Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Okuyucularımıza Sunduğumuz Temel Bilgiler
SİBER SAVAŞ

Siber Savaş

FİLM SENARYOLARINA BENZER GÜNLER KAPIMIZI ÇALMAKTAN ÖTEYE GEÇİP MİSAFİRİMİZ OLDULAR. HAZIR MISINIZ?


Kadim zamanlardan gelen bir hikâyede ilk insan Âdem peygamberin oğulları arasında geçen kavgadan bahsedilir.Kabil kıskandığı kardeşi Habil’i bir taşla öldürmüştür. İnsanlık tarihinin en eski hikâyesinden bu yana değişen tek şey savaşların araçları ve aletleri olmuştur. Teknolojinin insanoğlu için bir tehdit haline gelmemesi mümkün olabilir miydi?

Canlı bir organizma olmamasına rağmen kendini farklı platformlara kopyalayabildiği için virüs adı verilen bilgisayar programlarının ilki deneysel amaçlı olarak 1970 yılında Bon Thomas tarafından programlandı.

Bilgisayar programcıları uzun yıllar boyunca zekâlarını dünyaya göstermek ve egolarını tatmin etmek amacıyla virüsler yazdılar. 90’lı yıllardan sonra küresel iletişim ağı haline gelen internet, virüslerin kişisel bilgileri çalmak ve bu bilgilerden kazanç sağlamak amacıyla kullanılması için mükemmel bir ortam sağladı.

1998 yılında dünya CIH isimli virüs ile tanıştı ve büyük bir şok yaşadı zira CIH bilgisayarların BIOS adındaki mikro işlemcisine zarar vererek, tamir edilmesi çok güç veya imkânsız, donanım arızalarına sebep olabiliyordu. Takvimler 2010 yılını gösterene kadar kayda değer donanımsal arızlara neden olan başka virüsler ile karşılaşmadık. Ancak artık her şey değişmek üzere…

SİBER SAVAŞLAR KAPIDA MI?
Geçtiğimiz aylarda dünya, yeni ve mükemmel kurgulanmış, belli bir hedefe yönelik bir dijital solucan ile tanıştı. Stuxnet adındaki bu tehlikeli kod daha önce hiç kimsenin bilmediği güvenlik açıklarını kullanarak endüstriyel kontrol sistemleri hedefliyor. Stuxnet bilgisayar virüslerinin soyut dünyanın ötesinde somut dünyaya zarar verdiği yeni bir dönemin ilk habercisi.

Stuxnet gibi virüsler; su, gaz, petrol gibi nakil hatlarındaki pompaları bozabilir. Elektrik dağıtım ve enerji nakil hatlarındaki aşırı yüklenmelere yol açabilir ve bu hatların arıza yapmasına hatta patlamasına neden olabilir. Toplu taşıma, sağlık, lojistik, bankacılık gibi sistemlerin çökmesi önceden tahmin edilemeyecek zararlara yol açabilir.

İnsanoğlunun ürettiği dijital donanım ve yazılımların kusursuz olamayacağından yola çıkarak tehlikenin ilerleyen günlerde nereye varacağını şimdiden kestirmek çok güç. İlk anda ümitsizliğe kapılarak, korkabiliriz. Öte yandan nükleer silahların tehlikesi çok daha büyüktü. Oysa yapılan anlaşmalar ile nükleer başlıkların sayısı önemli şekilde azaltıldı.

Eğer uluslararası barış elçileri bu günden çalışmaya başlarsa, belki biraz zaman alabilir ama Kabil’in kardeşi Habil’i öldürerek başlattığı insanoğlunun erdemsiz ve cahilce tavrı belki bir gün yine dijital araçların yardımı ile son bulabilir.

Tarihin En Zararlı 10 Bİlgİsayar Vİrüsü
2010 – Stuxnet: Pek çok fiziksel sistemin hatta bir uydunun bozulmasına neden oldu.
1999 – Melissa: İş dünyasına 600 milyon dolar zarara verdi.
2001 – Code Red: 1 milyon bilgisayara bulaştı. 2,6 milyar dolar zarara yol açtı.
2003 – SQL Jammer: 10 dakikada kısa bir sürede tüm internet trafiğini yavaşlattı.
2003 – Blaster: Milyonlarca bilgisayarın otomatik olarak kapanmasına neden oldu.
2004 – MyDoom: e-Posta üzerinden yayıldı. Internet trafiğini yüzde 10 yavaşlattı.
2008 – Conficker: 3,5 milyondan fazla bilgisayara arka kapı açtı.
1998 – CIH: Bilgisayarın BIOS işlemcisini bozdu.
1988 – MoRris:96 milyon dolarlık zarara neden oldu.
1987 – Jerusalem:Üniversite, kurumlar ve şirketlere zarar verdi
(sKY LİFE Dergisinin Mayıs 2011 sayısından alınmıştır.)


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.