Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10763
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Okuyucularımıza Sunduğumuz Temel Bilgiler
HARZEMLİ BİRUNİ
Bilim tarihçisi Sarton diyor ki;"Biruni, tüm çağların en büyük bilginidir!"
Bunu söyleyen ne Türk`tür, ne de Müslüman...Dolayısıyla Sarton`un sözünde , çok açık bir objektif değerlendirme vardır.
 
Biruni neden büyüktür?
Çünkü Biruni, insan yeteneğinin, irade ve akıl gücünün farkında olan bir düşünürdür. O, yaşadığı ortaçağda varolan bilimleri derinlemesine incelemiş, sonuçlar çıkarmış, bilim yolunda dolu dizgin koşmuş bir insandır...Deney onun için önemlidir. Deneylerden çıkardığı sonuçlarla olaylar arasında bağ kurması bilimlik bir zihniyete sahip olduğunun kesin delilidir.
Biruni hurafelerden uzak bir bilgindir. O, aklı esas almıştır.Bilimle imanın sınırlarını çizen ve fakat gerçekten inanan ender bir düşünürdür. Biruni, bir islam düşünürü olarak, veya müsbet bilim adamı olarak çok farklıdır. Söz gelimi o, kainatın öncesizliğini kabul etmemiştir;kainatın `hadis` olduğunu, yani yaratıldığını savunmuş, Tanrı`nın varlığını ispat etmiştir. Diğer taraftan ahlak felsefesi üzerine eğilmiş, insanın önemini ortaya koymuştur.
MÜSPET BİLİM ÖNCÜSÜ...
Biruni, Ortaçağ`ın müsbet bilim öncüsüdür. Günümüz bilim anlayışının kurulmasında en büyük katkısı olan evren çapında bilim adamıdır. Çalışmalarıyla, minarellerin fizik yapısını incelemiş, eczacılık hakkında değerli bilgilere ulaşmıştır. "Cevherlerin bilgisi" ve "eczacılık" adlı eserleri bunun kanıtıdır. Biruni maddelerin özgül ağırlıklarını hesap etmiştir. Fizik ve yer bilimleri konusunda çalışmıştır. O çok yönlü bir bilgindir. Matematik alanında sinus, kosinus gibi trigonometrik fonksiyonların birer oran, yani sayı olduğunu vurgulayan Biruni, bu fonksiyonlarda çember yarıçapının (günümüzdeki gibi) birim olarak kabul edilmesini 10.yüzyıl sonlarında önermiştir. Bir açının üç eşit parçaya bölünmesi sorunlarıyla ilgilenmiştir. Ayrıca, denklem çözümleri ve hesaplarını yapmış, matematik de dikey ve kare biçimi izdüşüm kurallarını saptamıştır.
O, Türklüğün ve dünyanın en parlak bilim yıldızıdır.
KİMDİR BU BÜYÜK BİLGİN?
O, adı üstünde Harzemli bir Türk`tür.973 yılında Kas kenti yakınlarındaki Şah Abbas Veli yöresinde doğdu. Farsça ve Arapçayı ana dili kadar güzel konuşurdu. Çağının büyük bilginleri Samet El Hakim ve İbni Sina`dan ders aldı. Hindistan`a gitti. Sanskiritçe`yi öğrendi. Çağının tüm bilimlerinde eserler verdi. Kendi yaptığı aletle madenlerin özgül ağırlıklarını günümüz tesbitlerine yakın biçimde ölçtü. Tarih ve İslam konusunda eşsiz eserler verdi. 13 Aralık 1048 yılında Gazna`de öldü. Durağı açık olsun.
O, tüm Türk çocuklarına örnek bir kişiliktir. Tanrı`ya inanan bir müsbet bilim dehasıdır. O, bilim kahramanı bir büyük atamızdır.
Onu tekrar rahmetle saygıyla anıyoruz.
 
(Yeni Düşünce Dergisi, 29 Aralık-4 Ocak 2001, Sayı:716, Sayfa:71)
(www.turkmeclisi.org sitemiz kaynak gösterilmeden kullanılamaz)


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.