Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10219
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2294) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (426) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (850) | Tarım (149) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (543) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (624) | Türk Dünyası (892) | Şiir (77) | Sağlık (186) | Diğer (3432) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (199)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (279)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1681)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 10.03.2021 11:39:36

Papa Irak ziyaretinde amacına ulaşabildi mi?

Papa Irak ziyaretinde amacına ulaşabildi mi?

Pandemi nedeniyle yaklaşık 16 aydır dış ‘gezi’ yapmayan Papa Francis’in Irak’ı ziyaret tercihinin sebebi… Irak ziyaretinde Papa Francis’in Şii lider Ayetullah Ali el Sistani ile görüşmesi ve “bir arada yaşama ve diyalog” mesajları ise sorgulanmaya devam ediyor.

Zira, bu sıradan bir ziyaret değildi.

Katoliklerin lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in Irak’ı ziyaret eden ilk papa oluşunun yanında ilk kez nüfusunun çoğunluğu Şiilerden oluşan bir ülkeye gitmiş olmasıdır.

Ayrıca, ABD öncülüğündeki son Batılı haçlı ordularının Irak’ta sebep olduğu vahşetten yıllar sonra Katolik Hıristiyanların ruhani lideri olarak Papa Francis’in bu ziyareti gerçekleştirmiş olması daha farklı bir anlam ifade ediyordu.

Her şeyden önce bu ziyaret dinler arası diyalog projesi kapsamında gerçekleştirildiği ve bu isim altında bazı etkinliklerin de gerçekleştirildiğine şahit olduk.

“Dinlerarası diyalog” bizim de aşina olduğunuz bir projedir.

‘15 Temmuz ihaneti’ni gerçekleştiren FETÖ’nün başı olan F. Gülen, bu projenin gönüllü hizmetkârlarındandır.

‘Dinlerarası diyalog’un ne anlam ifade ettiği ve hedefinin ne olduğunu 2. John Paul’un, Milenyum mesajında çok açık ve net olarak anlaşılmaktadır.

Şöyle ki:

“Kilisemiz bütün insanlığın mutluluğu içindir. Dinlerarası diyaloğun bizim için anlamı bütün insanları kiliseye ve İncile yani Hıristiyanlığa ulaştırma yoludur.” (6 Ağustos 1964 Papa 6. Paul.)

Şu bir tarihi gerçek ki, Hristiyanlık dini ile temasa geçen bütün ırklar, kavimler er geç ya kendi dinlerinden uzaklaşmış veya Hristiyanlık dinini kabul etmişlerdir.

Irak ve Ortadoğu coğrafyasındaki Hristiyan azınlıklar bu yolla oluşturulmuştur.

Papa, şimdi Irak ve Ortadoğu ülkelerindeki Hristiyan azınlıkların yalnız olmadıklarını ima ederek, diğer yandan da dış ülkelere göç edenlerin yeniden ülkelerine dönmelerini ve sayılarını artırmak için tarihi misyonerlik faaliyetlerin yeni adı olan ‘Dinlerarası diyalog’ üzerinden faaliyetleri geliştirmeyi hedefliyor.

Nitekim, Papa Francis’in Irak ziyaretinin hedef ve gerçek niyetinin bu olduğu Vatikan Sözcüsü Matteo Bruni tarafından basın açıklamasıyla duyurulmuştu.



Papa’nın, Irak’taki ziyaretinde en çok önemsediği konular arasında Şii ve Sünni kesimlerin temsilcileriyle bir araya gelmekti.

Çünkü Papa resmi devlet yetkililerinin yanında dini temsilciler ve kanaat önderleriyle bir araya gelerek, her kesim tarafından kabul gördüğü görüntüsü vermek istiyordu.

Şii lider Ayetullah Ali el Sistani ile görüşen Papa, en azından (sembolik de olsa) Irak Sünnilerinden bir dini lider ile de görüşme isteğinde ısrarlı olmuştu.

Ancak, tüm girişimlerine rağmen bu hedefine ulaşamadı.

Çünkü, Irak’ın en yüksek Sünni dinî otoritesi Şeyh Ahmet Hassan et-Taha ve Kuzey Irak Kürdistan İslami Birlik Partisi Lideri Salahaddin Muhammed Bahauddin, “İbrahimi dinler, dinlerarası diyalog, barış ve kardeşlik temalarının ardında bu niyet saklı. Biz bu ziyaretin fitne ekme amaçlı olduğuna inanıyoruz” diyerek Papa Francis’in görüşme davetini reddettiler.

Irak Şii lider Ayetullah Ali el Sistani, Papa’yı evinde ağırlayıp bir süre görüşmek suretiyle Papa’nın şovlarına ve sözde barış mesajlarına alet olurken, Papa’nın Irak ziyaretinin sinsi bir plan çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirten

Şeyh Ahmet Hassan et-Taha ve Salahaddin Muhammed Bahauddin, Papa Francis’in görüşme davetini reddetmeleri, Papa hazretleri ve havarilerine indirilen bir tokat niteliğindeydi.

Görüşme taleplerini reddederek bu ziyaretin amacı konuşunda yaptıkları yorumlarla gerçekten izzetli bir tavır ve onurlu duruş ortaya koymuş oldukları için Şeyh Ahmet Hassan et-Taha ve Salahaddin Muhammed Bahauddin, aynı zamanda bölge ülkelerindeki dini alim ve kanaat önderleri ile bölgedeki çeşitli halk katmanları tarafından takdir ve tebrik edildi, ediliyor.

Çünkü, bu ziyaretin planlanışı ve taşıdığı niyet fitne amaçlıdır.

Papa hazretleri ve avanesi, bu ziyaretten kendilerine dersler çıkararak bölge üzerindeki kirli emellerinden vazgeçmelidir.

Çünkü, ihanet planlarını farkında olan Ortadoğu halkları ve kanaat önderleri bu oyunlara fırsat vermeyecektir.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.