Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10787
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Okuyucularımıza Sunduğumuz Temel Bilgiler
PİLİ KİM BULDU?
Pil, hayatımızın hemen hemen her anında bizimle beraber... Beraber olmamız bir yana;çoğu zaman bize yaşam desteği de veriyor;"kalp pilleri" gibi!
Pekiyi, el fenerimiz, saatimiz, el radyomuz ve diğer küçük elektronik aletlerimiz çalıştırmasına ne demeli? Sadece küçük cihazlara `can verdiği` sanılmasın;pil ile çalışan koca koca aletler de var...
Markete varıyoruz, pil alıp kullandığımız eşyaya-cihaza takıyoruz ve taktığımız cihaz başlıyor çalışmaya... Nedir bu pil? Sonra bir de `volt` sorunu var... Bu ad nereden geliyor?
 
PİLİ KİM BULDU?
Pili bulan kişi bir italyan... Upuzun da bir adı var: Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta... Kısacası Volta! Hemen belirtelim ki, elektrikteki güç hesabında günlük hayatımızda ve bilimde kullandığımız `volt` sözcüğü, Volta`nın adına olan bir saygıdan dolayı verilmiş...
İnsanlığa büyük hizmetlerde bulunan Volta, 18 Şubat 1745`de İtalya`nın Comu kentinde doğdu.Ve sürekli akım sağlayan `pil`i icat etti...
 
NASIL BULDU?
Volta, elektriğe ilişkin çalışmaları sırasında 1775 yılında statik elektrik üretebilen bir aygıt icat etti. 1778`de de metan gazını keşfederek ayırmayı başaran Volta, ertesi yıl Pavia Üniversitesinde fizik profesörlüğüne getirildi. Arkadaşı olan Luigi Galvani`nin, 1780`de kurbağa kasına iki metal değdirdiğinde elektrik akımı oluştuğunu gözlemesi onun işine yaradı. Kurbağa kası elektrik depolayabiliyordu. Bu konuda sayısız deneyler yaptı. En sonunda, 1794`de akım oluşturmak için metallerin yeterli olduğunu ve hayvan dokusuna gerek olmadığı sonucunu elde etti. Bu buluş, ortalığı karıştırdı. Çünkü, `hayvanlık elektrik` (kurbağa bacağındaki elektrik) kavramını savunanlarla `metalik elektrik` görüşünü savunan Volta arasında uzun süren bilimlik bir tartışma çıktı. Ama, Volta, 1880 yılında ilk elektrik pilini yapmayı başararak, bu konuda yapılan tartışmalara son noktayı koydu.
 
DEVLET VE BİLİM ADAMI...
Elektriği pil ile hizmete sunan Volta, Avrupalı devletlerce paylaşılmaz oldu. Fransa ile Avusturya Volta`nın peşine düştüler... 1801`de Napolyon Volta`yı Lombardiya Krallığı Kontu ve senatörü yaptı. Arkasından 1815 yılında Avusturya imparatoru tarafından üniversitenin Felsefe Fakültesi yöneticiliğine atandı... Ölümünden yıllar sonra da (1881) bilim dünyası onun bu hizmetini dünya durdukça yaşatmaya karar verdi ve elektrik potansiyeli birimini onun adına izafeten `volt` diye anmaya başladı...
Volta, pek çok ülke gezdi. Avrupadaki devletlerde, devlet adamlarınca krallar gibi karşılandı. Sonunda doğduğu kent olan Coma`ya döndü ve 5 Mart 1827`de sonsuzluğa göçtü.
O, bu dünyadan ayrıldı ama, buluşu hala kullanılmakta, adı hala yaşamakta... Bir diğer deyişle o hala yaşıyor... Tarihteki tüm bilim, düşünce adamları ve gerçek yöneticiler gibi!
 
(Yeni Düşünce Dergisi, Mehmet Efe Sorgunlu, 8-14 Eylül 2000, Sayı:700, Sayfa:63


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.