Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10791
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2278) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (522) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (844) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (623) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3429) |

Görüş bildirebileceğiniz Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız konuları
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunları nelerdir? (22)
Yurt dışında yaşayanların Türkiye’ye bakışları? (4)
Yurt dışındakilerin bulundukları ülke ile ilgili bilgileri. (2)
Yurt dışında yaşayanlarla ilgili diğer konular (26)


Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız - Yurt dışında yaşayanlarla ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Yagmur Rahmet - (Ziyaretci) 27.08.2013 14:00:41

BASBAKAN VE BAKANLARA DUYURU BIR YAZI

Yurtdışı borçlanması ile emekli aylıkları hesabı yasal değildir

8 Mayıs 2008 gününe kadar yurtdışı borçlanması yapanlara dolar üzerinden borçlandırma yapılırken, bu tarihten sonra Türk Lirası üzerinden borçlanma uygulaması başlatılmıştır.

8 Mayıs 2008 gününe kadar yurtdışı borçlanması yapanlara dolar üzerinden borçlandırma yapılırken, bu tarihten sonra Türk Lirası üzerinden borçlanma uygulaması başlatılmıştır. Yurtdışı borçlanması yapanlar için emekli aylığı hesaplamasında kullanılacak yıllık kazançların tespiti ise yasal değildir. İşte bu nedenle de yurtdışı borçlanması yapanlar hayal kırıklığına uğradılar.

Borçlanma tutarları artırıldı

5754 sayılı Kanun ile 3201 sayılı kanunun 4. maddesi değiştirilmiş ve daha önce günlüğü 3,5 dolar olan borçlanma bedeli 8 Mayıs 2008 günü ve sonrasında başvuranlar için, müracaat tarihinde geçerli olan bugünkü asgari ücretin (1021,50 TL) 6,5 katı (6,639.75 TL) arasındaki bir rakamın yüzde 32`si olacaktır.

Rakamı borçlanacak kişi kendisi seçecek-belirleyecektir. Eskiden 3,5 dolar olan bedel aylık 105 dolara, bugünkü kura göre de yaklaşık 210 TL`ye tekabül etmekteyken, yeni durumda en az (1021,50X0,32) 326,88 TL ve en çok (6,639.75 X 0,32) 2.124.72 lira oldu.
3201 sayılı Kanunun yurtdışı borçlanmasını 2008 senesine kadar günlüğü 3,5 Dollardan borçlanıyorduk. Bizler bugün eskisi gibi
dollar bazında borçlanmış olsaydık 9000 iş gününü borçlanmamız halinde günlüğü 3,5 dollar`dan hesap şöyle olacaktı 9000 X 3,5 = 31,500 Dollar X 2,00 bugünkü en yüksek Döviz Kur = 63,000 TL ödeyecektik, ama siz AKP Hükümeti 2008 senesinde SGK`da büyük reform dediniz gözle kaş arasında hile ve taktikle borçlanmayı TL ye çevirdiniz bizlerden daha çok fazla para almak amaçla TL ye çevirdiniz, oysa dollar borçlanması yıllarca sabit kalmış bir borçlanma modeli iken, sizler bir çırpıda TL ye çevirdiniz ve bu sistemi senenin her altı ayında ballı ballı zamlandırarak yükselterek borçlanmayı artırarak bugün 27.08.2013 borçlanmanın günlüğü 10,90 TL olan bu avrupalı gurbetçilerden bir daire parası kadar para alıyorsunuz 98.100,-TL gibi korkunç bir parayla bu insanları borçlandırarak karşılığında emekli maaşı dahi ödemeyerek yasaklar koyarak SGK kasasındaki açıkları avrupalı gurbetçi vatandaşların sırtına yükleyerek bu insanlarımıza ödetiyorsunuz, yani SGK`nun kasasındaki açığı faturasını ağır bir bedelle bu şekilde bu masum insanlara yüklüyorsunuz, devlet bu insanların omuzlarına biniyor yazık yazık bumu sizin adaletiniz adalet anlayışınız merhametiniz vicdanınız insanlara karşı duyduğunuz acıma merhamet duygusu, yoksa bu insanlara böyle bir maddi şiddet uygulayarak devletin sebepsiz zenginleşmesine insanlık açısından duyarsız kalmanıza tüm bu adaletsizliklerden haz alıyor olmanız anlamına gelir.

Şu aradaki farkı görüyormusunuz 35,100 TL gibi bizlerden fazladan aldığınız paraları, ha bu arada tabiki Kur inip çıktıkca bu fark elbette devamlı sürekli değişecektir, bu hesap şu an bu günün 27.08.2013 tarihi ile yapılan hesaptır.

Bunlar yetmezmiş gibi bu insanlara halen emekli maaşı ödenmemesi bir zulümdür, bir maddi şiddettir kul hakkıdır devletin sebepsiz zenginleşmesidir, ya doğru söyleyeceksin, ya yalan söyleyeceksin
anlayışı ile Türkiye`ye kesin dönüş yapmadan bu kadar 100.000 TL ye yakın korkunç parayı bir fiil ödemek yanlıştır, o halde kesin dönüş yapmayan, veya kesin dönüş henüz yapmamış yapamamış, yani ilk önce Pasaportu iptal edilmiştir diye damgası olmayanlardan bu pararaları almayınız ve kendilerine borçlanmalarına izin vermeyiniz, ben yakında bir kaç hafta içinde, veya bir kaç gün içinde kesin temelli dönüş yapacağım döneceğim, veya kesin dönüş yaptım diyenlerden de almayın madem bu Kanundaki metni kesin dönüşe bağlanmış, pasaportu iptal edilmemiş kişinin kesin dönüş yapmış anlamına gelmediğine var sayarsak, ne sözü ile nede yurtdışında çalışmıyorum işsizlik parası ve işsizlik yardım parası, veya her hangi bir sosyal yardım almıyorum demek o an olsun beyan etmiş dahi olsalar yeterli sayılmasın, çünki bu insanlar daha sonra yine tekrar her an yurtdışına çıkabilirler yurtdışına çıkmak imkanına sahiptirler çünki Pasaportunu öldürmemiş sayılırlar oturma müsadesini iptal ettirmiş sayılmazlar, ve orada yine tekrar çalışmaya, ve işsizlik parası, veya ikamete dayalı sosyal yardım alabilirler, her an her zaman bu imkana sahiptirler.

