Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10207
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2290) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (424) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (849) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (543) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (624) | Türk Dünyası (891) | Şiir (77) | Sağlık (186) | Diğer (3430) |

Görüş bildirebileceğiniz Diğer konuları
Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular (3430)


Diğer - Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular konusu hakkında görüşler
Ahmet Kılıçaslan AYTAR - (Ziyaretci) 28.07.2011 11:10:42

DEMOKRASİ GÜVENLİĞİ VE TSK

DEMOKRASİ GÜVENLİĞİ VE TSK


Terörist Anders Behring Breivik`in Oslo ve Utöya adasında 76 kişiyi öldürmesi ardından Avrupa`da daha sıkı güvenlik tedbirleri alınıyor.
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg,"Yine de her zaman demokrasi ve açıklık değerlerine bağlı kalan,insanları aktif olmaya,kendilerini güvenli hissettikleri ölçüde siyasi yaşama katılmaya teşvik eden bir toplum olacağız"diyor.
Norveç`in insanlık ve demokrasiden edindiği birikimle duruşunun; çoğulculuk için açık,demokratik ve hoşgörülü toplumlar oluşturmak yerine bilhassa ılımlısından -radikaline islamcılıkla tehdit algısını zihinlere yerleştiren hem batı hem İslam medeniyetindeki sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve liderlerine ders olması gerekiyor.
Bir kez daha küresel demokrasinin güvenliği tartışmaya açılıyor!



AB demokrasileri güvenlik politikaları 11 Eylül ardından Londra ve Madrit saldırılarıyla transatlantikleşmiş bulunuyor.
Demokrasi güvenliği politikalarında üye ülkelerin mevzuatlarında değişikliklerle adli birimler ve güvenlik teşkilatları arasında işbirlikleri oluşturulmuş,güvenlik ve icra makamları arasında bilgi paylaşımı ve yeni teknolojilerin kullanılmasına yönelik politikalar geliştirilmiş ve polisiye yöntemler yanında askeri yöntemlerinde kullanılmasına yol açılmıştır.
Demokrasiler güvenlikleri için isyancılara ve teröristlere karşı kendini koruma hakkına sahiptir -rağmen, insan haklarının kısıtlanmasına da neden olabilen terörizm tehditine karşı alınan kimi orantısız anti-terör önlemlerinin,bireyin hak ve özgürlüklerini zedelememesi içinde yasal tedbirler alınmıştır.



Türkiye;Büyük Ortadoğu ile Medeniyetler İttifakı Projelerine işbirliğiyle küresel demokrasi güvenliğine omuz veren islamcı ve çoğunlukta AKP iktidarıyla yönetilirken, muhalefeti oluşturan azınlığı da gerektiğinde direnebilmektedir.
Türk demokrasi güvenliği çoğunluk ya da azınlığın aşırıya kaçması halinde ötekinin ortadan kalkacağı dengesinde duruyor.



Demokrasinin güvenliğinde aşırıya kaçan bölücü terör tehditine karşı silahlı veya bazı özgürlükleri kısıtlayıcı tedbirlerin alınmasında üç husus öne çıkıyor.
İlkinde AB Bakanı Egemen Bağış`ın,"Norveç`teki saldırıyı gerçekleştiren,Londra`yı, Madrit`i kana bulayanlar Avrupa için neyse,PKK da bizim için odur.Biz kağıt üzerinde kalan anlaşmaların, bilindik sözlerin ötesine geçmeyen destek beyanlarının değil, gerçek, somut ve kararlı bir işbirliğinin peşindeyiz ve bunun takipçisiyiz" ifadesiyle işaret ettiği Türkiye`nin PKK terörüyle mücadelesindeki yalnızlığıdır.
Küresel demokrasi güvenliğini kurgulayanların, sıra Türkiye`ye geldiğinde umursamazlıkları başka hesaplara mı yatıldığı
güvensizliğine neden oluyor!


İkincisi Türk Demokrasisinin Atatürkçü ilkeler yönünde demokratik ve lâik siyaset,serbest piyasa ekonomisi,içte dışta barışa dayalı politikalara ilerlemesi ve sorunlarını çözmesi gerekirken,
Bizzat küresel projelerle işbirliği ve baskın islamcı karakteriyle demokrasinin güvenliğine tehdit unsuru olan AKP iktidarının bölücü terör tehditine asla şifa olmayacağına duyulan inançtır.


Üçüncüsü yine AKP iktidarının yargıda, merkezi ve yerel idarelerde,özerk kuruluşlarda, ekonomi birimlerinde,medyada ve sivil toplum kuruluşlarına oluşturduğu -güya, islamın demokrasiyle bağdaştığı boş inana dayalı derin yapılanmasıdır.
Bu yapılanmanın hedefi, kudreti nedeniyle Türk demokrasisi güvenliğine zaafiyet veriyor.


Bu noktada her gün askeri yetenekleri tartışılan,çok sayıda komutanlarına çeteci ya da başka zanlar yapıştırılan ve prestiji yok edilen TSK`nın,
Mustafa Kemal`in,"Cumhuriyet Orduları, Cumhuriyeti ve kutsal topraklarını güvenle koruma ve savunma kudretindedir ve hazırdır" direktifinde durduğuna ve demokrasinin güvenliğini koruduğuna nasıl inanmak gerekiyor?


Norveç saldırısı küresel demokrasi güvenliğini yanısıra Türkiye demokrasisi güvenliğini de gündeme getirmiştir.
Hükümetin terörle mücadeleyi özel harekâtçı polislere vererek terörle mücadeleyi siyasallaştıracağı polemikleri ardından Yüksek Askeri Şura`da sivil ve asker üyelerin sayılarını eşitleyeceği konuşuluyor.
İnanılmaz fakat Yüksek Askeri Şura sivilleşerek siyasallaştırılmak isteniyor!
Cumhuriyet`in değerlerinin ve demokrasinin güvenliğinin korunmasında taraf olan TSK`nın; Mustafa Kemal`in,"Bir ordunun cevheri ne olursa olsun, siyasete karışırsa birlikte hareket ve savaşma yeteneğini temelinden kaybeder. Ve vatanın savunma gücünü hiçe indirir. Siyasete karışmış bir ordunun, karışmadan önceki disiplini ve savaşma yeteneğini yeniden kazanabilmesi çok zaman ister" ifadesini hatırlamasını ve bu oyuna düşmemesini görmek isteriz.


Norveç saldırısının Türkiye`de de açık,demokratik ve hoşgörülü toplumlar oluşturmak yerine bilhassa ılımlı islam siyaseti konusunda başarılı bir retorikle tehdit algısını zihinlere yerleştiren veya etnik ayrışmacı, demokrasiye sızmış, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin liderlerine ve aldananlarına da, yöntemlerinin demokrasinin güvenliğini asla sağlamayacağı konusunda ders olmasını ve akıllanmalarını dileriz.































Ahmet Kılıçaslan AYTAR
ahmetkilicaslanaytar@gmail.com



Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.