Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10219
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2294) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (426) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (850) | Tarım (149) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (543) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (624) | Türk Dünyası (892) | Şiir (77) | Sağlık (186) | Diğer (3432) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (199)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (279)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1681)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Mehmet KOÇAK - (Ziyaretci) 25.12.2021 10:58:43

Libya yeniden iç savaş tehdidiyle karşı karşıya

Libya yeniden iç savaş tehdidiyle karşı karşıya
25 Aralık 2021

Mehmet Koçak İletişim: kocak61mehmet@gmail.com


BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’de düzenlenen toplantılarında, ülkede başkanlık ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılmasına karar verilmişti.

Ancak, dış güçlerin içteki işbirlikçilerini kullanarak süreci olumsuz etkileyecek girişimleri yüzünden seçimler planlandığı şekilde yapılamadı.

Libya Temsilciler Meclisi’nin Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento Seçimlerini İzleme Komitesi seçimlerin planlandığı gibi yapılmasının ‘imkansız’ olduğunu bu nedenle seçimlerinin resmi olarak ertelendiğini açıklamasından sonra ülke genelinde korku ve endişelere sebep olacak gelişmeler yaşandı, yaşanıyor.

Libya’nın başkenti Trablus’ta askeri hareketlilik yaşanırken, Cumhurbaşkanı adaylarından biri olan dış güçlerin işbirlikçisi isyancı general Halife Hafter’e bağlı güçler de Bingazi’de harekete geçti.

Trablus merkezli Libya el-Ahrar televizyon kanalının haberine göre, başkentin Zaviye ve Bab bin Gaşir bölgelerinde ağır silahlı askeri araçlar konuşlandırılırken, bazı caddeler toprak dökülerek trafiğe kapatıldı. Ayrıca Sidre ve Tarik eş-Şuk bölgelerinde de askeri hareketlenmeler gözleniyor.

Trablus Üniversitesi, güvenlik gerekçesiyle derslere ara verdiğini ve öğrencilerin evlerine gönderildiği duyuruldu.


Libyalı siyasiler arasında ise bir yandan seçim sürecinin başarısız olmasının sebepleri konusunda karşılıklı suçlamalar yapılırken, diğer yandan seçimlerin yapılacağı yeni bir tarih konusu tartışılıyor.

Libya’da yaşanan siyasi istikrarsızlığın sebep olduğu kaos, silahlı tarafların savaş için hazırlıklara başlamaları ise ülkenin yeniden iç savaş tehdidiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Kısacası, Libya’da bir belirsizlik, bir kargaşa ve öfke hâkim. Libya halkı ise olumsuz gelişmelerin yeniden bir iç savaşa dönüşeceğinden korkuyor.




Aslında Libya’da seçimlerin belirlenen zamanda olamayacağı çok önceden belliydi.

Çünkü uzun zamandır devam eden siyasi tartışmalar seçim için gerekli yasaların çıkmasını engellemiş olduğu gibi seçimler konusunda gerekli siyasi uzlaşma ortamı maalesef oluşturulamadı.

Libya’da yaşanan olumsuzlukların asıl sebebi ise Uluslararası Toplum adına BM tarafından görevlendirilen temsilci ve Batılı diplomatların Libya’ya yönelik ortak bir vizyona sahip olmamasıdır.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Libya Özel Danışmanı Stephanie Williams’ın göreve gelmesinden sonra, dış güçlerin cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday gösterilen bazı isimlerle ilgili olarak çeşitli halk katmanları ve siyasiler arasında memnuniyetsizliğe sebep olmuştu.

Libyalı kanaat önderlerine göre seçimlerin yapılamamasının asıl sebebinin ise seçimlerin yapılmasına taraf gibi görünen ABD ve Fransa başta olmak üzere emperyalist ülkelerin, gizli kışkırtma ve yönlendirmeleridir.

Hedefleri ise ortaya çıkan kaos durumundan kendi siyasi, ekonomik çıkarları yönünde yararlanmak.

Libya’daki olumsuz gelişmelere çözüm bulmak ve emperyalistlerin oyunlarını bozmak üzere Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) devreye girmeli ve Libyalı etkin tüm taraflara “akli selimle hareket etmeleri ve geçiş sürecinin başarıyla gerçekleşmesini sağlayacak seçimlerin yeni bir tarih belirlenmesi ve barışçıl bir atmosferde yapılmasına katkı sunacak güvenli bir ortam hazırlamaları için çağrıda bulunmalıdır.

Çünkü 5 Şubat 2021’de ülkeyi 24 Aralık›ta seçimlere götürecek Abdülhamid Muhammed Dibeybe’nin başbakanlığındaki ‘Geçici Birlik Hükümeti’nin görev süresinin sona erecek olsa da Libya Devlet Yüksek Konseyi’nin (DYK) görev ve yetkileri devam edecek.

Libya Devlet Yüksek Konseyi’nin (DYK) girişimleriyle tarafların katılımları sağlanarak yeni bir siyasi yol haritası planlamaya başlaması gerekmektedir. Bu yapılmaz ise 2014 seçimlerinin ardından patlak veren krize benzer bir iç savaşa yol açacaktır.

Dileğimiz, yeniden iç savaşa sürüklenmesini önleyecek çözümlerin bulunması suretiyle Libya’nın normalleşmesini sağlayacak siyasi ortamın oluşmasıdır.



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.