Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10208
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2291) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (424) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (849) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (543) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (624) | Türk Dünyası (891) | Şiir (77) | Sağlık (186) | Diğer (3430) |

Görüş bildirebileceğiniz Diğer konuları
Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular (3430)


Diğer - Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular konusu hakkında görüşler
Nurullah Aydın - (Ziyaretci) 20.02.2010 11:49:24

İNTERNET VE GAZETECİLİK

Nurullah AYDIN
20 Şubat 2010
Ankara


İNTERNET VE GAZETECİLİK!

Yeni teknoloji ile yaşam farklı algılamaları, anlayışları ilişkileri de beraberinde getiriyor. Tabi yeni teknoloji haber alma haber verme bilgilendirme işlevinde olan medyayı da her yönüyle içine almış durumda.

Birçok kesim Medya nereye koşuyor sorusunu sorarken klasik olmayan yeni bir alanı gündeme getirmiş oluyorlar.

Yazılı medya mı, dijital medya mı?

Herkesin gözü bu iki medya mecrasının üzerinde. Kimileri dijital medyanın, internetin hızıyla birlikte geleneksel medyaya nal toplatacağından, kimisi ise dijital medyanın prestijinin geleneksel medyaya yetişebilmesi için daha uzun zamana ihtiyaç olduğunu ifade ediyor. En iyimser tez ise, her iki medyanın da bir arada yaşayacağı ve birbirini besleyerek varlığını sürdüreceği... Ama antitezler de var. Bazısı yazılı basın için kıyamet tarihi de verebiliyor. 15 Nisan 2043 tarihi. Neye dayanarak veriliyor bilinmiyor ama her konuda olduğu gibi bu konuda da takvim belirlenebiliyor.

Oysa; haberin tüketicisi artık haberin kaynağını daha çok hissetmek istiyor

Aslında yazılı basın ve dijital medya rekabeti iyi bir gelişme. Dijital medya yazılı basını uzatıyor, çekiştiriyor, büyütüyor, daha fazla yere götürüyor, konuşturuyor, dillendiriyor, koku veriyor. Eğer daha bu işin başında bununla barışır ve bunu kabul edilirse vizyon çok açık. Yapabileceklerin de, gazetecilik olarak ulaşılabileceklerin de, söyleneceklerin de sınırı yok.

Bu bir dönem ve sancılı bir dönem olacak. Çünkü bu işin ekonomisi var. Hayal edilen ve gerçekleştirildiği sürece aynı anda para kazandırmıyor. Ama mutlaka buradan para kazanmaya başlayacağını düşünenler de artmaktadır.

Gazetecilik olarak ortaya konulan önemli bir değer var. Bu değerin, sadece internet sitelerinde her yerden haberleri toplayarak ve masa üstünde eğip bükerek yayınlaması doğru mu? Dijital haberlerin verildiği mecralarda da, mutlaka büyük haber ajansları gibi gerçekten haberin kaynağına giden, güvenilir ve doğru bir şekilde veren, iyi analiz eden, iyi aktaran gazetecilere ve haberlere ihtiyaç var. Okur bu mecraya dönecek ama sadece güvenilir, sadece daha iyi ve daha dar kapsamlı yazılmış bir haber için 24 saat beklemek de istemiyor. Hatta anında bilmek istiyor.

Okur, haberi kimi zaman hap gibi, kimi zaman detayına inip bilmek, kimi zaman duymak ya da görselini izlemek istiyor. Yani, haber tüketicisinin fırsatlarıyla birlikte, istekleri de çok çeşitleniyor. Okuyucuya bu verilmelidir. Bu verildikten sonra da ortada bir rekabet yok aslında.

Yazılı ve dijital medyanın belli bir hedef kitle profili yok. Olması da mümkün değil. İnternete gençler giriyor yaklaşımı doğru değil. İnternete gençler giriyor ama anneler babalar da giriyor. Dolayısıyla dijital medya ve yazılı medya profillerini ayırmamak gerekir.

Teknolojinin farklılaşmasıyla, ilgi çekecek haberlerin de farklılaşacağı bir gerçek. Konjoktürel olarak kimi zaman hareketli bir siyaset, kimi zaman siyasetten bıkarak magazin, kimi zaman da spor haberlerinin yükselişi olacak. Haberlerin yazım dilinde farklılıklar görülmektedir. Haberin tüketicisi, haberin üzerinde artık daha az oynanmasını ve haber kaynağına kendini daha yakın hissetmek istiyor. Daha samimi ve daha birinci söz haberleri tercih ediyor.

Haberlerin yazım dilinde birinci tekil şahıs çok önem kazanıyor ve daha da önem kazanacak. Çünkü haberi tüketen artık daha fazla şeffaflık ve haberi yazanla yakınlık duymak istiyor. Artık mesajların da çok net verilmesi gerek. Hedefi olmayan, çok üzerinde çalışılmış, ağırlaşmış haberler biraz demode. Ne söylediğinin çok kesin anlaşıldığı akımlar medyada önem kazanacak. Gençlerin iletişim dili de bu zaten. Hız, netlik, şeffaflık dışındaki her şey medyada kendini tasfiye edecek.

Okur, internet üzerinden okuduğu haberlerde formaliteden uzaklaşmak istiyor. ``Haber hem güvenilir, sağlam olsun ama hem de formaliteyle 24 saat beklemek zorunda kalmayayım´´ diyor. İnternet mutlaka daha kravatsız, ceketsiz bir mecra. Bu nedenle bazı gazeteler, haberleri kısaltmaya başladı. Haberleri daha hap gibi, daha çeşitli kullanıyorlar. Ama okuyucu, internetteki bir haberin içinde, isterse derine inilip yazılanı, isterse de hap gibi verileni tercih ediyor. Yani aslında internette rekabet daha zor. Hem derine iniliyor, hem hap gibi haberler veriliyor, görsel, ses ekleniyor. 360 derecelik bir rekabet dünyası oluşuyor.

GünüN SözÜ: Her gün kendini yenileyen insan, hayal kırıklıkları yaşamaz.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.