Temsilci üyelikler, gerek üye ile ilgili gerekse temsil olunan kurum veya kuruluşla ilgili sürenin dolmasıyla da sona erer. Süresi sona eren kurum veya kuruluşun yahut üyenin aynı usulle yeniden belirlenmesi ve/veya seçilmesi mümkündür.

Çalışma dinamiğinin temini ve yeni fikirlerin Konseyde temsili bakımından, her yıl üye sayısının en fazla 1/3`üne kadar üye değişimi yapılabilir.

Başkan, Konsey çalışmaları ile ilgili olarak, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi ve yardım alabilir. Kamu kurum ve kuruluşları bu çerçevede talep edilen bilgi ve yardımı sağlarlar.



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.