Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10763
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
ERGENEKON DAVASI

Türk Meclisi olarak "Ergenekon" diye adlandırılan davayla ilgili bu güne kadar pek yorum yapmadık. Haberlere de yer vermedik. Bundan sonra da bu siyasetimizi devam ettirmeye çalışacağız.

Ancak Ergenekon`daki bu son dalgayla meydana gelen bir ortamı, Ergenekon davası açısından değil ama yargı-siyaset ilişkileri açısından ortaya koymayı ve bir tehlikeye dikkat çekmeyi uygun gördük.
 
Dikkat çekmek istediğimiz konu şudur:Bu dava giderek siyasallaşıyor.
Bu durum, özellikle yargı açısından çok önemli bir durumdur.
Bu davanın siyasi bir yönünün olup olmadığı bu noktada çok önemli değildir.Bu noktadaki tartışmaların da bir sonuç getireceği beklenmemelidir. Adalet Bakanı bu yargısal bir faaliyettir dese de bu dava artık siyasallaşma noktasına gelmiştir. Bu noktadan geri dönülmesi yönünde ciddi bir atılım yapılması şarttır.
 
Neden "yargısal" bir faaliyet siyasal bir görünüm içine girmiştir?
Sadece bir gün içindeki duruma bakalım:
7.Ocak.2009 tarihindeki gözaltı ve aramalardan sonra CHP Genel Başkanı, MHP Genel Başkanı ciddi demeçler vermiştir. CHP milletvekillerinin beyanları ve eylemleri söz konusu olmuştur.Bu beyanlarda daha çok vurgulanan da "susturma", "intikam", "Baskı" ve "rejim değişikliği" kavramları konu edilmiştir.
 
Genelkurmay`da Genel Kurmay Başkanı ve Kuvvet komutanları 6 saat süren bir toplantı yapmışlardır. Kuvvet komutanlarının eşleri, em.org.Tuncer Kılınç`ın evine ziyarete gitmişlerdir. Yargıtay genel kurulu bu gün(8.Ocak.2009) olağanüstü toplanıp muhtemeldir ki bir açıklama yapacaktır.
Yani bu olay bir anda Türkiye`nin gündemine oturmuş ve siyasetçiler ile devletin temel kurumları tarafından değerlendirilmeye tabi tutulmuştur.
 
Yargı doğru yapsın, yanlış yapsın, eksik veya fazla yapsın ve hangi yoruma ve açıklamalara tabi olursa olsun, yargı artık siyasal baskı altına girmiştir. Böyle bir ortamın yargı siyaset etkileşimini getirmemesi mümkün değildir.
 
Bizim Türkmeclisi olarak tavsiyemiz şudur. İddianamelerin en kısa sürede hazıranmasını sağlayacak yeni takviyeler gerekmektedir. Aramaların, gözaltına alınmaların nedenleri en kısa sürede kamuoyunun bilgisine sunulmalıdır. Aksi takdirde bir "yargı" olayı bir "siyasi" olay haline gelecektir ve hatta şu an itibariyle gelmiştir bile.Bunun için bir dönüşüm ve yargıyı baskıdan kurtaracak olağanüstü girişim, çalışma ve açıklamalara ihtiyaç vardır.
Bir de aramalar sirasında kapı önündeki ayakkabılardan bir çiftinin FBI markalı oluşunun sebebi muhakkak açıklanmalıdır.
 
Türkmeclisi olarak yargı safhasındaki bir davanın lehinde ya da aleyhinde yazılmasını hukuk sistemimiz açısından da doğru bulmamaktayız. Ancak mevcut durumu da ortaya koymanın gerekli olduğu kanaatindeyiz. Çünkü bu dava giderek, davaya esas olan iddianamenin bir bölümündeki iddiaları (Karışıklık yaratmak ve ihtilale zemin hazırlamak) gerçekleştirmeye yönelik bir görünüm arzettiği kanaatindeyiz.
 
Onun için hızlı, açık ve anlaşılır bir ortamı sağlamak için özel çabaların yapılması zaruretini belirtmek istiyoruz.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.