Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE ÜRETİM DURDU

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE

ÜRETİM DURDU

 

 

             Tokat Milletvekili Dr. Reşat DOĞRU TBMM Genel Kurul çalışmalarında gündem dışı yaptığı konuşmada Organize Sanayi Bölgelerinde üretimin durduğunu ve çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirtti. Tedbirlerin alınmaması halinde çok daha durumun kötüye gideceğini belirtti. DOĞRU sözlerine şöyle devam etti.

 

         Türkiye’deki Organize Sanayi Bölgelerindeki Firmaların sorunları ile ilgili olarak şahsım adına gündem dışı söz aldım. Yüce heyetinizi saygıyla selamlarım.

 

         OSB’lerin ekonomik gelişim sürecinde üç önemli işlevi bulunmaktadır. Birincisi, OSB’lerin kurulusundaki asıl amaç olan sanayileşmenin yol açtığı olumsuz etkilerin üstesinden gelinmesi; çevreye duyarlı düzenli kentleşmenin sağlanmasıdır. İkincisi, üretim faaliyetlerinin verimli bir şekilde yürütülmesi için gerekli olan çok sayıdaki kamu hizmetinin girişimcilere ulaştırılabilmesidir. İmarı ve altyapı bağlantıları tamamlanmış arsaya erişim, izin ve ruhsatların verilmesi, altyapı hizmetlerinin nitelikli ve ucuz olarak sağlanması bu işlevin unsurları arasındadır. Üçüncüsü, benzer faaliyetlerde bulunan firmaların aynı coğrafi yerleşke içinde bulunması sonucu birbirleri üzerinde olumlu etki yaratmalarıdır.

 

         Kümelenme yaklaşımıyla açıklanacak bu etki sonucu firmalar gerek birbirleri arasındaki işlem maliyetlerini düşürerek gerekse sinerji yaratarak bir arada olmak suretiyle verimliliklerini artırabilmektedirler.

 

         Maalesef ülkemizdeki ağır ekonomik kriz tüm sektörlerde olduğu gibi Türkiye’nin her bölgesinde ve Tokat ilinin Organize Sanayi Bölgelerinde de ağır bir şekilde hissedilmiştir.

 

         Hızla iş yerleri kapanmakta, işçilerin işlerine son verilmekte, buna bağlı olarak işsizlik oranı Tokat ilinde ve Türkiye’nin her ilinde hızla artmaktadır. AKP Hükümeti iktidarında yeterince Organize Sanayi Bölgelerine gerekli destek verilmemiştir. Kalkınan, gelişen, sanayileşen, istihdam, üretim ve ticaretle çağı yakalamaya çalışan Türkiye’nin parlayan yıldızı organize sanayilerimiz çok önemli bir yere sahiptir. Kalkınmanın ve büyümenin yeniden hızlanması ve artması için sanayicimizin ve sanayi bölgelerimizin problemlerinin süratle çözülmesi gerekmektedir.

 

         Şehrin ortasında, mahalle aralarında kalmış imalathane ve fabrikalar, gürültü ve hava kirliliğinin yanında çevre ve insan sağlığı ve modern belediyecilik yönünden de pek çok problemi beraberinde getirmektedir. İşadamlarının işlerini büyütmesinin önünde ciddi engeller yaratmaktadır. Bu şartlarda çalışan iş adamlarımızın organize sanayilere taşınması teşvik edilmeli ve anlara kolaylıklar sağlanmalıdır.

 

         Sanayi ve Ticaret Bakanlığının ilgili diğer kurumlarla işbirliği yaparak, yerleşim birimlerimizde turizm, sanayi, ticaret, tarım, hayvancılık gibi değişik alanları ve bunların alt gruplarının nerelerde hangi iş kolları teşvik edilirse daha verimli olur? Bunun envanteri çok iyi hazırlanmalı, teşvikler, ruhsatlar, verilirken bunlar göz önüne alınmalıdır.

        

         Türkiye genelinde ve Tokat ilinin Organize Sanayi Bölgelerinde üretim durmuş, sürekli artan girdi maliyetleri, sanayi elektriğinin birçok Avrupa ülkesine göre çok yüksek olması, ağır vergi yükü, teşvik kullanımındaki adaletsiz dağılım artık işvereni hatta büyük firmaları iş yapamaz hale getirmiştir.

 

         Bu durumda doğal olarak üretim maliyetlerini arttırmıştır. İşveren çok zor durumdadır. İşçilerinin maaşlarını ödeyebilmek için evini, arsasını, arabasını satmaya başlayan işverenleri duyuyor, yazılı ve görsel medyadan da bunlara tanık oluyoruz. Tokat Organize Sanayi Bölgelerinde onlarca üretim tesisi ve fabrikalar kapanmıştır. Kapanmaya da devam etmektedir.

        

         Küçük ve orta ölçekli işletmeleri durumları çok daha vahim hale gelmiştir. Sanayimizin bel kemiği olan küçük ve orta ölçekli işletme sahipleri aldıkları kredileri ödeyemez hale geldiklerinden bankalar tarafından icraya verilmiş ve yasal kıskaca alınmıştır. Geçen seneye göre bu yılki oran tam tamına %24 artmıştır. İcra dairelerinde, yediemin bürolarında işyerleri ve aletler, araçlar, arabalar bulunmaktadır. Her geçen günde sayıları artmaktadır.

 

         Son olarak hükümet, 5084 sayılı Kanunun geçici 1. maddesi kapsamında Organize Sanayi Bölgelerindeki yatırımcılara bedelsiz olarak tahsis edilen parsellerle ilgili uygulamayı 06.02.2010 tarihinde sona erdirmiş olup, vermiş olduğum soru önergesine gelen cevapta maddenin uygulama süresinin uzatılması ile ilgili bir çalışma yapılmamaktadır, denmektedir. Bu durum Organize Sanayi Bölgelerine yatırım yapmak isteyen işadamlarını, firmaları frenlemektedir. Mademki üretimi ve istihdamı destekliyorsunuz neden bu yönlü teşvik kanunları çıkarmıyorsunuz.

 

         Eğer yükselen ve büyüyen bir Türkiye istiyorsak Organize Sanayi Bölgelerinin sorunlarını acil olarak çözüme kavuşturulması ve hükümetin bir an önce buralara el uzatması gerekmektedir. Diye belirtti.        



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.