Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10218
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2294) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (426) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (850) | Tarım (148) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (543) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (624) | Türk Dünyası (892) | Şiir (77) | Sağlık (186) | Diğer (3432) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (199)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (279)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1681)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 2.12.2020 10:47:57

Türkiye-AB ilişkilerinde ‘RCEP’ etkisi

Türkiye-AB ilişkilerinde ‘RCEP’ etkisi


İnsanlık Covid-19 salgını ile boğuşurken, dünyanın diğer ucunda, Asya Pasifik’te dünyanın en büyük serbest ticaret bloğu kuruldu.

Bölgedeki 15 ülkenin oluşturduğu Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (Regional Comprehensive Economic Partnership-RCEP) anlaşmasının yakın gelecekte küresel ticaretteki dengeleri değiştirmesi bekleniyor.

Bu gelişme ve yeni yapılanma hafife alınamayacak kadar önemlidir.

Çünkü bu gelişme dünya ekonomik, siyasi ve iktisadi alanlarını olduğu kadar askeri güç dengelerini de etkileyecek düzeydedir.

Dünyanın en büyük serbest ticaret alanı kabul edilen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) adlı bu yeni yapılanmanın içinde Çin, Japonya, Güney Kore, Endonezya, Avustralya, Malezya gibi dünyanın önde gelen ekonomilerinin bulunduğu 15 Asya Pasifik ülkesi yer almaktadır.

Ayrıca, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) adlı bu yeni ticaret oluşumunun üyesi ülkelerde toplam 2,2 milyar insan yaşıyor ve bu ülkeler küresel ticaretin yüzde 30’unu gerçekleştiriyor.

Bu veriler dikkate alındığında; Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) ile “dünyanın en büyük serbest ticaret alanı kurulmuş oldu” denebilir.

Ülke olarak biz bir yandan pandemi krizi ve ekonomik durgunluk, diğer yandan ‘reform’ gündemi ile meşgul olurken, bir diğer yandan ise bu gelişmeleri de yakından takip eden ülkelerin başında gelmekteyiz.

Bu oluşum, ABD ve AB için korkutan bir güç durumunda olacak olmasının asıl sebebi (RCEP) anlaşması küresel ticarette yeni ve etkili bir dönem başlatacağı gibi hem bölgesel hem de küresek ekonomik dengeleri sarsacaktır.

Diğer bir önemli sebep ise anlaşmaya imza koyan ülkeler arasında gümrük duvarlarını kaldıran RCEP’nin ABD ve Avrupa ülkelerinin bölgeye olan ihracatına büyük darbe vurması bekleniyor olmasıdır.

AB DEĞİŞMEK ZORUNDA

AB içindeki değişik eksenlerden değişik açıklamalar gelmeye devam ediyor. Hâlâ şantaj, baskı ve tehditler savruluyor.

Avrupa Birliği (AB)’nin 10-11 Aralık 2020’deki zirvesinde bu Türkiye karşıtı cephe; Türkiye ekonomisini yavaşlatmaya yönelik ‘ekonomik yaptırım’ kararları çıkartmanın uğraşı içindedir.

Ancak bu uğraş beyhudedir ve onların bu girişimleri başarısız kalacaktır.

Çünkü Türkiye’nin önünde yeni seçeneklerden biri de RCEP adlı ekonomik bloğu bulunmaktadır.

Uzmanlara göre, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) ile birlikte oluşacak yeni ticaret blokları içinde Türkiye ve Avrupa Birliği’nin yeniden yakınlaşması bir zorunluluk haline gelecek.

Unutulmasın ki: Pasifikteki anlaşma hem ABD’yi hem de Avrupa’yı yakından ilgilendiriyor.Bu durum “Türkiye için de yeni bir fırsat yaratabilir” gerçeğini AB dikkate almak mecburiyetindedir.

Yani, Avrupa Birliği (AB), değişen dünya şartları içinde küresel ekonomide yeni bir bloklaşma yaşandığını gerçeğini dikkate alarak Türkiye gibi güçlü partnerini Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) adındaki bu yeni oluşuma kaptırma gibi bir şansı yoktur.

İlkeler ve değerler üzerinden değil, çıkarlar üzerinden hesaplarını yapan AB, bu yeni ekonomik blok karşısında gücünü koruyabilme adına başlatacağı yeni yol haritasında Türkiye ile arasındaki buzlar eritmeye yönelecektir.

AB, bunu istediği için değil, konjonktürel şartların getirdiği bir mecbur olduğu için yapmak zorunda kalacaktır.

Bu gerçeği gören AB içindeki ana akımın siyasi aktörleri “Biz Türkiye’yi ötekileştirerek, yalnızlaştırarak nereye varabiliriz. Bu yanlış politik operasyonlar bu güçlü bölgesel partnerimiz Türkiye’yi farklı arayışlara yöneltecektir. Yani baskılarımız sonucu Türkiye’yi kendi elimizle Atlantik’ten Avrasya’ya doğru itelemiş oluruz. Bu bizim için büyük bir kayıp olur gerçeğini göz ardı etmemeliyiz” diyerek hem uyarıyor hem de AB, içindeki Türkiye Karşıtı Cephe’de olan kesimin Türkiye karşıtı politik tezlerine karşı çıkıyor.

Bu gelişmeler, Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin başını çektiği AB içindeki Türkiye Karşıtı Cephe’nin “AB ile Türkiye’nin arasını açma planı” tutmayacağını gösteriyor.

Kısacası, elbette bir anda AB-Türkiye politikaları değişmez ancak değişim rüzgârları başladığı yönünde sızan haberlere bakılırsa 10-11 Aralık AB zirvesinde Türkiye’ye karşı ekonomik yaptırım mümkün görülmediği gibi “Vize serbestisi” konusunda yeni bir adım atılabilir.



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.