Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10219
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2294) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (426) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (850) | Tarım (149) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (543) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (624) | Türk Dünyası (892) | Şiir (77) | Sağlık (186) | Diğer (3432) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (199)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (279)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1681)


Dış Politika - Dış politika ile ilgili diğer konular konusu hakkında görüşler
Ahmet Kılıçaslan AYTAR - (Ziyaretci) 18.08.2014 23:34:17

BÜYÜK KÜRDİSTAN ORDUSU NİYETİNE

BÜYÜK KÜRDİSTAN ORDUSU NİYETİNE




Ukrayna`nın Baltık`tan Karadeniz`e, Hazar`a ve Ortadoğu`ya kadar olan bölgedeki rolü, ABD-Rusya arasındaki güç dengesini belirleyecektir.
Avrasya`da değişmekte olan bu mekanizmaya meydan okumak üzere ABD ve AB; Rusya`ya ardarda ekonomik,siyasi ve askeri yaptırım paketleri açıyor.


AB üyeleri Ukrayna krizinde nasıl bir yaklaşım sergilenmesi konusunda bölünmüştür.
Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkeler Rusya ile olan ekonomik ilişkileri doğrultusunda yaptırımların ağırlaştırılmasına muhalefet ediyor.
Avusturya,Lüksemburg, Bulgaristan, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Slovakya gibi küçük ülkeler Rusya`ya yaptırımların artmasını kendi çıkarları için tehlikeli görüyor.


Nükleer programı nedeniyle büyük petrol ülkesi İran da yıllardır yaptırıma tabi tutuluyor.
Nihayet ABD, İran ile 5+1 grubu arasında 24 Kasım`a uzatılan müzakerelerde nükleer silahın geliştirilmesini sonlandıracak kesin anlaşmanın sağlanacağı umudundadır ya da bu süreyi çıkarları doğrultusunda değerlendirmeyi istiyor !


Teminen,İran`ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu gözetiminde, 5+1 grubuna nükleer programının kesin olarak barışcıl amaçlar taşıdığını ispat edecek bir mekanizmayı yürüttüğünü ikna etmesi durumu karşılığında,
Dayatılan tek yanlı yaptırımların ortadan kaldırılması, İran`ın uluslararası enerji piyasalarına ulaşması için işbirliği yapılması,
Irak da yeni kurulacak hükümette Sünnilerin belli bir dengede tutulması karşılığında Irak-Şam İslam Devleti ( IŞİD) örgütü vasıtasıyla Irak`ın idari yapısının değiştirilmemesi taleplerine olumlu ve erken yaklaşıyor.


İran`dan petrokimya sanayii mamulleri alımı, başka sanayii mamülleri ve yedek parçanın sevkedilmesi yasakları geçici olarak kaldırılmıştır.
İran; ABD, AB,Çin, Japonya ve Güney Kore şirketlerine açılmış,
ABD, bu suretle İran`ı yaptırımsız statünün üstünlüklerine inandırmak, nükleer programı konulu görüşmelerde uyuşmalara razı ettirmek,
Yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte ABD ve AB şirketlerine büyük bir pazarın açılmasını sağlamış bulunuyor.


Daha önemlisi ise ABD; Rusya ile arasındaki hegemonya dengesini yeniden oluşturmak üzere,
İran`a yaptırımları kaldırmakla Rusya`nın İran piyasalarından çekilmeye zorlanmasını, İran`ın petrol piyasalarına yeniden girişiyle birlikte Rusya`ya uygulanan yaptırımların sağlamlaştırılmasını, sonuçta Rusya jeopolitiğinin yıkılmasını hedefliyor.


Ya,IŞİD nâm kiralık katiller çetesi?
ABD`nin liderliğinde Suudi Arabistan,Katar,Türkiye gibi "Suriye Dostları"nın desteği ve yönlendirmesiyle IŞİD;
Önce Suriye`de Esad rejimine karşı muhalif güçlerle taktiksel işbirliği yapmış, bölgedeki otorite boşluğundan faydalanarak Sünni güç bloğu oluşturmuştur.
Bu sırada bir kısmı Esad rejimi baskısından ve Irak Merkezi hükümetinin zayıflığından faydalanarak Suriye`den Irak`a kaçmış ve Suriye`deki kayıpları telafi etmek için Irak`ta silahlı eylemlerde bulunmaktaydı ki;
Sonra Irak`ta," Sünnileri"; Kürtler ve Şiilere karşı dengeleyecek bir karşı ağırlık yaratmaya ve Irak`ın güç-gelir paylaşımına dayalı bir federalizme doğru idari yapısını değiştirmeye görevlendirildiler...


