Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10219
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2294) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (426) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (850) | Tarım (149) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (543) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (624) | Türk Dünyası (892) | Şiir (77) | Sağlık (186) | Diğer (3432) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (199)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (279)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1681)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 25.12.2019 10:48:28

Türkiye, Libya`ya müdahaleye mecbur kalabilir

2019-12-25
Türkiye, Libya`ya müdahaleye mecbur kalabilir


Türkiye`nin Libya ile imzaladığı mutabakatın ardından başlayan karşı hareketlenmeler küresel bir ittifaka dönüştüğüne şahit oluyoruz.
Bu mutabakatı imzalayan BM`nin tanıdığı meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH)`ni devirmeye yönelen Hafter Terör Örgütü`ne düzenli destek vermekte olan ABD, Fransa ve bazı AB üyesi ülkeler, İsrail ve onların kuklaları S. Arabistan, BAE ile Mısır, bu desteklerini arttırdıkça arttırıyor.
Hedefleri, meşru Libya hükümetini devirmek ve yerine &8216;Hafter Çetesi`ni işbaşına geçirmek suretiyle Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakatı geçersiz kılmaktır.
Asıl hedef ise Doğu Akdeniz`deki enerji kaynaklarından Türkiye`yi mahrum bırakıp aralarında paylaşmaktır.
Bu şer ittifakı aynı zamanda, Doğu Akdeniz`de Türkiye`nin haklarını gasp etmek isteyen Yunanistan`a destek çıkıyor.
Rusya ise &8216;Hafter Çetesi`ne silah ve askeri destek verdiği iddialarını yalanladı.
Rusya, iş birliğini geliştirdiği Türkiye ile Libya`da karşı karşıya gelmeyeceği kanaatindeyim.
Çünkü,her iki ülke konjonktür olarak birbirine ihtilacı vardır.
Libya konusunda, Türk ve Rus heyetleri görüşmelerini sürdürüyor.
Heyetler arası görüşmelersonrasında Rusya Devlet Başkanı Putin ile Başkan Sn. Erdoğan`ın buluşarak bir ortak yol bulunacağı yönünde güçlü bir beklenti var.
ASKER GÖNDERMENİN ÖNÜ AÇILDI
Tarafların egemenliği ve eşitliğine karşılıklı saygı temelinde, güvenlik ve askeri alanlarda iş birliğinin geliştirilmesini amaçlayan mutabakat muhtırası, Ankara`nın Libya`da doğrudan asker konuşlandırmasını kapsamıyor.
Bu nedenle Türkiye, Libya`ya doğrudan asker göndermek yerine Libya`ya her türlü desteği vermeyi benimsemişti ve o yönde hareket etti ve de ediyor.
Libya hükümeti de &8216;Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı`na göre hava, kara ve deniz operasyonlarında kullanılmak üzere Türkiye`den araç, ekipman, mühimmat ve silah desteği almaya devam ediyor.
Halife Hafter`in liderliğindeki &8216;Hafter Çetesi` aldığı dış destekle Trablus`a son darbeyi vurmak için havadan ve karadan büyük bir saldırılar başlatması Türkiye`nin Libya hükümetine destek vererek Türk hükümetini yeni seçeneklere mecbur etti.
Bu seçenekler arasında talep halinde asker göndermek veya gerektiğinde müdahale etmekte vardır.
Nitekim Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Türkiye`den daha fazla destek alabilmenin hukuki yolunu açmak için Türkiye ile 27 Kasım`da imzalanan Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası`nın hayata geçirilmesine onay verdi.
Bu adım, Türkiye`nin Libya`ya doğrudan askeri müdahalesinin yolunu açıyor.
Deniz Yetki Alanı Mutabakat Muhtırası`ndan sonra Türkiye ile Libya arasındaki Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası` kapsamında Libya`dan talep gelmesi halinde Türkiye`nin bu ülkeye asker göndermesine olanak tanıyacak tezkere Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne (TBMM)`den onay aldı.
Böylece, uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli adımlar atılmış ve tüm engeller kaldırılmış oldu.
LİBYA HÜKÜMETİ DÜŞMEMELİ
Türkiye Karşıtı Şer Cephe`nin çok yönlü askeri desteğinin yanında Hafter Çetesinin saflarında çatışmalara katılan Sudan`dan 5, Çad`dan ise 4 silahlı gruba bağlı binlerce militanı finanse ettiği bilgisi BM raporlarında yer almaktadır.
Aldığı dış desteklebüyük bir saldırı başlatan Hafter Çetesi, başkent Trablus`ukuşatmaya alındığı ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH)`ninsavunma merkezi kabul edilen Misrata kenti ile başkent Trablus arasındaki tedarik yollarını kesmeye yöneldiği yönünde haberler geliyor.
Misrata, Türkiye`nin Ulusal Mutabakat Hükümeti`ne bağlı güçlere yönelik lojistik ve askeri desteğinin kapısı olarak görülüyor.
Bu durumda Türkiye, Libya`ya askeri desteğin yanında, asker gönderme veya müdahale etmeye mecbur kalabilir.
Çünkü Türkiye`nin desteklediği ve mutabakat imzaladığı Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH)`nin düşmemesi gerekir.
Aksi halde bu hükümet düşerse Türkiye`nin Doğu Akdeniz`deki haklarını koruyacak konseptin adı olan o tarihi mutabakat geçersiz kalacak.
HAFTER ÇETESİ`NE VERİLEN DESTEK KESİLMELİ
Türkiye`nin Libya`da yeni bir diktatörlüğe zemin oluşturmayan ve demokrasinin inşasını garanti eden barışçıl bir çözüm üretmekten yana olmuştur.
Ancak, Türkiye`nin bu iyi niyeti malum güç odakları tarafından hazmedilemedi ve Türkiye`ye karşı bir şer ittifakı oluştu.
Bugün gelinen noktada, Libya`daki iç savaşta, Türkiye ve karşıtları karşı karşıya gelmek üzeredir.
Bilinmeli ki; Libya`da barışın sağlanabilmesi için bazı ülkelerin isyancı Hafter Çetesi`ne verdiği hukuk dışı desteği kesilmeleri şart.
Aksi halde Libya`da savaşan tarafların çeşitli ülkelerden aldığı destek bağlamında ülkenin uluslararası ve bölgesel hesapların görüldüğü bir arenaya dönüşmesi ihtimal dahilindedir.
Bu durum sadece bölgenin değil, aynı zamanda dünya barışı için son derece tehlikeli olacağı gerçeğinden hareketle Uluslararası Toplum üzerine düşeni yapmalıdır.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.