Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10763
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Haberler ve Yorumlar
ALMANYA`DA TERSİNE GÖÇ TELAŞI

Almanya`da tersine göç telaşı

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkan Vekili Nihat Sorgeç, Almanya`da doğup büyüyen ve iyi eğitim gören Türklerin, Almanya`dan ayrıldıklarını ifade ederek, ``Almanya bundan endişe duyuyor. On binlerce Türk akademisyenin Almanya`dan Türkiye`ye kaçışları, yetkililer tarafından endişeyle izleniyor. Almanya`da bir kişinin üniversite eğitim maliyeti 200 bin Eurodur. Büyük masraflar harcayarak yetiştirdiği kişilerin tekrar Türkiye`ye dönmemesi için Alman yetkililer çare arıyor`` dedi.

Sorgeç, yaptığı açıklamada, son zamanlarda Almanya`dan Türkiye`ye yoğun şekilde yaşanan Türk göçünü engellemek amacıyla 6 yıl önce Almanya`da Uyum Bakanlığı kurulduğunu anımsatarak, bu bakanlığın uyumu gerçekleştirmeyle ilgili çalışmalar yaptığını belirtti.

Türkiye`de faaliyette bulunan 4 bin 600 Alman şirketinde 100 bin kişinin çalıştığını anlatan Sorgeç, ``Türkiye`de faaliyet gösteren ünlü firmaların menajerlerine bakın Almanya`da müthiş eğitim gören Türklerin olduğunu görürsünüz`` diye konuştu.

Almanya`dan Türkiye`ye Türk göçünü engellemek amacıyla 6 yıl önce Almanya`da Uyum Bakanlığı kurulduğunu anlatan Sorgeç, şöyle konuştu:

``Uyumu nasıl gerçekleştirebiliriz çalışmaları yapılıyor. En üst derecede. Şu anda daha iyi daha güzel kucak açma istekleri var. Almanya`da doğup büyüyen ve iyi eğitim gören Türkler, Almanya`dan ayrılmak istiyor. Almanya bundan endişe duyuyor. On binlerce Türk akademisyenin Almanya`dan Türkiye`ye kaçışları, yetkililer tarafından endişeyle izleniyor. Almanya`da bir kişinin üniversite eğitim maliyeti 200 bin Eurodur. Büyük masraflar harcayarak yetiştirdiği kişilerin tekrar Türkiye`ye dönmemesi için Alman yetkililer çare arıyor. Öte yandan hala 50 yıl önce gelen göçün uyumsuzluk sorunları var. 40 yıldır orada yaşayıp 3 kelime Almanca bilmeyen vatandaşlarımız var maalesef. Türkiye`de yaşayan kişiler, Almanya`da yaşayan Türklerden daha Avrupalı. Yani sizler, son 50 yılda muhteşem bir yol katettiniz, bizler Almanya`da yaşayan Türkler, olduğumuz yerde saydık, gelişemedik. Almanya`da Türkler, kendi köylerini kurdular, bir arada yaşadılar, dışa açılmadılar. İki taraf da bizimle ilgilenmedi. Bizler, iki taraf arasında sıkıştı. Türkiye`ye milyarlarca lira para getirdik altın yumurtlayan tavuk olarak, Almanya`da iş gücü olduk ama iki taraf için de insan olarak görülmedik.``

``BİZE, `TÜRK KÖKENLİ ALMANLAR` DENİLMELİ``

Almanya`da yaşayan Türklere Almanya`da yaşayan ``Türk kökenli Almanlar`` denilmesi gerektiğini ifade eden Sorgeç, ``Bizler ne kadar çabuk uyum sağlayıp, kendimizi kabul ettirirsek Türkiye`yi ve Türkleri, daha iyi temsil edebiliriz`` diye konuştu.

Türkiye`den Almanya`ya ilk olarak 1961 yılında işçi göçü olarak başlayan göçün 50 yıl sonra donanımlı elemanlar için gerçekleşeceğini ifade eden Sorgeç, ``Ancak, Almanya`da teknik dallarda, özel sektörde, hizmet sektöründe eleman sıkıntısı yaşanıyor. Yani hasta ve yaşlı bakıcı, teknisyen, tıbbi sekreter gibi ara mesleklerde çalışacak işçilere ihtiyaç var. Yani Türkiye`deki meslek lisesi mezunları, Almanya`da çalışabilir`` diye konuştu.

TÜRKLERİN YÜZDE 22`Sİ İŞSİZ

Öte yandan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 2 milyon 435 bin 230 Türkün yaşadığı Almanya`da, 805 bin 750 Türk, Alman vatandaşlığına geçerken, 1 milyon 629 bin 480 Türk ise hala Türk vatandaşı olarak söz konusu ülkede ikamet ediyor.

Türk vatandaşı olan 852 bin 633`ü erkekten 330 bin 401`i, 776 bin 847 olan kadınlardan ise 143 bin 981`i çalışırken, 70 bin Türk ise bağımsız iş yapıyor.     

Almanya`da 146 bin 427 Türk işsiz iken, Türk vatandaşlar arasındaki işsizlik oranı ise yüzde 22,2 oldu.

ha-ber.com 






Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.