Daha neler oldu, tabiki ödeme süresi getirildi:

8 Mayıs 2008 öncesinde geçerli olan 3201 sayılı kanun gereğince borçlanılan bedelin bir ödeme süresi yoktu. Borçlanma belgesini aldıktan sonra kişi dilediği zaman ödeme hakkına sahip iken, yeni durumda borç tutarı, tebliğ edildiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde ödenmezse, borçlanma işlemi iptal edilmektedir.
Bu durum da vatandaşımıza kumar oynatmak hem kazandırmak ve hem kayıp ettirmek gibi bir benzerlik durumun var olması, belkide bunu hiç kimse düşünemedi ben buradan bir açıklık getireyim istedim, yani TL üzerinden borçlanmak borçlanacak olan kişiye aynen bir kumar oynatmak gibi gelecektir, ister istemez bu durumun içinde olanlar kendisinin durumu hem aleyhine hem lehine dönüşebilir, çünki bu vatandaş neticede yurtdışında yaşıyor yurtdışından geliyor yurtdışında çalışıyor orada kazanıyor olması, kazandığı para birimi yabancı paradır dövizdir, işte bu parayı bozduracak ki bozdurarak karşılığında TL olarak ödeyecek, bu insanımız eğer şanslı biri ise bugünlerde olduğu gibi Kur`un fırlaması bu vatandaşın yararına lehine olacaktır, eğer şanssız biri ise diğer vatandaşın ödediği paradan çok daha fazla para bozdurarak ödeyecektir, bu durum biri için ilk 6 ayın başında diğeri için ise 6 ncı ayın son tarihlerinde gerçekleşebilir öyle denk gelebilir olamazmı yani hemde bal gibi olur.
Kaldıki zaten her 6 ayda bir zamlanan bir borçlanma sistemi şekli varken durup dururken bu yetmezmiş gibi ayrıca birde Kur`dan da etkilenebilirler.

Emeklilik talebi için kesin dönüş şartı var:

Kanuna göre borçlanmak için yurda kesin dönüş şartı yok iken yurtdışı borçlanması yaptıktan sonra emeklilik talebinde bulunmak için kesin dönüş şartı vardır. Unutulmaması ve karıştırılmaması gereken nokta, “borçlanmak için yurda dönülmesi” şart değildir, borçlanıp parayı ödedikten sonra emekli olmak için yurda kesin dönüş yapılması şarttır.
Yurda kesin dönüşün anlamı oradaki evini kaldır, Türkiye`ye getir demek değildir. Türkiye dışındaki bir ülkede, çalışmamak, ikamete dayalı sosyal yardım ve işsizlik parası almamak kesin dönüş olarak kabul edilmektedir.

Bunuda anladık; Ancak peki ya geçmişte eski 2147 sayılı Kanundan emekliye çıkanlar, Türkiyede eski 506 sayılı Kanundan emekliye çıkanlar, isteğe bağlı Bağ-Kur´dan sigortalı olanlar, yurtdışında çalışabiliyorlar, işsizlik parası ve ikamete dayalı sosyal yardım alabiliyorlar da, ve bunların Türkiyeden emekli maaşları kesilmezken, neden bu insanlara bu ayrıcalık verildi, aynı toplumdan gelen olan aynı vatandaşa cifte standard değilmi, olmaz böyle şey olmaz, derhal bu kanunlar tümüyle düzeltilmelidir hemde en kısa zamanda.

Emekli aylığının hesabı da yasal değil:

İster 8 Mayıs 2008 günü öncesi dolar üzerinden, ister 8 Mayıs 2008 gününden TL üzerinden yurtdışı borçlanması yapılsın emekli aylığının hesabında geçmiş yıllar kazançları çok önemlidir. Çünkü emekli aylıkları hesaplanırken genel olarak 1990 yılından bugüne kadar geçen sürenin yıllık ortalama kazançları dikkate alınır.
Genel olarak bir kişinin alacağı emekli aylığının hesabı; Ortalama Aylık Kazanç X Aylık Bağlama oranı Formülü ile bulunmaktadır.
Yurtdışı borçlanması yapanların ödemelerinin geçmiş yıllara sirayeti ise asgari ücrete göre belirlenmektedir. Fakat bu belirlemenin yasal dayanağı yoktur, SGK kendisi bu hesaplamayı belirlemiştir.

Borçlananlar hakimi ikna ederse aylıklarını arttırabilirler

Medeni Kanunumuza göre bir konu yasalarca düzenlenmemiş ise konu dava edildiğinde hakim kendisini yasa koyucu yerine koyup boşluğu doldurmalıdır. İster dolar ister TL olsun yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanların geçmiş yıl kazançlarını asgari ücrete göre oranlanması yasal değildir. Bu oranlama SGK tarafından yasal boşluk doldurularak yapılmıştır. Konu İş Mahkemesine götürüldüğünde davanıza bakan hakim bu uygulama yerine başka bir uygulama getirilmesine karar verebilir veya bu uygulama güzel devam edilsin diyebilir.



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.