Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
TORİNO`DA ADALET İÇİN KONFERANS

Torino’da Adalet İçin Konferans

Gön:Abdullah BÜKSÜR
Ünlü insan hakları savunucusu Oksana Chelysheva sitemiz editörleriyle bağlantı kurarak 17 Mayıs Pazartesi günü Torino’da “Çeçenya için Uluslararası Yargılama” adlı çalışmalarının sunumunu gerçekleştirdikleri bir konferansın düzenlendiğini bildirdi.

İtalya’nın Piemonte bölgesinin başkenti Torino’da 17 Mayıs günü Salveniemi Enstitüsü (Istituto Salvemini) ve Antonio Gramsci Vakfı (Fondazione Istituto Gramsci) tarafından düzenlenen etkinlikte Çeçenya’daki savaşta işlenilen savaş suçlarını ve ciddi insan hakları ihlallerini konu edinen ve Rus-Çeçen Dostluk Komitesi tarafından hazırlanılan iki ciltlik “Çeçenya için Uluslararası Adalet” isimli çalışmanın sunumu yapıldı.

Çalışmayı hazırlayan üç yazardan ikisi Bogdan Gvareli (İnsan Hakları Merkezi Memorial) ve Oksana Chelysheva (Rus-Çeçen Dostluk Komitesi) etkinliğe katıldı.

Dört saatten fazla süren toplantıya yüzün üzerinde katılımcı iştirak etti. Konferans Torino şehri belediyesi temsilcisi Sergio Chiamparino, Salveniemi Enstitüsü’nden Marco Brunazzi ve Antonio Gramsci Vakfı’ndan Sergio Scamuzzi‘nin konuşmaları ile başladı.

Konuşmalarda Torino kentinin çok uzun bir süreden bu yana insan haklarıyla ilgili konularda uluslararası düzeyde yer aldığına dikkat çekildi. Şehrin insan hakları konusundaki çabalarına örnek olarak Kutsal Dalai Lama’nın kenti ziyareti örnek verildi.

İtalya Senatosu’nun İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Pietro Marcenaro, insan hakları konusunun İtalyan yöneticilerin gündeminde kilit bir noktada yer almayışından ötürü kişisel üzüntüsünü dile getirdiği konuşmasında sivil toplumun görevlerinden birisinin de bu tip konuları sürekli gündemde tutarak yetkililere uluslararası hukuk kurallarına uygun davranmalarını hatırlatmak olduğunu belirtti. Pietro Marcenaro ayrıca insan hakları konusunun hiç bir devlet tarafından kendi iç meselesi olarak değerlendirilemeyeceğ ine de vurgu yaptı.

