Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
GERÇEKLER IŞIGINDA BİR DEĞERLENDİRME

    1980 sonrası yapılan ilk seçim olan 1983 seçimlerinden başlayarak, son yapılan 2007 seçimleri dahil 7 genel seçimi, vatandaş talepleri ve seçmen bazında irdelediğimizde şu günlerde ülkemize yansıtılmaya çalışılan; yansıtılan tablodan oldukça farklı bir gerçekle karşılaştığımız görülecektir.

    Bu gerçek nedir? Bu gerçek Türk milletinin neredeyse tamamının siyasal anlamda marjinallikten, radikallikten uzak olduğu,uzak durduğu gerçeğidir.Seçmen dolayısıyla Türk halkı seçimlerde marjinalliğe, radikal siyasi dönüşümlere prim vermemektedir.

    Seçmenin,seçim sürecinde ve oy kullanma esnasında esas tercihi kendisi,ailesi ve yakın çevresi ile ilgili bugün ve gelecek için iyi yaşam talepleri ve beklentileridir.1983 den 2007 yılına kadar yapılan seçimler de aslında bunun açık göstergeleridir.Bahsedilen süreç de yapılan seçimlerde,seçmenin büyük çoğunluğunu oy vermede etkileyen faktör kendisi ve çevresi ile ilgili bugün ve geleceği kapsayan ekonomik kaygılar ve talepler olmuştur.
    Bu talep ve beklentilere bağlı olarak her genel seçimde, seçmenin yaklaşık yüzde 60 lık bir kesimi oy verme tercihini değiştirmiştir. Gelir ve eğitim seviyesi düşük olan,hayattan iyi yaşama beklentileri de yüksek olan, genel seçmen sayısı içinde ağırlıklı bir orana sahip olan çevre,maddi ve siyasi gücü elinde bulunduran merkezi siyasi olarak etkileyerek,merkeze bu yönlü baskı yaparak taleplerini elde etmeye çalışmıştır.2001 ekonomik krizinden sonra yapılan 2002 ve 2007  seçimleri bu analizi çok net bir şekilde doğrulamaktadır.

    Ülkemizin bugünkü ekonomik durumunu seçmenlerin gelecekteki olası siyasi tercihleri bağlamında irdelersek, gelecek seçimlerinde parti tercihleri bazında büyük marjinal değişimlere açık olacağı değerlendirilmektedir.

    İnsanoğlu, ekonomik yaşam, demokrasi,siyasal hayat ve seçimler ,bunlar hayatın vazgeçilmez gerçekleri.Ülkemizde gelişebilecek yeni siyasal tabloları ve yapılacak gelecek seçimleri bu kriterler çerçevesinde değerlendirmek daha rasyonel olur.

 



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.