Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Okuyucularımıza Sunduğumuz Temel Bilgiler
RADYOYU BULAN İTALYAN: GUGLİELMO MARCONİ
Salon radyosu... Cep radyosu... El radyosu... `Üçdalgalısı`...FM kanallısı...
Evet, Radyoyu kim buldu dersiniz?
İtalyan mucide gelene kadar bu konuda aslında çok yol alınmıştı. Çünkü elektromanyetik dalgaların varlığı İngiliz fizikçi Maxwel tarafından taa 1864`de kuram olarak belirtilmişti. Sonra Almanların da katkısı oldu bu radyo işine... Alman fizikçi H. Hertz 1887`de elektromanyetik dalgaları laboratuarında elde etmeyi başardı.
Elektromanyetik dalgalar tamamdı;ama, bu dalgalarla ses iletimini sağlamak ve bunu insanlığın hizmetine sunmak gerekiyordu. Yani tuzuna biberine kadar her şey hazırdı;ama, yemek yapacak aşçı ortalarda yoktu...
 
BİR İTALYAN
1874`de İtalya`nın Bologna kentinde doğan Guglielmo Marconi adlı `pratik zekalı` bir genç, teknik okula devam ettiği sırada fizik derslerinde, elektromanyetik dalgaların ne işe yarayacağı konusunu incelemeye koyuldu. James Clerk Maxwell`in  bu konudaki kuramlık (teorik) çalışmalarından yararlanmayı ihmal etmedi. Alman hertz`in ve Sir Oliver Lodge`nin laboratuar deneylerini inceledi... Bu işi başaracağına inandı. Derhal babasının Bologna yakınlarındaki evinde deneylere girişti. Elektromanyetik dalgaları önce 9 metreye  ulaştırdı. Ardından 275 metreye ve daha sonra 3 kilometreye radyo dalgalarını eriştirdi. Bu başarısını tescillemek için İtalya`dan `berat` aldı. Buluşunun beratını aldı almasına da, İtalya`da kimse onun bu icadıyla ilgilenmedi. Sen misin ilgilenmeyen? Bu duruma çok kızan Marconi, İtalya`yı terk edip İngiltere`ye gitti.
 
İNGİLİZ UYANIKLIĞI
İngilizler, Marconi`yi, deyim yerindeyse havada kaptı! 1896`da Londra Posta Yönetimi Müdürü Sir William Preece ile başbaşa verip çalışmalara başladı. İngiltere`deki ilk patentini 1896 yılının Haziran ayında aldı. Bulduğu radyonun antenini daha yükseklere çıkartmak için balonlardan yararlandı. Bir dizi gösteri yaptı. Salisbury ovasında. Bristol Kanalı`nda 15 kilometreye varan uzaklıklara radyo sinyalleri gönderdi.
O artık başarmıştı!
Eee...Ne de olsa İtalyandı... Dayanamadı, İtalya`ya tekrar döndü. İtalyan savaş gemilerine haberleşmek için kıyı istasyonları kurdu. Bu başarısından gelir elde etmek için mühendis olan yeğeniyle ortak bir şirket kurdu.`Telsiz telgraf` sistemini tanıtmak için bir kampanya açtı. Artık `milletlerarası` hizmet vermeye başladı. İngiliz, Fransız... İsteyene buluşunu sunuyordu. Söz gelimi, Fransa`da iki kent arasında haberleşme istasyonu kurdu. İngilizlerin savaş gemileri Marconi sayesinde 121 km. uzaklıktan radyo dalgalarıyla birbileriyle görüşebiliyorlardı.
 
ABD DURUR MU?
ABD`de Marconi`nin buluşundan yararlanmaya başladı.1899`da Amerika Yat Kupası yarışlarının haberini, iki gemiye kurduğu istasyonla Newyork`taki gazetelere geçmesini sağladı. Özellikle ABD`ye önemli hizmetlerde bulundu. 1908`de kendisine Nobel ödülü verildi.
Marconi`nin buluşundan, özellikle I.Dünya Savaşı sırasında çok yararlanıldı.
1918 yılında İngiltere`den taa... Avustralya`ya ilk radyo sinyallerini gönderdi.
Bilimlik çalışmalarını gittikçe geliştiren Marconi, özellikle dalga boylarını kısaltmaya uğraştı.1920`li yıllarda dalga boylarını yarım metreye kadar düşürdü.
İtalyanlar kendi mucitlerine sahip çıkmaya başladılar. Hatta siyasete bile sokarak, ona onur vermeye çalıştılar. Sözgelimi, 1919`da Paris`te başlatılan Barış Konferansı`na İtalyan delegesi olarak gönderdiler...
İletişim alanında dünya insanlığına büyük hizmetlerde bulunan Guglielmo Marconi 1937 yılında Roma`da öldü.
 
(Yeni Düşünce Dergisi, Mehmet Efe Sorgunlu, 29 Eylül-5 Ekim 200, Sayı:703, Sayfa:61)


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.