Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10766
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
CEP TELEFONUNUZ KAPANABİLİR. DİKKAT.

 

DİKKAT CEP TELEFONUNUZ KAPANABİLİR
A.A
Klonlanmış cep telefonu kullanan abonelere cihazlarının durumu mesajla bildiriliyor. Mesajı alan abonenin operatörüne başvurarak, cep telefonunu kayıt altına aldırması gerekiyor. Aksi halde klonlanmış cihaz, kullanıma kapatılıyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, kısa süre önce cep telefonu kaçakçılığı yapan bir şebekeyi çökerterek, yüz binlerce klonlanmış cep telefonu IMEI numarasını ele geçirmişti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, henüz İstanbul Emniyet Müdürlüğünden klonlanmış IMEI numaralarına ilişkin bilgi verilmedi.


Bu IMEI numaralarının BTK`ya bildirilmesi halinde, kurum cihazları ilk etapta görüşmeye kapatmayacak.

Bunları kullanan abonelere mesajla cep telefonlarının klonlanmış olduğu bildirilerek, cihazlarını kayıt altına almaları istenecek.

KLONLANMIŞ, ORİJİNALİNDEN AYIRT EDİLEMİYOR

Telefonun modeli, üretim yeri, üretim tarihi ve seri numarası bilgilerinden oluşan IMEI numarasının birden fazla telefonda kullanılması “klonlama” olarak tanımlanıyor.


Bu durum, BTK`nın merkezde kurduğu ve GSM operatörlerinin sistemiyle entegre edilen CEIR sisteminde, GSM operatörlerinin aynı IMEI numarasının birden çok abone tarafından kullanıldığını fark etmesiyle de ortaya çıkıyor. Operatörler, sistemde klonlanmış cihaz bulunduğunu BTK`ya bildiriyor.

Ancak operatörler de dahil hiçbir sistem hangi telefonun klonlanmış, hangisinin orijinal olduğunu ayırt edemiyor.

Daha sonra BTK aracılığıyla sistemde aynı IMEI numarasıyla çalışan tüm cep telefonlarına mesaj gönderilerek, cihazın klonlanmış olduğu ve belirlenen süre içinde kayıt altına alınması gerektiği belirtiliyor.

Abone bu süre içinde operatörüne başvurarak cep telefonunu kayıt altına aldırmazsa cihazı kullanıma kapatılıyor.

Kayıt altına alınan klonlanmış cep telefonu, abonenin belirlediği bir tek telefon numarasıyla kullanılabiliyor. Cihaz bu numaranın bulunduğu SIM kart dışında bir SIM kartla çalışmıyor.

“BEYAZ LİSTE” VE “KARA LİSTE”

BTK, cep telefonlarının kayıt altına alınması çalışmaları sırasında “Beyaz” ve “Kara” listeler oluşturdu.


“Kara Liste”deki kayıp ve çalıntı cihazlar, GSM işletmecilerinin haberleşme şebekelerinden hizmet alamayacak şekilde bloke ediliyor. Türkiye`de “Kara Liste”de 7,5 milyon cep telefonu bulunuyor.

“Beyaz Liste”de ise kullanılan ve kullanılmayan cep telefonları yer alıyor. Bu listeye kayıtlı cep telefonu sayısı 102 milyona ulaştı.
“Beyaz liste”de yer alan ancak eski olduğu için kullanılmayan telefonların IMEI numaraları da yasal olmadığı halde tekrar kullanılıyor. Bu şekilde klonlanan telefonların tespit edilmeleri de güçleşiyor.



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.