Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10218
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2294) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (426) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (850) | Tarım (148) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (543) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (624) | Türk Dünyası (892) | Şiir (77) | Sağlık (186) | Diğer (3432) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (199)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (279)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1681)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Ömür Çelikdönmez - (Ziyaretci) 7.02.2019 21:40:06

Heybeliada Ruhban Okulunu, Erdoğan ve Çipras birlikte mi açacak?

Heybeliada Ruhban Okulunu, Erdoğan ve Çipras birlikte mi açacak?


Ömür Çelikdönmez
07 Şubat 2019


- Heybeliada Ruhban Okulunu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras birlikte mi açacak?

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras -Türk medyası ona Çipras diyor-, 1971`den beri kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu`nu Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın`ın eşliğinde ziyaret etti.
Fener Rum Patriği Bartholomeos`un yönettiği ayine katılan Aleksis Tsipras, aynı zamanda görevde bulunduğu sırada Ruhban Okulu`nu ziyaret eden ilk Yunanistan başbakanı oldu.
Heybeliada Ruhban Okulu`nu ziyaret eden Tsipras, bir taşla iki kuş vurdu.

Yunanistan`da Ateist olduğunu söyleyen Çipras, İstanbul`a gelince, Kilise karşıtlığına bir son verdi. Fener Rum Patriği Bartholomeos`un yönettiği ayine de katıldı.
Çipras`ı, önce Ankara`da Cumhurbaşkanı Erdoğan kabul etti ve ikili baş başa görüştü.
Türk tarafının açıklamasına göre; kabulde İzmir ve Selanik arasında yolcu ve yük taşıma imkânı sağlayacak deniz seferlerinin başlatılması, İstanbul ve Selanik arasında hızlı demiryolu hattı kurulması ve İpsala - Kipi Gümrük Kapısında ikinci köprünün tamamlanmasına dair projeler görüşüldü.
Yunan tarafı da; güvenlik konularındaki iş birliğini güçlendirme konusunda mutabık kalındığını, Ege`deki gerginliği azaltma, güven arttırıcı adımların atılması konusunda hemfikir olunduğu bilgisini paylaştı.
Çipras Yunan Tarihine ``Heybeliada`yı açtıran efsane başbakan´´ olarak geçmek istiyor&8230;
Ama daha alt düzeyde görüşmeler de oldu. Çipras, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay`la da da 45 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Türkiye`nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin ve Yunanistan`ın Ankara Büyükelçisi Petros Mavroidis hazır bulundu.
Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek için adım atmak isteyen Çipras, Yunanistan kamuoyunun baskı ve tepkisinden çekiniyor.
Çipras`ın Ayasofya`yı ziyareti ve Heybeliada`da Fener Rum Patriği Bartholomeos`ın yönettiği ayine katılması; biraz da Yunanistan`ın muhafazakâr, milliyetçi ve dindar halk kesiminin tepkisini azaltmaya yönelik.

Bir diğer neden de Türkiye`deki siyasi otoritenin Ortodokslara yönelik tavizlerini artırması ve hızlandırmasına ön ayak olmak.
Annesinin dedesi Edirne Babaeskili olan Syriza lideri Aleksis Çipras, Yunan tarihine Heybeliada Ruhban Okulunu açtıran Yunan Başbakanı olarak geçmek ve isminin altın harflerle yazılmasını istiyor.
Öncelik, "Gerekli şartların oluşturulması"nda&8230;
Çipras kendince ruhban okulunun açılması yoluna taşlar döşüyor. Nitekim görüşme öncesi açıklamasında "Türk-Yunan ilişkilerinde tarihi adımların atılması için gerekli şartlar oluşturulmalı. Hem halklarımıza hem de bölgemize fayda sağlayacak bir ilişkiyi inşa etmemiz gerekli." demişti.
Çipras`ın açıklamasındaki ``gerekli şartların oluşturulması´´ ifadesini iyi çözümlemek gerekiyor. Şartların tek taraflı oluşturulması söz konusu olmadığından Türk ve Yunanlıların bu konuda karşılıklı adım atması gerekecektir.
Türk tarafının iki önemli hususta Yunan hükümetinden açılım beklediği biliniyor.
Birincisi Batı Trakya Türklüğüne yönelik siyasi yaptırımların gevşetilmesi, baskıların kaldırılması, dini ve toplumsal haklarının kısıtlanmaması diğeri de Başkent Atina`da ülkedeki Müslümanların ibadet edebilecekleri büyük bir caminin yaptırılmasına izin verilmesi.
Ege ve Kıbrıs konuları her iki ülkenin de soğutmaya bıraktığı mevzular.
Yunanistan`ın Türkiye`den beklentilerine gelince, tek bir maddede toplandığı söylenebilir. Heybeliada Ruhban Okulu`nun açılması.
Heybeliada Ruhban Okulu`nun açılışını Erdoğan ve Çipras birlikte mi yapacak?
Ortodoks din adamlarını yetiştirmek için Heybeliada`da kurulan ruhban okulu 1971`de Türkiye ve Yunanistan arasında Kıbrıs konusundaki anlaşmazlık döneminde kapatılmıştı.

Syriza lideri Aleksis Çipras, iktidara geldiği 2015`te İstanbul`u, 2016`da da İzmir`i ziyaret etmişti.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Heybeliada Ruhban Okulu`na yaptığı ziyarette "Bir sonraki gelişimde umarım okulu Erdoğan`la birlikte açacağız" dedi.
Türkçesi; Türkler ve liderleri Erdoğan, Ruhban okulunu açacak!
Yunanistan Başbakanı, hem Türkiye sınırları dışına çıkmadan hem de Heybeliada`daki Ayin sonrasında bunları söylüyorsa demek ki doğruluk payı da var!
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.