Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10219
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2294) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (426) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (850) | Tarım (149) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (543) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (624) | Türk Dünyası (892) | Şiir (77) | Sağlık (186) | Diğer (3432) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (199)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (279)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1681)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Ahmet Kılıçaslan AYTAR - (Ziyaretci) 1.11.2012 13:56:56

T Ü K E N İ Ş



T Ü K E N İ Ş


Rusya ve Çin güvenlik alanının diğer en büyük oyuncularıdır ve ABD`nin dünya liderliği için krizlerinin faturasını ödetmek üzere "Ilımlı İslam Birliği" konseptinde AKP eliyle Türkiye`den Büyük Orta Doğu bölgesinde ekonomi,siyaset,sosyal politikaları yeniden yapılandırma gayretine - o sırada,müttefiği İsrail`in güvenliğini de sağladığına dair yanlış inanışına muhaliftir,Asya-Pasifik ve Avrupa-Atlantik eksenindeki değişimlerde de dikkat üzerindedirler.
Çünkü aralarından birinin küresel lidere dönüşmemesi için beheri dehşetengiz askeri üstünlükleri önünde çok değişik,çok gelişkin yöntemlerle birbirleriyle kıyasıya rekabet halinde ve birbirlerini dengeleyen güçler olmak zorunluluğundadırlar.



Nitekim -işte, Başbakan Erdoğan`da Almanya`da Nicolas Berggruen Enstitüsü`nde "Avrupa Krizinin Ötesinde" temalı toplantıda yaptığı konuşmada Avrupa Birliği`nin geleceğine ilişkin tartışmaların çok daha kapsamlı ve ayrıntılı şekilde yapılmaya başlanmasının önemli bir gelişme olduğuna işaret ediyor.
"Avrupa`da krizin aşılmasının kişilerin,partilerin ve ulusların çıkarlarından çok daha önemli bir hedef olduğu ortak kabul haline gelmelidir. Fakat Avrupa Birliği üyesi ülkeler içerisinde `Ben avroya karşıyım,ben Eurozone`da yer almam`diyen ülkeler var.Başta İngiltere ve şu anda halinden de memnun.Hatta bize de tavsiyede bulunuyorlar.`Sakın` diyorlar `Eurozone`a girmeyin.Siz de TLzone yaparsınız`diyorlar.`Zaten ben de öyle düşünüyorum`diyorum.Şimdi bunlar önemli. Yani artık para konusunda da belki Avrupa Birliği kendini çek edecek. `Eurozone`da yer alalım mı almayalım mı` diyecek. İngiltere yerini almadı ve şu anda da halinden memnun. Örnekse buyurun, böyle bir durum var"diyor.



İnsanlık büyük çapta bu değişimin keşmekeşli doğası gereği soğuk savaş süreci yaşıyor.
Bir yandan da bu süreçten barışçıl bir ortak geleceğe çıkmak üzere -işte, bölgelerden küresel boyutta barışı ve istikrarı korumaya yönelik siyasetleri geliştirmek- bu suretle,karşılıklı güvenin oluşturulması, ortak gelişmeyi sağlamak üzere piyasaların dışa açılma boyutlarının genişletilmesi,küresel alt yapının inşasında işbirliklerinin güçlendirilmesi, halklar arası dostluğun arttırılmasına çalışılıyor.




Hem küresel değişimin hem de bölgesinin lideri Türkiye`nin geleceğinin ise küresel barışı ve istikrarı korumaya yönelik siyasetlerin uygulanmasındaki başarıların belirleyeceğini bilmek gerekiyor.
Bakınız- bu noktada,Başbakan Erdoğan liderliğinde;



Birincisi,ABD`nin küresel liderliğini esas alan Türkiye Dış Politikasının dayandırıldığı özgürlükler ile güvenlik arasında denge yaratılması,bütün bölgesel devletlerin barış sürecine yönlendirilmesi,komşu bölgelerle verimli siyaset yürütülmesi,BM`nin rolünün arttırılması,uluslararası kurumların etkinleştirilmesiyle oluşan yeni Türkiye görüntüsünün yaratılması stratejisi çökmüştür.

