Türk Meclisi

Anasayfa Görüşler Tartışmalar Haber & Yorum Temel Bilgiler Anketler Arama İletişim
Türk Meclisinde kayıtl?toplam kullanıc? 1832
Görüşlerde Yer alan toplam Makale sayıs? 10207
Açılan toplam Tartışma konusu sayıs? 236
Tartışma Panelindendeki toplam Mesaj Sayıs? 756
Toplam 798 Bilgi Makalesi ve toplam 2053 Haber bulunmaktadır.
Üye olmak istiyorum
Şifremi unuttum
Kullanıcı Sözleşmesi
Kullanıcı:
Şifre:
Görüş bildirebileceğiniz Ana Kategoriler
Anayasal Düzen (154) | Dış Politika (2290) | Ekonomi (234) | Eğitim (91) | Devlet Kurumlarımız ve Memurlar (63) | Adalet (71) | Milli Kültür (424) | Gençlik (27) | Siyasi Partiler ve Siyasetciler (849) | Tarım (147) | Sanayi (13) | Serbest Meslek Mensupları (5) | Meslek Kuruluşları (2) | Basın ve Televizyon (19) | Din (543) | Yurt Dışındaki Vatandaşlarımız (54) | Bilim ve Teknoloji (13) | Milli Güvenlik (624) | Türk Dünyası (891) | Şiir (77) | Sağlık (186) | Diğer (3430) |

Görüş bildirebileceğiniz Diğer konuları
Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular (3430)


Diğer - Görüş bildirmek istediğiniz diğer konular konusu hakkında görüşler
Mustafa Mete İSLÂMOĞLU - (Ziyaretci) 4.09.2016 21:19:05

DARBELER- İHANETLER (1-2)

HERŞEY SENİN İÇİN ``TÜRKİYE´´M

Mustafa Mete İSLÂM&61530;ĞLU
İHANETLER & DARBELER
( 1 )
BAŞLARKEN.. Bu yazıyı Tarihi kanla dolu, toprağının her zerresinde vatanı uğruna can veren, şehitlerimizin ve Peygamberlerin yattığı.. gönlü yaralı, kalbi kırık, gözleri yaşlı ve o yaşlarının hiç bitmediği; Aziz Vatanım ``TÜRKİYEM´´ İÇİN HAZIRLADIM´´...
Kayseri`de çocukluk yıllarımdı.. Ve bir gece bataryalı salon radyomuzdan Alparslan Türkeş olduğunu sonradan öğrendiğim tok bir ses İhtlalin olduğunu anons ediyordu.. Ev halkı tedirgin, mahalle büyüklerimden bize gelenler, derken postal sesleri her yerden duyulmaya başladı. Ülkemizin siyasi yönetimine dur diyerek ilk defa askerler tarafından yönetime el konuluyordu.. Ve ben bu geceyi hüzünle yaşadım..
O geceyi titreyerek yaşayanlardan biride bendim. Zira ``Hava ikmal bakım merkezi´´nde görevli olan rahmetli ``babam´´ tecrübe pilotu imanlı, milliyetci- mukaddesatcı bir insan ve demokrat partiliydi. Tarih 27 1960`ta yapılan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleşmiş ilk askerî darbeydi... Ayrıca 27 Mayıs Askerî Müdahalesi, 27 Mayıs İhtilâli ya da 27 Mayıs Devrimi olarak da halen anılmaktadır.
``TÜRKİYE İLK YARAYI BÖYLE ALDI´´
1950 yılında iktidara gelen Demokrat Parti`nin ülkeyi gitgide bir baskı rejimine ve kardeş kavgasına döndürdüğü gerekçelerini ileri sürerek Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde bir grup subay, 27 Mayıs 1960 sabahı ülke yönetimine bütünüyle el koydu.
37 subaydan oluşan Milli Birlik Komitesi bu harekat ile anayasa ve TBMM`yi feshetti, siyasi faaliyetleri askıya aldı, Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, Başbakan Adnan Menderes başta olmak üzere birçok Demokrat Partiliyi tutuklattı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rüştü Erdelhun, İstiklal Savaşı kahramanlarından Ali Fuat Paşa ve Kore gazisi Tahsin Yazıcı da tutuklananlar arasındaydı. Milli Birlik Komitesi ülke yönetimini üstlendi. 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ragıp Gümüşpala`nın, eğer darbenin lideri kendisinden daha kıdemli değilse ordusuyla Ankara`ya yürüyüp isyancıları yakalayacağını söylemesi üzerine darbeden haberi olmayan Emekli Orgeneral Cemal Gürsel Milli Birlik Komitesi`nin başına getirildi. Bu darbenin daha sonraki yıllarda meydana gelen askeri darbelerden farkı, Türk Silahlı Kuvvetleri emir komuta zinciri içinde yapılmamış olmasıydı; nitekim dönemin Genelkurmay başkanı da yönetime el koyan askeri güçler tarafından tutuklanmıştı. Cumhurbaşkanı Celal BAYAR 27 Mayıs`ın nedenleri DP - Ordu ilişkisi 1950`li yılların sonlarına doğru ordunun DP iktidarından memnun olmadığını duyan Adnan Menderes`in çevresine..
"Ben bu orduyu yedek subaylarla da idare ederim"
dediği iddia edilerek ordu mensupları tahrik ediliyordu. Yassıada Yargılamaları sırasında Refik Koraltan`ın avukatlığını yapan Hüsamettin Cindoruk, Mahkeme başsavcısının Menderes`e bu konuyu sorması üzerine Menderes`in ``Efendim ben devleti idare ettim, yedek subaylık yaptım, kendi gücümü biliyorum. Bu ordu yedek subaylarla nasıl idare edilir.
Bunu kim uydurmuş?´´ dediğini belirtmiştir. Kendisinin bu lafı söyleyip söylemediği kesin olarak bilinmemekle birlikte darbeyi hazırlayanların bu sözleri propaganda amacıyla kullandığı bilinmektedir.
YASAL UYARI: ``Bu yazı serisi 27 bölüm olup; 5846 sayılı yasa gereği yazarına aittir. kopya edilemez, alıntı yapılamaz.
DEVMI 2. BÖLÜMDE..







