Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10786
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
Dr.REŞAT DOĞRU KEİPA TOPLANTISINDA KONUŞTU

DR. REŞAT DOĞRU SELANİK’TE YAPILAN KEİPA TOPLANTISINDA KONUŞTU

 

 

 

Tokat Milletvekili Dr. Reşat DOĞRU, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA)’nin yeni dönem koordinasyon toplantısında yaptığı konuşmada Karadeniz Ekonomik İşbirliği’ne üye ülkelerde çevre bilincinin en üst düzeyde tutulması gerektiğini söyledi.

Yaşanabilir bir dünya için su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması gerektiğinin altını çizen Dr. DOĞRU, 20-22 Ekim 2009 tarihleri arasında Yunanistan’ın Selanik kentinde yapılan toplantıda şöyle konuştu:

“Dünya’da mevcut bulunan en bol doğal kaynaklar hava ve sudur. Ancak bu kaynaklardan özellikle suyun, yanlış kullanımı ve tabiattaki yağış rejimlerinin düzensizliği beraberinde büyük sorunlarında getirmektedir. Su bazı bölgelerde, olması gerekenden çok, bazılarında ise çok azdır. Bu gibi bölgesel dengesizlikler yerinde, şartlarına göre değerlendirilmelidir.

Özellikle doğal kaynaklar korunarak, kullanılması gerekir. Koruma kullanım dengesinin sosyo-ekonomik şartlara göre ayarlanması çok önemlidir.

Su kaynaklarının verimli yönetimi sürdürülebilir gelişmenin. Gerçekleştirilmesi için de çok önemlidir.

Su kullanılması ile beraber atık suyun değerlendirilmesi çok önem arz eder. Her ülke kanalizasyon sistemlerini çok iyi bir şekilde yapmalı, atık su tesislerini köy ve şehirlerine kurmalıdır.

Bu çevreyi korurken suyun tekrar kullanılmasını sağlayacaktır.

Su kullanım davranışları dünyanın her yerinde değişmelidir. Daha az tüketim ve israfın azaltılması ve su kaynaklarının etkin ve verimli yönetilmesi gerekir.

Su israfı sadece kamu bütçesini değil, aile bütçesine de önemli yükler getirerek, etkilediği unutulmamalıdır.

Tarımda ve sanayide atık suların tekrar kullanımı gereklidir. Bütün dünyada atık suların tekrar kullanımı konusunda çok ciddi gelişmeler olması sevindiricidir.

Ayrıca nehir akışlarının yönetimi ve transferi ile ilgili de konuşmalıyız. Su kaynaklarının korunması ve kullanım alanında bölgesel işbirlikleri gereklidir. Meriç ve Tunca nehri Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan arasında işbirliğini gerektiren konumdadır. Bol yağış aldığı mevsimlerde ekili alanlar, köyler, kasabalarda büyük zararlar meydana gelmektedir. Geniş alanları kaplayan sellerle karşılaşılmaktadır. Bu da her şeyi yok etmektedir. Bu durum ortak işbirliğini gerekli kılmaktadır.

 

Çoruh nehri konusunda da Türkiye – Gürcistan arasında işbirliği devam etmelidir. Ermenistan ile Türkiye sınır bölgesinde bulunan Arpaçay nehri ve barajı da önemli konumdadır.

 

Ayrıca ülkemizden doğan, Azerbaycan, Gürcistan, İran ve Ermenistan’ın kıyıdaş ülke olduğu, ARAS ve KURA nehirlerine ilişkinde bir anlaşma ve karşılıklı mutabakat olmalıdır.

 

KEİ üyesi ülkelerle su kaynaklarının kullanımı hususunda çok taraflı anlaşmalar yapılmalıdır. KEİPA bu konuyu önemsemeli ve desteklemelidir.

 

Su sorununun çözümü hem devletlerin hem de bireylerin en öncelikli konularının başında olmalıdır.

 

Öte yandan sık sık dile getirilen küresel ısınma konusu da çok önemlidir. Küresel ısınma ne kadar sürecek, uzun mu, kısa mı olacak hangi bölgelerde ne kadar yaşanacak bunları bilmiyoruz. Ülkeler arasında bu konuda ciddi işbirliğine ihtiyaç vardır. Küresel ısınma konusu Asamble tarafından araştırılmalıdır.

 

Çevre Kanunlarına uyulması çok önemlidir. Bükreş sözleşmesi dediğimiz Karadeniz’in kirliliğine karşı korunması sözleşmesi dikkatle ülkeler tarafından takip edilmelidir. Bunun yanında Karadeniz de kirlilik izleme projesi önemini arttırarak devam etmelidir.

 

Yaşamın sürdürülebilmesi için vazgeçilmez bir kaynak olan su ve kaynakları her şeyin üzerinde değerlendirilmeli insanlığın en önemli bir varlığı olduğu unutulmamalıdır.”

 



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.