Avrupa Parlamentosu Parlamenterler Meclisi Gözlem Komitesi Başkanı Dick Marty, bir süre önce Çeçenya’ya gerçekleştirdiğ i ziyaretin ardından bölgedeki mevcut durumla ilgili gözlemlerini aktardı. Dick Marty, Rusya Federasyonu yetkilileriyle yaptığı görüşmeler ve bölgedeki ziyaretlerinin sonucunda hazırladığı Kuzey Kafkasya raporunun 31 Mayıs’tan sonra kamuoyuna sunulacağını ifade etti. Bu kısa bilgilendirmenin akabinde, Grozny’nin göz kamaştıran yeniden inşaası ile kesinlikle aldatılamadığını vurgulayarak, “Bu bir resim ve bu sahnenin arkasında insanların ortadan kaybolmaya devam ettiğini biliyorum” dedi. Dick Marty, Kuzey Kafkasya’nın üç cumhuriyeti Çeçenya, İnguşetya ve Dağıstan’daki durumları birbirleriyle kıyasladı. Ona göre, her üç cumhuriyette de şiddet ve cezadan muafiyetin derecesi aynı seviyede. Tek fark yerel yetkililerin tutumlarından kaynaklanıyor. Dick Marty, İnguşetya ve Dağıstan’da adaletin yeniden tesisi için halen bir umut gördüğünü söyledi. Dick Marty konuşmasında mevcut durumu 70li yılların İtalya’sındaki Kızıl Tugayların ülkeyi terörize etmesiyle karşılaştırdı. Dick Marty, Rusya’daki küçük insan hakları savunucuları topluluğunun girişimlerini takdirle karşıladığını belirtti. İşkenceye Karşı Nizhny Novgorod Komitesi’nin ve Çeçenya’daki mobil çalışma takımlarına katılan grupları hayretler içerisinde izleğini söyleyen Dick Marty, “İnanabiliyor musunuz? Bu insanlar arabalarına atlıyorlar ve olay yerine gidiyorlar. Devletin yapması gerekeni yapıyorlar” dedi ve sözlerine bölgede çalışan insan hakları savunucularını n can güvenliklerinden ciddi biçimde endişe ettiğine değinerek devam etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki İtalyan hakim Vladimiro Zagrebelsky konuşmasında Rus yetkililerin AİHM kararlarıyla tespit edilen ve Rus devlet ajanları tarafından işlenilen sayısız insan hakları ihlallerini ortadan kaldırmaya yönelik hiçbir girişimi olmadığını anlattı. Ayrıca, AİHM’deki Rus yargıçların hala bağımsız olduklarını ve kararlarının politize edilmesinin çok güç olduğuna değindi: “Eğer açık bir ihlal görürlerse, devletin sorumluluğunu dile getirmekten asla çekinmiyorlar” dedi. Zagrebelsky, Rus insan hakları savunucuları tarafından çok zor koşullar altında yürütülen araştırmalardan övgüyle söz etti. Bogdan Gvareli ve Oksana Chelysheva’nın uluslararası adalet mekanizmaları aracılığıyla dokunulmazlıkla (cezadan muafiyet) mücadelede bahsettiği dört yoldan başka bir de beşinci bir yol olduğuna değinen Vladimiro Zagrebelsky, bunun tüm devletlerin diğer devletlere karşı dava açabilmesi olduğunu söyledi. Zagrebelsky kendisine yöneltilen bir soruya da Rusya’nın doğal kaynakları ile Avrupa’yı beslemesinden ötürü ortada bir siyasi irade eksikliği oluştuğu şeklinde yanıt verdi.

“Çeçenya için Uluslararası Yargılama” adlı çalışmanın yazarları araştırmaları sırasında kullandıkları metotları anlattılar. Yazarlar ayrıca araştırmanın Çeçenya konusunda uluslararası ceza hukuku ve bu kuralların uygulanabilirliğ i için tek başına yeterli olmadığına dikkat çektiler. Çeçenya’da işlenilen suçlarla ilgili olarak spesifik konularda muazzam sayıda bilginin insan hakları organizasyonları , uluslararası hukuk ile ilişkili avukatlar, politikacılar ve Avrupa’nın farklı bölgelerindeki sivil toplum örgütlerinin cezadan muafiyete karşı bir ağ oluşturabileceğ ini ve tıpkı Almanya’da eski Arjantinli subayların yargılanması gibi Rusya Federasyonu’nda işlenilen suçlardan ötürü de benzer bir çalışmada güç birliği yapabileceğini belirttiler. Yapılan araştırmanın amacının uluslararası mekanizmalar aracılığıyla adaleti temin etmek için bir belge temin etmek olduğuna değinildi. Çalışmanın yazarları ayrıca araştırmalarında sadece Çeçenya’da geçmişte işlenilen suçları yargı önüne getirmeyi amaçlamadığını, ayrıca bugün artık Çeçenya’nın sınırlarını aşarak İnguşetya, Dağıstan ve Kuzey Osetya’ya sıçrayarak Kafkasya’ya yayılan zulüm hakkında da konuştuklarına vurgu yaptılar.

Kitabın İtalya’da tanıtılması uluslararası kamuoyunun dikkatinin çekilmesi açısından oldukça yararlı olacaktır. Etkinliğin organizatörleri Rusya’daki insan hakları savunucuları ile İtalya’da insan haklarıyla ilgilenen dini ve seküler kuruluşlar arasında bağ kurmanın önemine değindi.

20.05.2010

Oksana Chelysheva



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.