O sırada Irak Merkezi Hükümet`i, IŞİD`e karşı Sünnilerin yaşadığı bölgede yürüttüğü mücadelede eksikti.
Sünni halk üzerinde kurulan baskı, IŞİD`in süren operasyonları karmaşık etnik ve dini gruplar arasında ayrışmalara hız verdi.
Irak her saat daha fazla siyasi karmaşaya ve istikrarsızlığa boğuldu...
Üstelik ABD, İsrail ve Türkiye Kuzey Irak`ta Kürtlerin kendi kaderlerini belirlemek üzere bağımsız ve liberal bir Kürt Devletine ışık yakmıştı ki,
Liberal bir Kürt Devleti olasılığına karşı siyaset yürüten diğer Kürt grupları da kendi jeostratejilerini inşa etmenin arkasına düştüler...


Doğrusu IŞİD, Irak`ın idari yapısını değiştirmeye zorlarken,öte yanda hem Rusya,hem İran`ın jeopolitiğini de sarsıyordu.
Rusya,"Irak`taki durumdan derin endişe duyuyoruz. Krizi yenmeye,ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğünü korumaya çabalayan Irak hükümetine destek gösteriyoruz" diyordu.


İşte, ABD; Irak`da yeni kurulacak hükümette Sünnilerin belli bir dengede tutulması karşılığında IŞİD vasıtasıyla Irak`ın idari yapısının değiştirilmemesi taleplerine olumlu yaklaştı.
Şimdi IŞİD`e karşı, 9 Ağustos`tan beri ABD`nin hava operasyonları,14 Ağustos`tan beri Sincar bölgesine indirilen İngiliz SAS komandoları operasyon sürdürüyor.


Bu operasyonlar IŞİD`in Irak Kürt Bölgesel Yönetimine yönelmesi halinde petrol alanlarının ve güzergahlarının korunmasını sağlıyor.
IŞİD ilerlemesine ve Kürt bölgesi enerji kaynaklarını risk edecek hamlelere karşı,Irak`ta Maliki`nin Başbakanlığının ABD-İran uzlaşmasıyla sona ermesi ardından, merkezi Irak yönetimi ile Barzani güzel bir ortak tavır sergiliyor.


Fakat dikkat çekici gelişme, IŞİD`in yarattığı tehlikeler karşısında;
Kuzey Irak`tan bağımsızlıkçı Kürt hareketinin silahlı birimi Peşmerge güçlerinin,
Türkiye`den PKK`nın silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri`nin (HPG),

Suriye`de Demokratik Birlik Partisi (PYD) Halkçı Koruma Birliklerinin ortaklık temeli atmasıdır.
Bu ortak silahlı kuvvet, "Kürt Savunma Güçleri" olarak algılanıyor.





"Kürt Savunma Güçleri", ABD`nin 2011`de çekildiği Irak`a, Ağustos 2014`te yeniden dönmesinin sözkonusu olmadığı bir durumda,
Kürt bölgesi ve enerji kaynaklarını riske atacak hamlelere karşı arkasında bırakacağı bir kuvvet olarak düşünülüyor.
Daha ötesi KCK Yürütme Konseyi Eşbakanlığı "Kürt Savunma Güçleri"nin bugün sadece Kürtlerin değil, Ortadoğu halklarının meşru gücü haline geldiği açıklamasında görülüyor.
40 yıl Türk Silahlı Kuvvetleriyle süren terör mücadelesindenn sonra "Kürt Savunma Güçleri"nin yükseldiği;

Bir azınlık grubun isyancıları olarak kazandıkları uluslararası meşruluk, elbette dikkat çekiyor!



ABD,IŞİD`le savaşan Kürt Savunma Güçlerine silah yardımı başlatmıştır.
AB Kürt Savunma Güçlerine yapılacak silah yardımı kararını tek tek üye ülkelere bırakmıştır;Kürt Savunma Güçleri`ne oluk gibi silah akıyor!


Bu noktada;
ABD ve AB silah yardımını, neden Merkezi Irak Hükümetine değil, doğrudan doğruya Kürtlerin Savunma Güçlerine yapıyor?
ABD`nin, İran ile 5+1 grubu arasında 24 Kasım`a uzatılan müzakerelerde nükleer silahın geliştirilmesini sonlandıracak kesin anlaşmanın sağlanacağına ilişkin temiz bir inancı var mıdır?
Yoksa,bu sürede bölgenin petrol tedarikçisi olarak kalması, Kürt bölgesi ve enerji kaynaklarını riske atacak hamlelere karşı arkasında bırakacağı bir silahlı kuvvetin hazırlanmasını mı sağlıyor?
Kürt Savunma Güçleri,yarın "Büyük Kürdistan" bağlılığı ile Türkiye, Irak, Suriye ve İran hükümetlerine sorun oluşturmayacak mıdır?
Kürtler, yarın sağa dönse "ABD" yi, sola dönse "Rusya"yı yanıbaşında bulmayacak mıdır?






Yeni Türkiye`nin kurucu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve parti-devletinin ana muhalefeti YCHP,yavru muhalefeti Genel başkanları kendi âlemlerinde, Genelkurmay Başbakanı Necdet Özel ve tüm kurmay heyeti ebedî arazidedir...

..


17.8.2014



Ahmet Kılıçaslan AYTAR
ahmetkilicaslanaytar@gmail.com


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.