Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10788
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇOCUKLARI SEVMELİ

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇOCUKLARI SEVMELİ

 

          Tokat Milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarında Gündem dışı söz alarak, Ülkemizdeki okul çağında ve gençlerimiz arasında çok ciddi boyutlara gelen Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı açıklamalarda bulundu.

 

Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı konusu ülkemizin geleceğini ilgilendirdiği için çok önemlidir. Toplumdaki suç oranlarının sebepleri araştırılınca bunun arkasında uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığını görüyoruz. Cinayetten trafik kazasına, toplumsal olaylara kadar, hepsinin arkasında, bu konu vardır. Yapılan istatistikî çalışmalar da bunu teyit eder niteliktedir. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü 04.02.2010 tarihli açıklamasında, hükümlü ve tutuklu mahkûmların uyuşturucu suçundan dolayı son 10 ayda 13 binden, 23 bine çıktığını açıklamıştır.

 

Ülkemizde sigara, alkol ve çeşitli uyuşturucu kullanımı, günden güne artmaktadır. Bu artış,  toplumun bütün kesimlerinde olmasına rağmen, en büyük risk grubu, gençler ve çocuklar üzerindedir. Başta Büyükşehirlerdekiler olmak üzere birçok okulumuzda bu kötü alışkanlıklara karşı, büyük bir eğilim görülmektedir. İstatistikî neticeleri görünce, dehşete düşmemek elde değildir. Ülkemizde çok acil müdahale edilmesi gereken bir sağlık sorunu ile karşı karşıyayız.

 

Gençlere ve çocuklarımıza sesleniyorum: Bu konuya duyarlı olalım. Sakın bir kereden bir şey olmaz diye sigara, alkol ve uyuşturucu kullanmayı denemeyin. Bütün, bağımlılıkların başlangıcı, hep bu bir kere kullanmaktan bir şey olmaz denilmesindendir. O bir kereden sonra çok şey oluyor. Kötü bir bağımlılığa doğru gidiliyor.

 

         Aileler, okul yöneticileri çocuklarımıza sahip çıkın. Onlarla yakın ilgilenin. Toplumumuzdaki en bulaşıcı hastalıktan olan bu durumdan, koruyucu hekimlikle kurtulabiliriz. Milli Eğitim Bakanlığına sesleniyorum. Okullarda bu konu ile ilgili araştırmalar yapılmasına müsaade edin. Hangi şehirde, okulda, ciddi sorun varsa oralarda çalışmalar yapıp toplumu uyaralım. İnsanlarımıza sahip çıkalım.

 

         Alkol ve diğer madde bağımlılığına yönelik Avrupa Okul Araştırması (ESPAD)  anket çalışması Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda uygulanması 4 yıldır bakanlık izin vermediği için yapılamıyor. Bu çalışma, alkol ve madde kullanımı için, kritik yaş olan, 17–18 yaşlarındaki gençlerimize, risk alanlarını saptamak ve doğru, önleyici politikalar oluşturmak bakımından, çok yararlıdır. Avrupa ve dünya bu uygulamayı yapıyor.

 

         ESPAD’ ın anket sorularında istenmeyen bölümler varsa çıkarılıp, anket yapılabilir. Ancak buna izin verilmiyor.

        

 

Yapılan bir çalışmayı size sunuyorum. Psikolog Özge KARAKAŞ 1582 öğrenci üzerinde bir araştırma yapıyor. Bu öğrencilerin % 12,2 si sigara, % 23.5 alkol, % 2.3 ü ise hayatlarında en az bir kere madde kullandığını ifade etmiştir. Yani durum çok ciddidir.

 

         TBMM’ de her yasama döneminde çeşitli araştırma komisyonları kuruluyor. Bu komisyonların görevi, milletvekillerimizin çok önemli gördüğü ülke sorunlarını derinine, iyice araştırmaktır. Ancak üzülerek görüyoruz ki bu komisyonlar çok güzel çalışma yapıyorlar. Raporlar hazırlıyorlar.

 

         Raporlar hazırlanmasında ülkemizin çok değerli uzmanları çalışıyor. Raporlar yazılıyor, kalın kitaplar halinde bütün milletvekillerimize dağıtıyorlar. Raporlar, görüşler, önemli kararlar kitaplar içinde kalıyor. Kitaplar da tozlu raflarda bir başka baharda değerlendirilebilir diye bekliyor.

 

         Bunlardan bir tanesi Madde Bağımlılığı ve Uyuşturucu Araştırma Komisyon Raporlarıdır. Komisyonda çok önemli çalışmalar yapılmış, tavsiyelerde bulunulmuştur. Peki, sonuç ne olmuştur. Ülkemiz için çok önemli olan bu konu, konuştuklarımızla kalmış, hiçbir tavsiye kararı hakkında çalışma yapılmamıştır.

 

         Alınan kararlar içerisinde yeni bir teşkilat kurulması ve araştırmalar yapılması vardı. Ben 21.4.2009 tarihinde bununla ilgili kanun teklifi verdim.

 

         Aynı zamanda TBMM’ de yaptığım basın toplantısıyla kanun teklifini kamuoyuna duyurdum. Ancak hiçbir gelişme olmadı. Uyuşturucu Kullanımı ve Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu Başkanı Adana Milletvekili Sayın Necdet ÜNÜVAR’a sesleniyorum. Rapora sahip çık. Önemli çalışmaya sahip çık. Sonra Sağlık Komisyonu Başkanı Trabzon Milletvekili Sayın Cevdet ERDÖL’ e sesleniyorum.  Siz de ülkemizin en önemli bu sorunu hakkında sorumluluğunuzu yerine getirin.

 

Son sözlerim de bütün milletvekillerinedir. Parlamentomuz ülkemizin geleceği ile ilgili sorunların çözümü üzerinde çalışma yapmak, sonra kanun çıkarmak mecburiyetindedir.

 

Sizlerden bu konuyu çok önemsemenizi, ailelerimiz, çocuklarımız, milletimiz için istiyorum. Ortak çalışma komisyonları oluşturalım. Gerekli kanunları çok geç olmadan çıkaralım. Bir aileyi, bir çocuğu da olsa, 21. yüzyılın bu en ağır hastalığından kurtaralım diyorum, dedi.  



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.