Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
İKİ YENİ KİTAP. TÜRKİYE`NİN YENİ YOL HARİTASI-OSMANLI İMPARATORLUĞUNDA İSTİHBARAT
1-TÜRKİYE`NİN YENİ YOL HARİTASI
 

Gücün hukukunun yeniden egemen olduğu dünyada, değişim rüzgarları devletleri yeni arayışlara yöneltmiştir. Muhtemel gelişmelere karşı stratejik planlamalar artık dünyanın olası tehditlere karşı hazırlıklı olmasını zorunlu kılmıştır. Hemen her ülke yeniden stratejik planlamalar yapmakta, mevcut değerler ve anlayışlar sorgulanmaktadır. Yeni yüzyılla birlikte tüm siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel öngörüler değişmeye başlamıştır.

Türkiye tarih boyunca iç ve dış tehditle karşılaşmıştır. Hayali tehditlerle kimlik bozulmasına uğratılan Türk Milleti, ruh köklerinde var olan, duygu, düşünce, inanç ve cesareti bezeyecek yeniden harekete geçirecek bakış ve yaklaşıma muhtaçtır. Evrensel değerler yerine kayıtsız şartsız Batıcılığı, ileri ülkeler yerine üçüncü dünyacılığı esas alan, önder devlet yerine güçlü devlet yedekliğini kabul eden teslimiyetçi anlayış, Türk Milleti`nin tarihine, kimliğine ve varlığına duyarsız anlayıştır. Tarihi, insanlık tarihi ile başlayan, hemen her coğrafyada kurduğu devletlerle barışın, adaletin, huzurun ve güvenin simgesi olmuş Türk Milleti yeni yüzyıla kısır çekişmelerle, vizyonsuz ve misyonsuz giremez. Çağın gerisinde kalan simge, slogan, kavram, düşünce ve anlayışlarla gerekli çıkışı yapamaz. Türkiye içe kapalı bölgesel değil, bir dünya devleti olmak zorundadır. Dünya devleti olması için önündeki engeller ve bunun nedeni niçini bilinmeden, gerekli kararlılık gösterilemez.

Bu çalışma bu nedenle, Türk devletinin yönetim düşüncesine açılım getirmek amacıyla kaleme alınmıştır. Geçen yüzyılda yaşanan acı gerçekler ışığında bugün ve yarın ne yapılması gerektiği ortaya konulmuştur.

 
 
2-OSMANLI İMPARATORLUĞUNDA İSTİHBARAT
Paraf yayınlarından çıkan KİTAB’IN Tanıtım Bülteninden

Binlerce yıllık Türk tarihinde kurulan birçok devlet veya imparatorluk, bağımsızlıklarını koruyabilmek için ismi ne olursa olsun sonuçta istihbaratla uğraşan basit veya gelişmiş teşkilatlara sahiptiler. Bütün milletlerde olduğu gibi Türklerde de istihbarat ve istihbaratçılarla ilgili kavramlar vardır. Ancak Osmanlı İmparatorluğu`nun yıkılış sürecinde kurulan Teşkilat-ı Mahsusa ise dünyanın en kapsamlı istihbarat örgütü olarak kabul edilmektedir. Osmanlı İmparatorluğu`nun gizli temel taşı Teşkilat-ı Mahsusa, modern istihbarat örgütlerinin anası sayılmaktadır.

 

Batılıların yazdığı kitaplarda ise Teşkilat-ı Mahsusa`dan bahsedilmez. Bahseden çalışmalarda verilen bilgiler de çoğunlukla doğru değildir. Teşkilat-ı Mahsusa arşivi elde değildir; 1918 yılında İttihat ve Terakki liderleri yurt dışına gitmeden önce arşivin imha edildiği ileri sürülür. Mütareke döneminde İstanbul`da yapılan Divan-ı Harb-i Örfi mahkemelerinde teşkilata ilişkin birçok iddia dile getirilmiş ve tanıklar dinlenmiştir.

