Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10787
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Okuyucularımıza Sunduğumuz Temel Bilgiler
İDAM EDİLEN BİLGİN ‘ANTOİNE LAURENT LAVOİSİER’

            İDAM EDİLEN BİLGİN ‘ANTOİNE LAURENT LAVOİSİER’

 

 

         Aslında yirmi yaşında zengin olmuştu...Tanın mış bir bilim adamıydı...Onun “vergi toplama” işine bulaşmaması gerekirdi. Ne var ki, kader işte...Eşinin babası nedeniyle vergi işlerine bulaştı ve Fransız ihtilalcileri de:”Sen halktan vergi topladın” diyerek, bu büyük bilgini idam etti...

         O, hala modern kimyanın kurucusu olarak kabul ediliyor. Hatta ‘dahi’ olarak anılıyor. Kimyada ‘yanma’ olayını açıklayan yepyeni bir kuramı o geliştirdi. Bu çalışmasıyla yerleşmiş yanlış bir bilgi olan “filojiston” kuramını çürüttü ve yanan havanın kimyalık süreçteki rolünü belirleyerek, “oksijen” adını verdi. Yaptığı deneylerle kimyada yepyeni bir çığır açtı...

         Bir bilim adamı olarak kalmak varken, birazda ihtiraslarına gem vuramayınca, işiyle ilgisiz kamu görevlileri aldı ve bu görevler onun sonunu hazırladı...

         Genç zengin...

         26 Ağustos 1743’de Paris’te doğan Lavoisier’in babası Yüksek mahkemenin hukuk danışmanıydı. Çok iyi bir eğitim gördü. Önce aile geleneğini sürdürerek hukuk alanında eğitimine devam etti. Hukukta lisans aldı. Ama Jeoloji ve kimyaya büyük ilgi duyuyordu. Jeoloji konusunda incelemeler yaptı ve Fransa’nın ‘mineraloji’ atlasının hazırlanmasına yardımcı oldu... Alçı taşlarını incelemekle ‘kimya’ dalındaki ilk çalışmasını başlattı. 1766 yılında ‘büyük bir kent nasıl en iyi bir biçimde aydınlatılır” makalesiyle Fransız Bilimler Akademisinden altın madalya aldı. 23 yaşında ailesinden bağımsız olarak zengin oldu. Büyük topraklar satın aldı.

         İşte ne olduysa bundan sonra oldu!

         Lavoisier, 1771’de Farnsız hükümeti adına dolaylı vergileri toplamakla yükümlü olan bir kuruluşun yüksek görevlilerden birinin kızıyla evlendi. Aslında eşi Marie Paulze yetenekli idi ve Lavoisier’in yaptığı çalışmalara yardımcı da oluyordu. Bilim ile kamu görevini bir arada götürmeye başladı. Pek çok bilimlik kitap yayımladı. Kimyadaki bütün elementleri belli bir sıraya soktu. Elementleri kimyadaki içeriklerine göre bir adlandırmaya tabi tuttu. Kimya bilimini ‘Simya’ olarak algılayan yerleşmiş zihniyeti çalışmalarıyla altüst etti.

         Bilim adamı olarak üstün çalışmalarını sürdürmek var iken, eşinin babası yoluyla bulaştığı bürokraside büyük devlet hizmetleri aldı.

        

Devlet adamı Lavoisier...

         Devlet yönetiminde başarılıydı. Fransa’nın barut yapımını geliştirdi. Hapishane ve hastaneleri daha insancıl hale getirdi. Çiftlik kurarak bilimsel tarımın önemini gösterdi. Fransa’nın tarım politikasını iyileştirdi. 1788’de Eyalet Meclisi’ne seçildi. Tsarruf Bankaları, sigorta şirketleri ve atölyeler kurdu. Vergi reformları önerdi. Fransa’yı saran 1788 kıtlığında halka faizsiz para dağıttı. Halk sağlığı, para, top dökümü, barut üretimi komitelerinde çalıştı.  Ölçü ve tartıları inceledi. “Metre” sistemini buldu.

         Lavoisier, devlet hazinesi yönetiminde görev aldı. Çok yararlı hizmetlerde bulundu. N var ki, halk onu bir türlü sevemedi; çünkü, o  vergi toplama işini yürüten “Ferma Generale” nin üyeliğinde bulunmuştu;ağzıyla kuş tutsa, sevilmiyordu! Tabi bu arada Fransız İhtilali olmuş, ‘bıçkın’ sözde devlet adamları, halka yaranmak için, eğrisine-doğrusuna bakmadan; birgün bir insanı yükseltiyorlar, ertesi gün idam ediyorlardı. Veya, akıllarına esen bir konuda araştırma komisyonları kuruyorlar;o konu ile ilgili insanları bir bir tutukluyorlardı.

        

         Sona doğru...

         “Devrimci” basın sürekli olarak Lavoisier’in adını gündemde tutuyordu. O, bir vergiciydi... Halkı soymuş idi... Bilime, ülkesine yaptığı hizmetler yetmiyordu. Dünyanın en tanınmış bilim adamı olması da ‘radikalleri’ etkilemiyordu. İhtilalin töresi Lanoisier için de işleyecekti.

         Önce vergi toplama birimi kapatıldı. Lavoisiser, Barut fabrikasındaki işinden alındı. Evinden çıkarıldı, laboratuarı kapatıldı. Bu arada Bilimler Akademisi ve Aydın Dernekleri basıldı.

         1793 yılı Fransız İhtilalcilerinin terör yılı idi... Lavoisier tutuklandı. 8 mayıs 1794’de “Devrim Mahkemesi” nin kararı ile giyotinde idam edildi!

         Sanki Lavoisier’in idamı ile ihtilal ‘zafere’ ulaştı! Oysa hala, Fransa dahil, tüm dünya onun buluşlarıyla teknolojik atılımlar yapıyor...

         Kitle psikolojisinin yönlendirdiği aptalca siyasetin kuranı oldu Lavoisier...

 

(Mehmet Efe Sungurlu, Yeni Düşünce Dergisi, 5-11 Mayıs 2000. Sayfa:61)


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.