Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10207
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2290) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (424) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (849) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (543) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (624) | Türk Dünyası (891) | Şiir (77) | Sağlık (186) | Diğer (3430) |

Görüş bildirebileceğiniz Diğer konuları
Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular (3430)


Diğer - Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular konusu hakkında görüşler
Ahmet ÖZDEMİR - (Ziyaretci) 30.12.2009 11:28:08

ECZACILAR VE PROBLEMLERİ (1) AHMET ÖZDEMİR


ECZACILAR VE PROPLEMLERİ

Ahmet ÖZDEMİR
Maliyeci-İktisatçı
aozdemir2007@hotmail.com


İlâç harcamalarında tasarruf için SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)`nın ilâç şirketleriyle yaptığı görüşmeler neticesi referans fiyatın yüzde 60`ının değil, 66`sının baz alınacağını açıklaması eczanelerin kepenk kapatma fiilini engelleyemedi ve 04.12.2009 tarihinde bir günlük kepenk kapatmaya gidilerek bunun bir ikaz mahiyetinde olduğu belirtildi. Türk Eczacılar Birliği konuya ilişkin açıklamasını Anlaşma, eczacılar görmezden gelinerek ilâç sanayicileri ve Bakanlık arasında imzalandı. Stok zararlarının karşılanacağı, bunun imza altına alındığı açıklaması, eczacıların sıkıntılarının ancak çok küçük bir kısmına çözüm olabilir. Stok zararlarını karşılamaya söz veren, imza atan ilâç sanayicileri son beş yıldır konuyla ilgili genelgeler, genel yazılar olmasına rağmen, kamu emirlerine uymamakta direniyor. Kepenk indirme sırasında hastaları mağdur edilmemesi bakımından nöbetçi eczane sayısının üç kat artırılacaktır. şeklinde yaptı.
Nihayet, 04 Aralık 2009 Cuma günü bir günlük ikaz mahiyetindeki kepenk kapatma fiili hayata geçirildi. Birçok eczacı bu fiile iştirak etmemekle beraber, bazı açıklamalar 24.000 kişinin hadiseye destek verdiğini belirtti. İlgili Bakan ve SGK, eczanelerin kendileriyle 15 Ocak 2010 tarihine kadar sözleşme yapmalarını istemelerine rağmen TEB (Türkiye Eczacılar Birliği) sözleşmenin eczacılar adına taraflarınca yapılması gerektiğini ileri sürdü. Bunun üzerine, İdare; ilâçların, büyük marketlerde ve sair uygun görülen yerlerde satılıp satılamayacağı üzerine, çalışmalar yapıldığına işaret etti.
13.12.1983/181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye (RG: 14.12.1983/18251 Mükerrer) Sağlık Bakanlığı ve İlâç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün görevleri aşağıda belirtilmektedir. Şöyle ki:
Sağlık Bakanlığının görevleri şunlardır: Herkesin hayatını bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam iyilik hali içinde sürdürmesini sağlamak için fert ve toplum sağlığını korumak ve bunun için Yurt geneline ait plân ve programlar yapmak, uygulamak ve uygulatmak, her türlü tedbiri almak, gerekli teşkilâtı kurmak ve kurdurmak; Bulaşıcı, salgın ve sosyal hastalıklarla savaşarak koruyucu, tedavi edici hekimlik ve rehabilitasyon hizmetlerini yapmak; Ana ve çocuk sağlığının korunması ve aile plânlaması hizmetlerini yapmak; İlâç, uyuşturucu ve psikotrop maddelerin üretim ve tüketimini her safhada kontrol ve denetlemek; farmasötik ve tıbbi madde ve müstahzar üreten yerlerin, dağıtım yerlerinin açılış ve çalışmalarını esaslara bağlamak, denetlemek; Gerekli aşı, serum, kan, ürünleri ve ilâçların üretimini yapmak, yaptırmak ve gerekirse ithalini sağlamak; Temel sorumluluk Sağlık Bakanlığına ait olmak üzere Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı ve mahalli idarelerle işbirliği suretiyle gıda maddelerinin ve bunları üreten yerlerin sağlık açısından