Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10787
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
EĞİTİM SAHİPSİZ KALMAMALIDIR-HÜKÜMET YEREL TV`LERİ DESTEKLEMİYOR

EĞİTİM SAHİPSİZ KALMAMALIDIR

 

 Tokat Milletvekili Dr. Reşat Doğru, ülkemizde eğitim sisteminden, dershanelerin durumuna, bakanlığın fiziki yapısından, fakülte kurulmasına yönelik Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukcu’ya bir dizi sorular sordu.

 

Ülkemizde dershane sayısısın gün geçtikçe arttığını, buraların özel okullar olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini, öğrenci sayısının yetersizliğinden dolayı kapanan okul sayısını soran Doğru, ücretsiz kitap uygulamasında fayda/maliyet analizi yapılıp yapılmadığı, ücretsiz kitap uygulamasının yerine alternatif olarak “ödünç kitap” uygulaması yapılması ile ilgili sorular yöneltti.

 

Başkent olması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı mensuplarının eğitim, seminer ve toplantılarda konaklama ihtiyacının karşılanması konusunda Ankara’nın öğretmenevi konusunda yetersiz olduğunu, metropol ilçelere öğretmen evi yapılıp yapılmayacağını iletti. Aynı şekilde bakanlık merkez binasının da fiziki şartlarının yetersiz olduğunu, ek bina yapılıp yapılmayacağını da soran Reşat Doğru, Tokat ilinde hayvancılığın yoğun olarak yapıldığını, bu yüzden üniversite bünyesinde bir Veterinerlik Fakültesinin kurulup kurulmayacağı hakkında bakanlığın düşüncelerini öğrenmek istediğini bildirdi.

 

Sorulan tüm sorulara cevap veren Milli Eğitim Bakanı, şartları uygun olan dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin teşvik edileceğini, bunun stratejik hedefleri arasında olduğunu, son 5 yılda öğrenci yetersizliğinden dolayı ülke genelinde 6.263 okulun kapatıldığını söyledi.

 

Fayda/maliyet analizi ile ilgili stratejik çalışmaların devam ettiğini, bu konuda en yüksek katma değeri sağlayacak bir sistemin oluşumuna çalıştıklarını bildiren bakan Çubukcu, fiziki çalışma şartlarının uygun olduğunu, Ankara’nın çevre ilçelerinde de öğretmenevleri bulunduğunu, tasarruf tedbirleri genelgesine göre yeni bina ve arsa temini için ödenek ayrılmayacağını açıkladı.

 

Öğrencilere her yıl yeni kitap dağıtılmasının, öğretim programlarındaki değişikliğe uyarlanması zorunluluğu, kitapları saklamak için okullarda yeterli altyapının bulunmadığını, velilerin çocuklarına kullanılmış ve hijyenik olmayan kitapların verilmemesi talebi, öğrencilerin bir kısmına eski, bir kısmına yeni kitap vermenin pedagojik olmadığı, maliyetin düşük olması nedeniyle kitapların uzun vadede kullanılmasının maliyet açısından verimli olmaması nedeniyle “ödünç kitap” uygulamasına geçilmediğini bildirdi.

 

Bakan Çubukcu, Gaziosmanpaşa Üniversitesinden herhangi bir talep gelmediği için Tokat’ta Veterinerlik Fakültesi kurulmasının düşünülmediğini belirtti.

 

Konu ile ilgili söz alan Dr. Doğru, Genel kurulda şu açıklamalarda bulundu:

“2003 yılından itibaren ücretsiz ders kitapları Millî Eğitim Bakanlığınca dağıtılıyor. Öğrencilere ders kitapları verildikten sonra "yardımcı ders kitapları" adı altında çocuklar ders kitapları alıyorlar. Bu kitaplar da bayağı pahalı. Dolayısıyla yardımcı ders kitaplarıyla ilgili bir çalışma yapılması gerekmektedir. Benim sorumu sormamın amacı burasıdır. 2003 yılından beri ücretsiz ders kitapları veriliyor. Ancak öğretmenler yardımcı ders kitaplarını da aldırıp dersleri buradan takip ettirmektedirler. Her öğrenci neredeyse yardımcı kitapların hepsini almakta bu da ailelere büyük bir mali yük getirmektedir.  Bu durumda yardımcı kitapların da ücretsiz verilmesi hakkında çalışmalarınız var mıdır? Yani, eğer yardımcı ders kitabına ihtiyaç varsa o zaman onun müfredat içerisindeki kitapların içerisine konulması gerekmez mi? Bu konuda bilgi almak istiyorum.

