Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Okuyucularımıza Sunduğumuz Temel Bilgiler
3 MAYIS
Rusya`nın 1944`lü yıllarda savaş sonrası kazandığı avantajlı durum sebebiyle, Türkiye`de komünizm faaliyetleri artmıştı. Gerke örgütsel, gerekse kitle iletişim araçlarıyla yürütülen yıkıcı faaliyetler karşısında Türk Milliyetçileri gerekli tepkiyi ellerinde bulunan bir kaç aylık dergi vasıtasıyla gösteriyorlardı.
 Ülkede komünist faaliyet gösteren kişilerle, Türk milliyetçileri arasındaki mücadele yoğun bir biçimde devam ederken, zamanın Başbakanı Şükrü Sarçoğlu yaptığı bir konuşmada "Türkçülük bizim için bir kültür meselesi olduğu kadar, aynı zamanda bir kan meselesidir" diyordu.Başbakanını bu şekildeki konuşmasından sonra Nihal Atsız Orkun Dergisinde "Başvekil Saraçoğlu Şükrü`ye açık mektup" adıyla bir dizi yazı yayımlıyordu. Birincisi 20 Şubat 1944 tarihli, ikincisi 21 Mart 1944 tarihli iki açık mektup Orkun Dergisinin 1 Mart ve 1 Nisan 1944 sayısında yayınlanıyordu.
Tarihe "1944 Olayları" adıyla geçen olaylar zincirinin başlangıcı bu iki mektuptur.
Atsız bu iki mektupta  Başbakan Saraçoğlu`nun konuşmasına rağmen, yerli komünistlerin faaliyet ve maksatlarını ortaya koyarak, Milli Eğitim Bakanlığındaki  Komünist sızmalara dikkat çekiyordu. Mektupların birisinde  tescilli Komünist Sebahattin Ali`nin Devlet Konservatuvarından bir arpalık gibi nasıl yararlandığını açıkça ortaya koyuyordu.
Nihal Atsız`ın Başbakan Şükrü Saraçoğlu`na yazdığı açık mektuplardan dolayı yurdun her yerinden Atsız`a tebrikler yağıyordu. Komünistlere her zaman müsamaha gösteren Milli Şef İnönü halkın Komünizme karşı olan tepkisinden rahatsız oluyordu. Bu arada devrin ileri gelen Mason ve Solcuları Sebahattin Ali`yi tahrik ederek Atsız aleyhinde "Hakaret davası" açtırdılar.Bu arada Atsız`ın öğretmenlik görevine son veriliyor, Orkun Dergisi ise kapatılıyordu.
"Vatan haini" dediği Sebahattin Ali`nin açtığı davanın ilki 26 Nisan 1944 yılında Ankara adliyesinde görüldü. Duruşma günü Milliyetçi gençler Atsız`ın lehinde, Sebahattin Ali`nin aleyhinde tezahüratta bulundular.
Davanın ikinci duruşması 3 Mayıs 1944 günü yapıldı. Atsız bu duruşmaya bir gün önce İstanbul`dan gelerek büyük törenle karşılanmıştı. Bu duruşmaya üniversiteli Milliyetçi gençler sokulmadı, fakat adliye çevresinde ve Ankara sokaklarında büyük nümayişler oldu.Milliyetçilik, Türklük lehinde, Komünizm aleyhinde binlerce genç slogan attı. İktidar kendi emir ve yönetimi dışında kendiliğinden meydana gelen bu gösteriler nedeniyle rahatsız oldu ve gençlerin üzerine hışımla yürüdü. Gençler şiddetle coplandı ve yüzlercesi tokatlandı. İki kişi arasındaki dava siyasi dava haline gelmişti. Daha sonra soruşturmalar genişletilerek sürdürülüyor, Atsız`la alakası olan herkes "Gizli örgüt" kurmaktan tutuklanıyordu.
Hükümet ve Milli Şef İnönü, açıktan Milliyetçilerin aleyhine geçerek yargıyı etkiliyorlardı.
Tutuklananlar "Tabutluk" adı verilen yerlerde ağır işkenceler altında kalıyorlardı.
Tabutlukta kalan 23 milliyetçi şunlardı:
ZEKİ VELİDİ TOGAN, HASAN FERİT CANSEVER, NİHAL ATSIZ, HÜSEYİN NAMIK ORKUN, NEJDET SANCAR, FETHİ TEVETOĞLU, ALPARSLAN TÜRKEŞ,  REHA OĞUZ TÜRKKAN, İSMET TÜMTÜRK, CİHAT SAVAŞER, MUZAFFER ERİŞ, ZEKİ SOFUOĞLU, HİKMET TANYU, SAİT BİLGİÇ, CEMAL OĞUZ ÖCAL, CABBAR ŞENEL, HAMZA SADİ ÖZBEK, FEHİMAN ALTAN, NURULLAH BARIMAN, FAZIL HİSARCIKLI, SAİM BAYRAK, YUSUF KADIGİL.
Türk milliyetçileri uzun süre yargılamalar sonunda beraat ediyorlardı.Fakat 3 Mayıs Türk Tarihinde milliyetçilerin komünizme ve kozmopolitliğe karşı büyük bir tepkisi olarak tarihe geçiyordu.Bu vesileyle 3 MAYIS`lar 1987 yılına kadar"Türkçüler Günü" 1987 tarihinden sonra da "Milliyetçiler Bayramı" veya "Türkçlüler Günü" olarak kutlanmaktadır.
(Yeni Düşünce Gazetesi, 29.Nisan 1988,sayfa:7)
(www.turkmeclisi.org sitesi kaynak gösterilerek kullanılabilir)


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.