kontrol hizmetlerini yürütmek; Mahalli idareler ilgili diğer kuruluşlarla işbirliği suretiyle çevre sağlığını ilgilendiren gerekli tedbirleri almak ve aldırmak; Bulaşıcı, salgın insan hastalıklarına karşı kara hudut kapıları, deniz ve hava limanlarında koruyucu sağlık tedbirlerini almak; Kanser, verem ve sıtma ile savaş hizmetlerini yürütmek ve bu alanda hizmet veren kurum ve kuruluşların çalışmalarının koordinasyonunu ve denetimini sağlamak; Bu görevlerin yerine getirilmesi için gerekli tesisleri kurmak ve işletmek, meslek personelini yetiştirmek; Sağlık hizmetleriyle ilgili olarak milletlerarası ve yurt içindeki kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak.
İlâç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır: Sağlık hizmetlerinde kullanılacak ilâçların imâlini, ithalini ve piyasaya arz şekillerini izne bağlamak, ilâçların kaliteli olarak uygun fiyatlarla ve sürekli bir şekilde halka ulaşmasını sağlamak, bunun için gerekli kontrolleri yapmak; Farmasötik ve tıbbi madde ve müstahzar üreten yerlerin, dağıtım ve depolama üniteleri ile eczanelerin açılış ve çalışmalarının esaslarını tespit etmek, gerekli denetimleri yapmak; Uyuşturucu ve psikotrop maddelerin ithal, imâl, ihraç ve yurtiçi tüketiminin esaslarını tespit etmek ve denetlemek; Türk farmakopesi (Kodeksi) ile değişiklik ve eklerinin yürürlüğe girmesini sağlamak; Bakanlıkça verilen benzeri görevleri yapmak.
Ayrıca, bilgi edinmek isteyenler; 07.05.1987/3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu (RG: 15.05.1987/19461)`na, kendi araştırmalarıyla diğer benzeri mevzuata bakmalıdır.
25.01.1956/6643 sayılı Türkiye Eczacılar Birliği Kanunu (RG: 02.02.1956/9223)`nun ilgili maddeleri hükmü paralelinde aşağıdaki hususların da ortaya konulmasında fayda olsa gerektir. Buna nazaran;
Birliğin kuruluşu ve vazifeleri: Türkiye sınırları içinde meslek ve sanatlarını yürütmeye yetkili olup da, özel kanunlarında üye olamayacakları belirtilenler hariç, sanatlarıyla uğraşan ve meslekleriyle ilgili hizmetlerde çalışan eczacıların katılmasıyla; eczacıların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, eczacılığın genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak; eczacıların birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere, meslek disiplini ve ahlâkını korumak gayesiyle tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu vasfında Türk Eczacıları Birliği kurulmuştur. Mesleğini serbest olarak icra eden veya özel kuruluşlarda eczacılıkla ilgili hizmetlerde çalışacak eczacılar işe başlamadan önce bulundukları ilin eczacı odasına kaydolmaya ve üyelik ödevlerini yerine getirmeye mecburdurlar. Eczacı odalarına kayıtlı eczacılar diğer kanunlarla kurulmuş meslek odalarına kaydolmaya zorunlu değildir. Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde asli ve sürekli kadrolarda çalışan eczacılar ile herhangi bir sebeple meslek ve sanatıyla uğraşmayan eczacılar istedikleri takdirde eczacı odalarına kaydolabilirler.
Eczacı odalarının uzuvlar: Umumi Heyet; İdare Heyeti; Haysiyet Divanı; olarak sıralanabilmektedir.
İdare heyetinin vazifeleri: İdare Heyeti odanın bilançosunu ve bütçesini hazırlayarak murakıp raporu ile birlikte umumi heyete sunar. Odanın durumu ile muamele ve faaliyetleri hakkındaki raporunu umumi heyete okuduktan sonra ibrasını ister. İbra edilmeyen idare heyeti düşmüş sayılarak yeni bir idare heyeti seçilir. Yeni seçilen idare heyeti eski heyetin müddetini tamamlar ve bu suretle düşen idare heyeti azası aradan iki sene geçmedikçe tekrar seçilemezler. İdare heyeti yıllık çalışma raporunun bir suretini hemen merkez heyetine gönderir.


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.