Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1831
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10765
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 755
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2268) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (519) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (835) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (1052) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (622) | Türk Dünyası (888) | Şiir (77) | Sağlık (185) | Diğer (3426) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (4)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (196)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (272)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (109)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1667)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 19.09.2018 22:49:59

Türkiye zoru başardı ve beklentilerini elde etti

Türkiye zoru başardı ve beklentilerini elde etti
19 Eylül 2018 Çarşamba



İdlib düğümü &8216;TahranZirvesi`nde çözülemeyince dünya başkentlerinde ``İdlib, Türkiye-Rusya ilişkilerinde iplerin kopmasına ve gerilimin silahlı çatışmaya evrilmesine yol açar mı?´´ sorusuna cevap ararken, gerçekleşen Soçi buluşmasında tam tersi bir karar çıktı ve herkes kelimenin tam anlamıyla ters köşe oldu.
Hiç kimse bunu beklemiyordu. Herkes her an operasyonların başlayacağını ve Başkan Erdoğan`ın Rusya Devlet Başkanı Putin`i ikna edemeyeceğini düşünüyordu.
Diğer bir ifadeyle, Soçi`de İdlib konusunda uzlaşmaya varılması, felaket senaryoları ve komplo teorilerini bir anda anlamsızlaştırdı.
Çünkü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, operasyonların durdurulması ve Suriye`nin İdlib kentinde hükümet ile silahlı muhalif örgütlerin elindeki kesimler arasında silahtan arındırılmış bir bölge kurulmasına karar verdi.
Aslında ``Suriye`de güvenli bölgeler oluşturulması´´ savaşın başladığından bugüne Türkiye`nin teziydi.
Bu tez 7 yıl sonra Soçi buluşmasında varılan mutabakatın en etkili ve operasyonları sonlandırıp göç dalgasını durduran plan oldu.
Eğer 7 yıl önce kabul edilmiş olsaydı. Ne Türkiye ne de AB, göç sıkıntısını bu etkide yaşıyor olmayacaktı.

TÜRKİYE`NİN &8216;GÜVENLİ BÖLGE` GÖRÜŞÜ NİHAYET KABUL GÖRDÜ
Bu kararla dünya kamuoyu rahat bir nefes aldı.
PKK, YPG/PYD terör örgütlerini kullanarak farklı hesaplar içinde olan ABD, İran ve Şamyönetimi rahatsız oldu. Ancak dünya kamuoyuna karşı barıştan yana olduklarını gösterme adına bu rahatsızlıklarını gündeme taşımadılar.
İran, Rusya`nın diplomatik bir manevrasıyla devre dışı kaldı.
Şam yönetimi bunu beklemiyordu.
Çünkü, Rusya ve İran`ın yardımıyla İdlib`i ele geçirip nihai zafer elde etmeyi hedefliyordu.
Şam diktatörü Beşşar Esed, İdlib operasyonu sonrası eli zayıflayan Türkiye`nin kendileriyle masaya oturmak zorunda kalacağını hesaplıyordu.
Ancak bu beklentilerinin tamamı Soçi uzlaşmasıyla hayal oldu.
BAŞKAN ERDOĞAN, KARARLILIĞIYLA TAKDİR TOPLADI
Sınıra tank sevk ettiği gibi İdlib`de mahsur kalan sivillere de zaruri ihtiyaç maddeleri göndermeyi sürdüren Türkiye, iki anlamlı mesaj vermiş oldu.
Birincisi, Türkiye`nin askeri gücünün küçümsenemeyeceğini ve İdlib konusunda gerektiğinde güç kullanmaya hazır olduğunu ima etmiş oldu. İkincisi ise her şart içinde insani değerleri önemsediğini göstermiş oldu.
Türkiye, Suriye`de kalmaları şartıyla mültecilere bundan sonra da yardım etmeye hazır olduğunu her fırsatta dile getirmiş ve getirmeye devam ediyor.
Başkan Erdoğan`ın ısrarıyla sadece İdlib`deki terör gruplarıyla değil, Suriye`deki bütün terörist unsurlarla mücadele edileceği ibaresinin yer alması çok anlamlı olmuştur.
Beynelmilel hukukta olduğu gibi Soçi mutabakatına göre de terörist örgütlere destek veren ülkeler suçlu kabul edilmiş oldu.
Bu suçu işleyenlerin ise Suriye`de barışa katkı sağlayamayacağı ortak görüş olarak benimsendi.
RADİKALLERİ SİLAHSIZLANDIRMAK
Türkiye bir göç dalgasına, sivillere yönelik toplu katliamlara sebep olacak İdlib`e yönelik askeri operasyonları durdurmak ve İdlib`i Şam yönetimine bırakılmama konusunda çok ciddi ve ısrarlı bir mücadele yürüttü ve sonunda beklediğini de almış oldu.
Bu bir tarihi zafer olduğu gerçeğini herkes kabul ediyor. Ancak şimdi bu zafer sonrası Türkiye`yi yine zor bir dönem bekliyor.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye`nin tezlerini şartlı olarak kabul etti.
Putin, Türkiye`den Heyet Tahrir el Şam örgütünün ve silahlı yabancı militanların İdlib`den çekilmeleri için ikna etmesini istiyor.
Şimdi asıl sorun Soçi kararının sahada bulunan radikal silahlı gruplar tarafından nasıl karşılanacağıdır.
Başkan Erdoğan, Soçi`de Putin ile buluşmadan önce &8216;insani felaketin` mutlaka önlenmesi gerektiğini söylemişti.
Başkan Erdoğan, bunu başaran lider oldu.
Radikal Suriyeli silahlı grupları ve yabancı savaşçıları, silahtan arındırma gerçekten zor bir iş.
Türkiye`nin baskısı ile ikna girişimleri elbette etkili olacaktır ancak tek başına bu felaketi önlemeye yetmeyebilir. Bu konuda Türkiye`nin ciddi olarak yardıma ihtiyacı var.
Türkiye elinden geleni yapacaktır ancak...
Barış ve güven adına BM, bu konuda özel bir barış gücü görevlendirmeli ve uluslararası toplum üzerine düşeni yapmalıdır.
Dileriz, vekalet savaşları son bulsun ve Şam diktatörü savaş suçluları mahkemesinde yargılansın ve Suriye`ye barış gelsin..


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.