Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10763
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2268) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (519) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (834) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (622) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3425) |

Görüş bildirebileceğiniz Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız konuları
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunları nelerdir? (22)
Yurt dışında yaşayanların Türkiye’ye bakışları? (4)
Yurt dışındakilerin bulundukları ülke ile ilgili bilgileri. (2)
Yurt dışında yaşayanlarla ilgili diğer konular (26)


Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız - Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunları nelerdir? konusu hakkında görüşler
Mert - (Ziyaretci) 17.07.2013 04:20:03

O halde herkes SGDP ödeyerek çalışmak istediklerine dair Dava açsınlar

Çarşamba, 05 Aralık 2012 12:52 tarihinde yayınlandı.
redaktion1 tarafından yazıldı.
Gösterim: 379

Çalışma Ateşesi Veli Bikirli: "Türkiye`den borçlanma yolu ile emekli olanlar kesinlikle yurtdışında çalışamazlar. Yurtdışında sosyal sigorta destek primi ödemesi ile çalışma teknik olarakta hukuki olarakta mümkün değildir"

Son zamanlarda Türkiye`den borçlanma yolu ile emekli olan veya olmak isteyenlerin kafası iyice karıştı. Acaba borçlanma bedelini yatırdıktan ve yaşlılık aylığına hak kazandıktan sonra yurtdışındaki çalışmalara devam edilebilir mi?
Hannover Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ateşesi Veli Bikirli " Kesinlikle 28.06.2012 tarihli ve 2012/24 sayılı genelgeden sonra borçlanma yolu ile Türkiye`den emekli aylığı alanlara yurtdışındaki tüm çalışmalar yasaklanmıştır. Aynı şekilde ikamete dayalı bir sosyal yardım almak da emekli maaşının alınmasına engeldir. Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından böyle durumların tespiti halinde alınan emekli maaşı hemen kesilip 5510 sayılı yasanın 96.maddesi gereğince çalışılan veya yardım alınan dönemlerdeki tüm ödemeler geriye yürütülerek gecikme zammı ve faiziyle birlikte ilgiliden tahsil edilir" dedi.

Ateşe Bikirli "Ayrıca yurtdışında tıpkı Türkiye`deki emekliler gibi sosyal destek primi ödeme yolu ile de çalışmak hem hukuken hem de teknik olarak mümkün değildir. Zira Türkiye çalışmaları ile veya yurtdışı borçlanma yolu ile emekli olanlar Türkiye`de çalışmaları halinde, yasal olarak sosyal destek primleri emekli işçi ise işveren tarafından kesilip, bağımsız çalışan ise bizzat kendisi tarafından SGK hesabına yatırılması gerekmektedir. Oysa örneğin emekli Almanya`da bir Alman firmasında çalışıyorsa Alman işverene SGK`ya ait sosyal destek primini kesip ödetme imkanı yoktur. Bu sadece Türk sosyal güvenlik mevzuatını ilgilendiren bir durumdur " açıklamasında bulundu.

Osnabrück ve Bielefeld`de Türk hukuku avukatı olan ve dergimiz yazarı Şerif Yılmaz ise " Bize gelen veya bizi telefonla arayan çok sayıda vatandaş, Almanya`da faaliyet gösteren sosyal güvenlik danışma firmalarından bazılarının kendilerine yurtdışı borçlanmasıyla Türkiye`den emekli olunması halinde kendilerinin Almanya`da çalışabileceklerini bunun için ise sadece yüzde 15 sosyal sigorta destek primi ödenmesi gerektiğini söylediklerini ifade ediyorlar. Biz de vatandaşlarımıza bunun hukuken asla mümkün olmadığını SGK`nın 400 Euro olan cüz`i çalışmaları bile bu yıl içerisinde yasakladığını bildiriyoruz" diye konuya açıklık getirdi.

Avukat Şerif Yılmaz açıklamasında yurtdışı borçlanma yaparak Türkiye`den emekli aylığına hak kazananların kesinlikle "Yurda kesin dönüş" şartı olarak tüm çalışmalarını sonlandırmaları ve ikamete dayalı bir sosyal yardım almamaları gerektiğini, bunun yasal bir zorunluluk olduğunu, mahkeme yolu ile bile bunun mümkün olmadığını, çünkü bu hususun açıkça yasa metninde olduğunu belirtti.

Yılmaz, " Yüzde 15 sosyal destek primi ile dahi olsa yurtdışında çalışma yasal olarak mümkün değildir. Bu konuda Türkiye`deki sosyal güvenlik uzmanları ve hukukçularla görüşüyoruz. Hatta SGK genel müdürlüğü ile de görüşüyoruz. Onlar da böyle birşeyin mümkün olmadığını, bu hususta açılan davaların reddedildiğini, ancak yurtdışı çalışmasını önleyen bu maddenin Anayasa Mahkemesine götürülerek iptal edilmesi gerektiğini söylüyorlar. SGK yetkilileri de kendilerine karşı sosyal destek primi ödenmesi yolu ile yurtdışında çalışmaya ilişkin bir dava açılmadığını belirtiyorlar" diyerek açıklamalarına devam etti.

Medyadaki ve piyasadaki bilgi kirliliğine de dikkat çeken Avukat Yılmaz
"Maalesef Avrupa`da yaşayan insanımız bugüne kadar hep mağdur edildi. Önce, çok para kazandırma ümitleriyle Holdingler, onun arkasından paranızı kurtaracağız diyen avukatlar insanımızın umutlarını istismar ederek umut tacirliği yaptılar. Şimdi de görünen o ki, insanımızın yaşlılıkta rahat edebileceği bir emekli gelirine sahip olabilme hayalleri ve umutları yalan yanlış bilgi ve vaadlerle istismar edilmeye çalışılıyor. Vatandaşlarımız bu konularda vaadlere kanmasınlar. Öncelikle devletin yetkilileri olan Konsolosluk yetkililerine gerekiyorsa direk SGK genel müdürlüğü yetkililerine ve güvendikleri hukukçulara danışsınlar. Paralarını kaptırıp `emeklizedeler` olmasınlar" diye vatandaşları uyardı.

ARİF YILMAZ- OSNABRÜCK



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.