Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10786
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
ULUSALCILARIN DÖNÜŞÜ

Ulusalcıların dönüşü

Ömer BİLGE/LEFKOŞA 20 Nisan 2009
KKTC’de dün yapılan genel seçimleri, ana muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi (UBP) yüzde 44’lük oy oranıyla kazandı. İktidardaki CTP 15 puan fark yerken, Ada’da iki devletli çözümü savunan "ulusalcı" partiler iktidara döndü. Kıbrıslı Türkler ne AB hedefini, ne de muhalefete yönelik Ergenekon suçlamalarını umursadı. Hükümet, ekonomik kriz ve yolsuzlukların kurbanı oldu.

KKTC’de 50 sandalyeli parlamentonun yenilendiği ve 7 siyasi partinin yarıştığı genel seçimleri ulusalcı ana muhalefet kazandı. İktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ise büyük bir oy farkıyla hezimete uğradı.

Seçimin galibi, yüzde 44 oy alan anamuhalefetteki Ulusal Birlik Partisi (UBP) oldu. 15 puan fark yiyen solcu CTP’yi, Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş’ın liderlik ettiği Demokrat Parti (DP) yüzde 11 ile izledi. 2007’de kurulan merkez soldaki Toplumcu Demokrasi Partisi’nin yanısıra, UBP ve DP’den ayrılan milletvekillerinin 2005’te kurduğu iktidar ortağı Özgürlük ve Reform Partisi de yüzde 5’lik seçim barajını aşarak meclise girdi. 161 bin seçmenin oy kullandığı seçimlerde katılım oranı yüzde 81 oldu.

Yüzde 60’ın üzerine çıkan sağ oylardaki büyük artış, adada "Ulusalcıların dönüşü" diye nitelendiriliyor. KKTC’nin Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından 1975 yılında kurulan UBP, 2005’teki son genel seçimlerde oyların yüzde 31’ini almıştı.

Soyer: Halk muhalefet yapma görevi verdi

Uluslararası medya ise, UBP’nin zaferini "Cumhurbaşkanı Talat’a darbe" olarak yorumladı. UBP’nin seçim bildirgesi, federal değil, konfederal bir çözüm öneriyor.

Başbakan Ferdi Sabit Soyer liderliğindeki CTP ise seçimlerin en büyük kaybedeni oldu. 2005’teki seçimlerde Mehmet Ali Talat liderliğinde oyların yüzde 45’ini alan CTP dün eridi. Soyer, "Halkımız bize muhalefet görevi vermiştir" diyerek, seçim sonuçlarının kendilerini yollarında yürümekten alıkoyamayacağını söyledi.

CTP, kampanya süresince, Kıbrıs sorununa çözüm, AB üyeliği ve refah sözü vermişti. UBP ise, yolsuzlukları, ekonomik krizi ve batık kamu maliyesini ön plana çıkarmıştı. Halk, ne AB vaadini, ne de muhalefete yöneltilen "Ergenekoncu" suçlamalarını dikkate aldı. Ekonomik kriz ve yolsuzluklar seçime damga vurdu. Ancak yeni iktidarı da ciddi ekonomik sorunlar, aşırı büyümüş kamu giderleri ve batık bir sosyal güvenlik sistemi bekliyor.

UBP’nin tek parti iktidarı olabilir

Resmi olmayan sonuçlara göre, 50 sandalyeli parlamentoda UBP’nin 25-26 milletvekili olacak.

CTP, 16-17 milletvekili çıkaracak. DP’nin 5-6 sandalyesi var. Yüzde 7 oy alan TDP’nin 2, yüzde 6 alan ÖRP’nin ise mecliste 1 sandalyesi bulunacak.

UBP, Ulusal Birlik Partisi’nin salt çoğunlukla tek başına iktidar şansını yakalama olanağı bulunuyor. Ancak tek bir milletvekilinin saf değiştirmesi, bu tek parti hükümetini düşürebilir. UBP lideri Derviş Eroğlu, "Sonuçlar, tek başına iktidar olabileceğimizi gösteriyor " dedi.

Buna karşın resmi sonuçlar, UBP liderliğinde bir koalisyonu da doğurabilir. Yüksek Seçim Kurulu’nun bugün resmi sonuçlarını ilan etmesinin ardından milletvekilleri mazbatalarını alacak ve yeni meclis göreve başlayacak. KKTC Cumhurbaşkanı Talat, UBP’ye 15 gün içinde hükümeti kurma görevi verecek.



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.