Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10211
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2292) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (424) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (850) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (543) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (624) | Türk Dünyası (892) | Şiir (77) | Sağlık (186) | Diğer (3430) |

Görüş bildirebileceğiniz Dış Politika konuları
Irak`ın kuzeyinde yapılan sınır ötesi harekat ne olmalıdır? (5)
Barzani mi daha tehlikeli PKK mı? (15)
Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (199)
ABD ve İsrail ile ilişkilerimiz nasıl olmalıdır? (279)
Türk Dünyasıyla ilişkilerimiz yeterli mi ?hedef ne olmalıdır? (5)
Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? (110)
Dış politika ile ilgili diğer konular (1679)


Dış Politika - Beşli Shangay örgütü ile ilişki kurmalı mıyız? konusu hakkında görüşler
İKLİL KURBAN - (Ziyaretci) 19.07.2010 14:49:38

RUSYA`YI TANIYALIM (1)

RUSYA`YI TANIYALIM



Rusya`yı, Rusların 1000 yıllık var oluşu devrine girmeden, sadece kendi yaşamım süresince yaşayarak edindiğim bilgilere dayanarak anlatmaya çalışacağım.



Konuya girmeden önce, konuyla direkt ilgili olduğu için, VATAN Gazetesinin 16.07.2010 tarihli sayısında yer alan Gülümhan Gülten`in sunduğu bir haberi aynen aktarıyorum:

``Kritik Nükleer Kararı Sabaha Karşı 03`te 215 Vekille Alındı´´

``Mersin Akkuyu`da Ruslar tarafından inşa edilecek nükleer santralle ilgili yasa 215 milletvekilinin ``evet´´ oyu ile önceki gün sabaha karşı 3.00`te geçti. Nükleer gibi çok önemli bir konudaki yasanın görüşmelerinde 542 milletvekilinin 301`i TBMM`de yoktu.

ANKARA-Rusya`nın, Mersin Akkuyu`da tamamen kendisine ait bir nükleer santral kurması ve 15 yıl boyunca Türkiye`ye elektrik satmasına ilişkin tasarı önceki gün sabaha karşı yasalaştı. Söz konusu santralle ilgili anlaşmanın onaylanmasına ilişkin tasarı, çeşitli kesimlerce yapılan çağrılara rağmen sabaha karşı saat 3.00 sularında onaylanarak Meclis Genel Kurulundan geçti.

Türkiye`nin 60 yılını Rusya`ya bağlayacak olan nükleer santral yasasıyla ilgili 215 milletvekilinin eli ``evet´´ için kalkarken, 26 vekil ``hayır´´ dedi. Milli iradenin temsilcisi toplam 542 milletvekilinin 301`i yasanın görüşmeleri için Genel Kurula bile gelmedi.

Böylece Mersin Akkuyu, Ruslar`ın oldu. Anlaşmaya göre, santral yüzde 100 Ruslar`a ait olacak. Rus tarafı nükleer santrali kuracak ve işletecek olan şirket ortağını belirlerken, kendi iradesine dayanacak. Ortak şirket ya da şirketlerin içinde Türk şirket olması, inşaat ve santralde çalıştırılacak personelin Türkler`den oluşması zorunluluğu bulunmuyor.

Türkiye, santralin yapılacağı sahayı, bedelsiz olarak Rus tarafına tahsis edecek. Türkiye bu santralden, 15 yıl boyunca KDV hariç 12.35 ABD senti/kwh fiyattan elektrik satın alacak. Anlaşmadaki hükme göre, belli dönemler bu fiyat KDV hariç 14.57 sentin üzerine çıkabiliyor. Santral ürettiği elektriği piyasaya da satabilecek. Türkiye`nin elektrik alım zorunluluğu bulunan 15 yılın sonunda, şirket net kârın yüzde 20`sini Türkiye`ye verecek.

Meclis`in onaylayarak yasalaştırdığı anlaşma, Türkiye için fahiş fiyattan elektrik alımıyla yıllarca Rusya`ya bağlanması anlamına geliyor. Yasayla Rusya, Türkiye topraklarında yüzde 100 kendine ait bir nükleer santral kuracak.

Anlaşma, Türkiye`nin nükleer santralin 4 ayrı ünitesinden belirlenen fiyattan elektrik almasını zorunlu kılarken, Türkiye`nin anlaşmayı feshetme hakkı pratikte bulunmuyor. Anlaşma, taraflara anlaşmayı 1 yıl önceden bildirerek fesih hakkı tanınıyor. Ancak bu fesih hakkı, uygulamaya başlamış ya da inşası başlamış üniteler için geçerli olmayacak.

Fesih düzenlemesi yalnızca TETAŞ`ın alım garantisi ve arazi tahsisi ile ilgili hükümleri kapsıyor. Yani Türkiye anlaşmayı feshetse dahi Rusya, Türkiye`de nükleer santral yapımını devam ettirebilecek. Böylece Rusya Akkuyu`daki varlığını garanti altına alırken, geri dönüşü mümkün olmayan bir yola girilmiş oldu.´´



Erdoğan-Putin dostluğunun sonucu olarak Türkiye-Rusya arasında imzalanmış anlaşmaların en tehlikelisi hiç kuşkusuz ``Akkuyu Nükleer Santral Anlaşması´´dır. Buradaki tehlike anlaşmadan değil, anlaşmaya imza atan Rusya`nın kendisinden gelecektir. Anlaşma sadece bir araçtır. Yeri iken burada asıl konuya geçmeden önce, Erdoğan-Putin dostluğunun kaynağı nedir, sorusuna açıklık getireyim.

Erdoğan, uluslararası alandaki ve ülke içindeki muhaliflerinin, bam teline basan ``eksen kayması´´ şeklindeki gerçekçi eleştirilerinden o kadar rahatsız olmuştur ki, dost aramak zorunda kalmıştır. İşte Erdoğan-Putin dostluğunun Türkiye`yi ilgilendiren kaynağı. Öteki Rusya`yı ilgilendiren kaynağı şu, Putin yönetimindeki bugünkü Rus emperyalizminin en özgün özelliği-geçmişinden de, geleceğinden de kaygı duyulan bir davranışın-bir uygulamanın kesintisiz yaşanmasıdır. Bu gün bu kaygı Moskova`nın tüm benliğini sarmıştır. Bu kaygı, 1990`lı yılların başında Sovyetlerin başına gelen trajedinin, her an Rus Emperyalizminin de başına gelebileceği kaygısıdır. Moskova kaygılanmakta haklıdır, çünkü olası bu trajedinin hem uluslararasındaki hem ülke içindeki tüm koşulları bugün hazırlanmış-olgunlaşmış bulunmaktadır. İşte Ruslara özgü böyle bir ortamda Erdoğan`dan başka yine kimler Putin ile dost olabilsin ki?! Erdoğan-Putin dostluğu, Kader birliğinden kaynaklanmış dostluktur.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.