 

         Son yıllarda ilköğretim 7-8. sınıflar ile lise 1 2 3.sınıflarda okuyan öğrenciler mutlaka ek ders almak amacıyla dershanelere gitmek durumundadır. Bu durum dar gelirli ailelerde çok büyük sıkıntı yaratmakta, ekmek bulmakta bile zorlanan aileleri “ne yapacağız” şeklinde üzmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu durumdaki ailelere destek konusunda neler yapabilirsiniz.

 

         Tokat ilinde hayvancılıkla uğraşan çok sayıda üretici vardır. Hayvancılığa uygun arazi de vardır. Ancak hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunacak, teknik ve teorik bilgi desteği verecek akademik kadro olmadığından, Veterinerlik Fakültesi açılması halk tarafından öncelikli olarak istenmektedir.

Öğretmenevleriyle ilgili sorularım vardı. Öğretmenevi olarak, Ankara merkezde iki tane yerde öğretmenlerimiz kalabiliyor. Bir tanesi Başkent Öğretmenevi. Ankara merkez olduğu için Türkiye`nin her tarafından öğretmenler buraya geliyorlar. Dolayısıyla burada kalmakta bayağı zorlanılıyor. Hatta Başkent Öğretmenevi öğretmenlerin dışında başka insanlarımızın da kaldığı yer olarak zaman zaman görülüyor. Öğretmenler oraya geldiği zaman da bayağı zorlanıyorlar. O mealde, onların yanında başka öğretmenevleri açılabilir mi?”

 

HÜKÜMET YEREL TV LERİ DESTEKLEMİYOR

 

 

Tokat Milletvekili Dr. Reşat Doğru, Yerel medyanın sorunlarını TBMM gündemine taşıyarak, yaşanan sıkıntıların çözümlenmesi konusunda ilgili bakana sorular yöneltti. Reşat Doğru, cevaplandırması istemiyle Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a ;

 

“Ülkemizin her yöresinde olduğu gibi Tokat ilinde ve ilçelerinde yerel TV yayını yapan kuruluşlar vardır.

 

Bu TV kuruluşları çok zor şartlar içerisinde yayın yapmakta, personelin ücretlerini, SSK ve BAĞ-KUR primlerini ve hatta kullanılan elektrik- su paralarını dahi ödeyememektedir.

 

Yerel gündemi ve olayları hem bölge halkına ulaştıran, hem de bu haberlerin ulusal kanallara ulaşmasında katkı sağlayan bu kuruluşlar ayakta kalmak, kapanmamak için olağanüstü gayret sarf etmektedirler.

 

Bu kanun görüşülürken, bu kuruluşlar vergi, SSK primi indirimi ve elektrik ücretlerinin indirimli kullanılması için destek beklemektedirler.

 

Hükümet olarak hem yerel medyanın gelişmesi, hem de ülke sathındaki haberlerin izleyicilere daha hızlı bir şekilde ulaşmasının sağlanması konusunda TV kuruluşlarına destek olmak için çalışmalarınız var mıdır? Yoksa böyle bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz,” şeklinde bir soru sordu.

 

 İlgili bakan, vermiş olduğu cevapta, bütün televizyonların da, radyoların da tek helal kaynağı diyeyim reklâm gelirleridir. Bu reklâm gelirlerini artırmanın yoluna bakacağız. Bu, bir açıdan mutlaka ekonominin gelişmesiyle ilgilidir, bir açıdan da bu konuda verilecek desteklerle ilgilidir. Biz Üst Kurul payının yüzde 5`ten yüzde 3`e indirilmesini ön görürken onlara yeni bir alan açtığımızın farkındayız.

"Vergi indirimi konusunda, SSK indirimi konusunda, elektrik indirimi konusunda yerel televizyonlar çok zor şartlar altında çalışıyor, bu konularda bir indirim düşünüyor musunuz?" Bu konularda düşünmüyoruz, bu konuda hiçbir hazırlığımız da yok.

Konu ile ilgili açıklama yapan Doğru, “ Bu aslında bütün medya kuruluşlarının genel sıkıntısı. Ancak bu sıkıntıyı en fazla yaşayan kuruluşlar yerel medya kuruluşlarıdır. Çünkü yerel medya kuruluşlarının gelir kalemleri hem daha az, hem de daha düşüktür. Sadece reklam gelirleriyle bu tür kuruluşların ayakta kalmaları mümkün değildir. Devlet en azından vergi, SSK prim borcu gibi konularda indirim yaparsa hem hizmet kalitesi artacak, hem de sağlıklı bir rekabet ortamı oluşacaktır. Ancak şu anda hükümetin bu konuda bir çalışması ve hazırlığı olmadığını görüyoruz. Yani yerel medya tamamen kaderine terkedilmiştir,“ dedi.

 

 



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.