İkincisi,Türkiye her ülke gibi BM Anlaşmasına göre diğer devletlerin iç işlerine müdahale etmeme,başka bir devlet sınırı içinde iç savaş çıkarmama,barışı tehdit edici davranışlardan uzak durma,sorunları barışçı yollardan çözme benzeri yükümlülüklerinde olmasına rağmen -mesela,muhalifleriyle birlik olma ve Suriye`de kontrol kurmak politikası uygulamalarıyla yeni küresel dengelerin oluştuğu şu süreçte rakiplerine siyasi,hukuki avantajlar sağlamış bulunuyor.
Üçüncüsü,Türkiye hammadde fiyatlarının yüksekliği ve Avrupa krizinden etkilenen ihracaat odaklı ekonomisinde büyümesinin düşmeğe başladığı bu süreçte,dünyanın çok kutupluluğa gidişini öngörememiş Libya ardından Suriye krizine dahil olmakla kalıcı bir ekonomik zarara uğramıştır.
Dördüncüsü, Türkiye ekonomik ve sosyo-politik değişkenlerinin etkileştirilmesi ile güçsüzleşmiş ve istikrarsızlaşmasının yolu açılmıştır.
Beşincisi, Kürtlerin yaşadıkları tüm coğrafyalarda uluslaşma hedefini gerçekleştirmeye yönelmeleri süreci başlamıştır -ki,Türkiye`nin kimi alanda egemenliğini kaybettiği dahi ifade ediliyor.
Altıncısı, Türkiye iktidarına yakın kimi sivil toplum örgütlerinin Orta Doğu değişim sürecinde uluslararası islami terör örgütleriyle haşır-neşirliği ardından bu örgütlerin kontrolden çıkarak tehdit unsuru olması sonucuyla karşılaşılmıştır.
Yedincisi -nihayet, başta Ankara`da olmak üzere Türkiye`nin her yerinde milyonlarca kadın-erkek,yaşlı-genç Cumhuriyetçinin ABD`yi arkalayan İslamcı Başbakan Erdoğan ve iktidarının Cumhuriyetin değerlerine başkaldırışını öfke ve nefretle tel`in etmesi, sadece Cumhuriyetçi kesimde ulusal birlik ve beraberliğin şahlanışıdır ve ABD`yi arkalamış Erdoğan`a her türlü toleransın kaldırılması görüntüsü ile ABD`nin küresel liderliğine direnç oluşmasına neden olunmuştur.
Bütünü ABD`nin bölgelerden hareketle küresel barışı ve istikrarı korumaya yönelik siyasetlerini ve küresel lider olmak amacına zarar veriyor.



Mesela Başbakan Erdoğan`ın yukarıdaki ikinci maddeye bahis,her devletin BM Anlaşmasına göre diğer devletlerin iç işlerine müdahale etmeme,başka bir devlet sınırı içinde iç savaş çıkarmama,barışı tehdit edici davranışlardan uzak durma,sorunları barışçı yollardan çözme benzeri yükümlülüklerinde olmasına rağmen Türkiye`yi muhaliflerle birlik olma ve Suriye`de kontrol kurmak politikası uygulamalarıyla uluslararası hukuka aykırı bir yola sevketmesi yeni küresel dengelerin oluştuğu şu süreçte rakip Rusya`ya siyasi ve hukuki avantaj sağlamıştır.



Washington Post gazetesinin bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre ABD İstihbaratı yönlendirmesiyle Türkiye, 10 Ekim`de mühimmat taşıdığı bildirilen Moskova-Şam istikametinde bir Suriye uçağını Ankara`ya indirmiştir.
Rusya Türkiye`nin indirdiği uçakta mühimmat bulunmadığını açıklamasını ve herhangi bir zabıt tutulmadan alıkoyduğu 12 koli içinde radar istasyonlarında kullanılan elektronik yedek aksamı iade etmesi isteğinde görüşmeler sürdürmektedir.
Türkiye`nin uçağı uluslararası sivil havacılık kuralları hilafına yasak mühimmat taşıdığı için indirmesi ve mühimmat bulması Rusya`yı uluslararası hukuk karşısında zanlı yapıyor ve BM Güvenlik Konseyinde Suriye kararlarında Rus vetosunun kırılmasını hedefliyor.
Rusya ise sivil uçaklarda taşınması yasak olmayan malzemeler taşındığı ısrarındadır- bu durumda,uçağın indirilmesi ile egemenliğine kara çalınmak istendiğine,kargonun iade edilmesine ve uçakta bulunan ve kötü davranışlara muhatap edilen vatandaşlarının haklarının iadesini talep ediyor - bu suretle, önde Türkiye`yi Suriye odaklı bir sorunda uluslararası hukuka aykırı davranan taraf durumuna getirmek istiyor.



Bu durumda uçağın indirilmesine neden olan ABD istihbaratının amacı çok önemlidir.
Bir ABD istihbaratı-ki,bu birinci olarak ABD`nin Rusya ile ilişkilerinde onca tecrübesine rağmen hâlâ soğuk savaşın güvensizliğinde olduğunu gösteriyor- bu, ABD`nin giderek küresel silahlanma yarışına ve uluslararası terörün sınır tanımazlığına verdiği prim anlamına geliyor.
İkinci olarak ABD verdiği istihbarat ile Suriye sorununda çok öne çıkan ve geri adım atmayan karakteriyle her şeyi yapabilir Başbakan Erdoğan`lı Türkiye`yi pasifize etmek üzere büyük ekonomik partneri Rusya`nın önüne atıyor -bu, yukarıda açıklanan başarısızlıklarıyla Recep Tayyip Erdoğan`ın gözden düştüğünü, Rusya`nın Orta Doğu barışına Suriye`den bir başlangıç yapmak üzere "Ver Recep`i Al Esad`ı" planının gerçekleşmekte olduğunu ve tarafların Orta Doğu`da sorunları çözme ve barış sürecini zamana yaydıklarını gösteriyor.
ABD hele yeni Başkanını bir belirlesin...


1.11.2012

















Ahmet Kılıçaslan AYTAR
ahmetkilicaslanaytar@gmail.com


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.