Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
MADDE BAĞIMLILIĞI TEHLİKELİ SEVİYELERE GELİYOR

MADDE BAĞIMLILIĞI TEHLİKELİ SEVİYELERE GELİYOR

 

 Tokat Milletvekili Dr. Reşat DOĞRU, ülkemizde uyuşturucu ve madde bağımlılığının giderek arttığını, bu konuda toplumun her kesimine büyük görevler düştüğünü belirtti. DOĞRU, TBMM Genel Kurulunda gündem dışı yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

 

“Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı konusu ülkemizin geleceğini ilgilendirdiği için çok önemlidir. Toplumdaki suç oranlarının sebepleri araştırılınca bunun arkasında uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığını görüyoruz.

 

         Sigara, alkol ve çeşitli uyuşturucu kullanımı, günden güne hızla artmaktadır. Bu artış toplumun bütün kesimlerinde olmasına rağmen en büyük risk grubu, gençler ve çocuklar üzerindedir. Başta Büyükşehirlerde olmak üzere birçok okulumuzda bu kötü alışkanlıklara karşı büyük bir eğilim görülmektedir. İstatistikî neticeleri görünce dehşete düşmemek elde değildir.

         Uyuşturucunun ticareti dünyada terör örgütlerinin temel kaynakları arasındadır. Ülkemizde de terör örgütleri bu yolla 10–15 milyar dolar gibi büyük para kaynağı elde ediyorlar. Bu durum bile ülkemizde konuya acil olarak müdahale edilmesini gerektirmektedir. Terör örgütünün çocuk sayılacak yaştaki gençleri bu yolda kullanması, ekonomik gelirleri düşük ailelerin çocuklarını tercih etmesi de cezaevlerindeki suçluların yaş oranlarında düşüşe neden olmuştur.

         Bağımlılık yapan maddelerin satıcılarının, özellikle gençlerimizi hedef aldığı, güvenlik güçleri kaynaklarından anlaşılmaktadır. Hedef, çocuklarımız, gençlerimizdir. Bu da ülkemizi, sahip olduğu genç nüfustan dolayı hedef haline getirmektedir. Uyuşturucu tacirleri bunu iyi değerlendirmekte, hem kaçakçılığı hem de kullanımını ülkemizde desteklemektedir.

 

         Gençlere ve çocuklarımıza sesleniyorum: Bu konuya duyarlı olalım. Sakın bir kereden bir şey olmaz diye sigara, alkol ve uyuşturucu kullanmayı denemeyin. Bütün, bağımlılıkların başlangıcı, hep bu bir kere kullanmaktan bir şey olmaz denilmesindendir. O bir kereden sonra çok şey oluyor. Kötü sonuçlar doğuran bir bağımlılığa doğru gidiliyor.

 

         Aileler, okul yöneticileri, çocuklarımıza sahip çıkın. Onlarla yakından ilgilenin. Toplumumuzdaki en bulaşıcı hastalıktan olan bu durumdan, koruyucu hekimlikle kurtulabiliriz. Milli Eğitim Bakanlığına sesleniyorum. Okullarda bu konu ile ilgili araştırmalar yapılmasına müsaade edin. Hangi şehirde, okulda ciddi sorun varsa oralarda çalışmalar yapıp aileleri uyaralım. Okullardaki rehberlik servislerini harekete geçirerek bu konuda yavrularımızı bilgilendirelim. Bu konuyla ilgili seminer ve gösteriler düzenleyerek aileleri ve çocuklarımızı bu konuda bilinçlendirelim.  Gençler bizim geleceğimiz onlara sahip çıkalım.

 

         Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan konuyla ilgili eğitici seminerleri sınıf öğretmenlerine ve rehber öğretmenlere verilmeli, öncelikle öğretmenler konu ile ilgili bilinçlendirilmelidir. AMATEM’İN çalışmalarına göre okullarda ve gençlerde uyuşturucu kullanım oranı her yıl ikiye katlanmaktadır.

 

         Alkol ve diğer madde bağımlılığına yönelik Avrupa Okul Araştırması (ESPAD) anket çalışması Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda uygulanması 5 yıldır Bakanlık izin vermediği için yapılamıyor. Bu çalışma ile alkol ve madde kullanımı için, kritik yaş olan, 17–18 yaşlarındaki geçlerimize, risk alanlarını saptamak ve doğru önleyici politikalar oluşturmak bakımından, çok yararlıdır. Avrupa ve dünya bu uygulamayı yapıyor.

 

         Biz yapmıyoruz ama dünya yapıyor. ABD’de yapılan bir çalışmada, lise son sınıf öğrencilerinin %50’si, okuldan mezun olmadan önce en az bir defa yasadışı uyuşturucuyu denediğini söylemektedir. Türkiye’de ise, Yeniden Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın yaptığı “Sigara, Alkol ve Madde Kullanım Yaygınlığı” araştırmasında, uyuşturucu madde deneme yaşı 13 olarak bulunmuştur.

 

         Geçmiş yıllarda madde kullanım yaşı 12–13 iken bugün bu yaş 10’lara düşmüştür. Alkol, sigara, madde kullanımın ne kadar ciddi boyutlara geldiğini kullanım yaşına baktığımızda anlıyoruz. Alkol ve madde kullanımı toplumsal ciddi bir sorundur. Diğer kalp, şeker hastalığı gibi bir hastalıktır. Amaç bu hastalığa geçlerimizin ve okul çağındaki çocuklarımızın yakalanmamasıdır. Yakalandıktan sonra maalesef tam bir tedavisi mümkün olmamaktadır.

        

Son sözlerim siz Sayın Milletvekillerinedir.         Gerek ülkemizin, gerekse geleceğimiz olan yavrularımızı alkol ve madde bağımlılığından kurtarmak ve bununla mücadele etmek için hep birlikte çalışalım ve gereken kanunları çıkaralım ancak bu şekilde ülkemiz ve geleceğimiz için sağlıklı nesiller yetiştirebiliriz.” 



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.