 

Elde bulunan sınırlı ve sağlam kaynaklar kullanılarak hazırlanan bu kitapta Cumhuriyet`ten önceki tüm Türk istihbarat faaliyetleri hakkında önemli bilgilere yer verilmiştir. Yahudi İstihbarat Örgütü Nili`den ilk Türk istihbarat teşkilatı Börü Budun`a, Nizamülmülk`ten Haşhaşilere, Fatih Sultan Mehmet`ten Sultan II. Abdülhamid`e, Yeni Osmanlılardan Jön Türklere, Ohrana`dan Hamidiye Alaylarına, Teşkilat-ı Mahsusa`dan Karakol Cemiyeti`ne, Kuşçubaşı Eşref`ten Yakup Cemil`e, Mustafa Kemal Atatürk`ten Kazım Karabekir`e, Osmanlı`dan Cumhuriyet`e, gerçekleştirilen tüm istihbarat operasyonlarından tüm aktif görev almış Türk ajanlarına kadar günümüzün işgal, kontrol ve yönetim mekanizmasının temeli olan istihbaratın geçmişimizde nasıl yer aldığına şahit olacaksınız...

--------------------------------------------------------------------------------

Türkçe

312 s. -- 2. Hamur-- Ciltsiz -- 14 x 21 cm

İstanbul, 2010, 1. Basım

ISBN : 9786055539375

 

Özgeçmiş

NURULLAH AYDIN

Erzurum’da doğdu. İlk ve orta öğretimini İzmir/Karşıyaka’da tamamladı. ODTÜ’de mühendislik eğitimi aldı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bir çok il ve ilçede hakim ve savcı olarak görev yaptı.

Tarih öğretmenliği, gazetecilik, teftiş kurulu başkanlığı, kamu ve özel sektörde strateji ve hukuk danışmanlığı,

Başbakanlık Avrupa Birliği Siyasî Kriterler Komisyon Üyeliği, Adalet Bakanlığı Kanun Tasarısı Komisyon Üyeliği ve bir çok gazete ve dergide köşe yazarlığı, Televizyon program yapımcılığı ve sunuculuğu, yaptı.

1500’den fazla makalesi yayınlandı.

1988 yılında “Yılın Hukukçusu” seçildi. 2004 yılında “Yılın Basın Ödülü” ve 2005’te “Yılın Yazarı Ödülü”nü aldı.

Bakü “VECTOR İnternational Scientific Centre” tarafından “Onursal Doktora” ve “Onursal Profesör” unvanına layık görüldü.

Halen Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisidir.

Önde gelen eserleri;

ü   Osmanlı imparatorluğunda İstihbarat (2011)

ü   Türkiye’nin Yeni Yol Haritası (2010)

ü   İstihbarat ve İstihbaratçı (2010)

ü   Etkili İletişim Stratejileri (2009)

ü   Avrupa Birliği Nedir ne Değildir? (2009)

ü   Küresel Terör ve Terörizm (4.bası)(2009)

ü   Türk Suç ve Ceza Hukuku (2.bası) (2009)

ü   Hukuka Giriş/Temel kavramlar (2.bası) ( (2009)

ü   İşte İstihbarat (2008)

ü   Gazi Mustafa Kemal Atatürk Diyor ki! (2008)

ü   İnsan Hakları, Demokrasi ve Medya (2008)

ü   Türkiye’nin Milli Güvenlik Stratejisi (2008)

ü   Türklerin Küresel Güç Doktrini (2008)

ü   Türk Suç ve Ceza Hukuku (2008)

ü   Hukuka Giriş/Temel Kavramlar  (2007)

ü   Küresel Terör ve Türkiye (2006)

ü   Küresel Terör ve Terörizm (2005)

ü   Yeni Yüzyıl İçin Ulusal Stratejiler (2003)

ü   Herşey Türkiye İçin, Millî Stratejik Konsept (2000)

ü   Milli Stratejik Konsept (1999)

ü   Podyum (Politika Bilim ve Teknoloji Çağında Yeni Yönelmeler)(1992)

 

 



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.