Mustafa Mete İSLÂMOĞLU
İHANETLER & DARBELER
( 2 )
Bu sözler 27 Mayıs`tan sonra da darbeyi meşrulaştırmak için kullanılmıştır. Darbenin nedeninin Menderes hükümetinin uygulamaları ve çıkardığı yasalar olduğu, cunta yönetimi tarafından ileri sürülmüştür. MBK; darbeyi, kardeş kavgasına son vermek ve -bütün askeri darbelerde ileri sürüldüğü gibi- laiklik ilkesine aykırı uygulamaları durdurmak için yaptığını ileri sürmüştür. Ayrıca kimi subaylar DP iktidarının Kemalist ve laik rejimi tehdit ettiğini düşünmekteydi. Bunların dışında, darbenin iktidarı geleneksel elit iktidar gruplarına (ordu ile siyasî bürokrasiye) vermek amacıyla yapıldığını öne süren kaynaklar da mevcuttur. Başlangıç aşamasında sayılabilecek bir ekonomik kriz havasının darbenin etkenlerinden olduğu belirtilmektedir. DP`nin siyasi faaliyet ve kararları DP anayasa ihlalleriyle suçlamaktadır., Adnan Menderes`in üniversite çevrelerine "kara cübbeliler" olarak hitap ettiği ve bunun yayınlanmaması için basına yasak koyduğu iddia edilir. Üniversite çevreleri ve bazı aydınlar bu eleştirilere destek verirler. İhtilalden bir ay önce İstanbul Üniversitesi`nde DP karşıtı bir eylem zorlukla bastırılır. Eylemi bastırmakla görevli askerlerin tutumu ordunun da DP`ye cephe aldığını gösterir. Bu olaya şahit olan Ali Fuat Başgil o an, gördüklerini şu şekilde değerlendirir:
Tamam dedim. Bu hareket orduya da sirayet ettiğine göre, artık Menderes Hükümeti gitmiştir. Tırmanan olaylardan ve huzursuz ortamdan CHP`yi sorumlu tutan Demokrat Parti`nin, 2 Ağustos 1958 tarihli bir Meclis grubu bildirisi şu şekildeydi: "CHP idarecileri, Meclis ve hükümetin meşruiyet ve istikrarını, şiddet yolu ile tahrip etmenin mümkün, hatta lazım olduğu kanaatini uyandırmaya müncer olacak, çok tehlikeli bir yola girmişlerdir" DP hükûmetinin sansür politikaları basınla olan ilişkilerini de büyük oranda zedelemiştir. Dış politika bazlı etkenler Menderes, iktidarının son yıllarında artık Marshall Planı kapsamında Amerika`dan daha fazla kredi alamadığını görmüş ve Seydişehir Aluminyum ve İskenderun Demir-Çelik ve diğer sanayi projelerini kredilendirmek için Sovyetler Birliği ile yakınlaşmaya başlamıştı. Bu amaçla Sovyetler Birliği`ne üst düzey ziyaretler yapılıp, ülkedeki sanayinin gelişmesi için Sovyetlerle yatırım antlaşmaları imzalanma hazırlığı yapılmaktaydı. Nitekim, Demokrat Parti`nin devamı olan ve "Demokrat Parti`nin Yedek Takımı", adıyla anılan Adalet Partisi, darbeden 5 yıl sonra yapılan seçimlerde 1965 yılında tek başına iktidara geldiğinde, Adnan Menderes döneminde projesi yapılıp da kredi yokluğundan gerçekleştirilemeyen bu projeleri Sovyetler Birliği`nden alınan proje kredileriyle bitirmiştir.
Bazı iddialara göre bu askeri darbe`nin arkasında, evvelce Mısır lideri Cemal Abdülnasır`ın Asvan Barajı için ABD`nin kredi vermemesi üzerine Sovyetler Birliği`ne yakınlaştığını gören ABD ve diğer bazı Batılı devletler ile CIA vardır. 9 Nisan 2010 2 + Alıntı Cevapla JosTeR bunu beğendi. Suskun V.I.P V.I.P Katılım: 16 Mart 2009 Mesajlar: 23.246 Beğenileri: 271 Ödül Puanları: 5.730 Yer: Türkiye Banka: 1.600 ÇTL 27 Mayıs`a giden süreç 1957 seçimleri 27 Ekim 1957 seçimleri oldukça sert bir hava içerisinde yapıldı. DP seçimler öncesinde yasal düzenlemeler yaparak, muhalefetin bütünleşerek seçimlere bir cephe halinde girmesini engelledi. CHP`nin iddiasına göre CHP`li seçmenler kütüklere yazılmamış ve bazı yerlerde sandıklarda seçim sonuçları bile değiştirilmiştir. Kayseri, Giresun, Çanakkale ve Samsun`da gösteriler yapılmış ve kavgalar yaşanmıştır.
Gaziantep`te ise radyo ve gazeteler önce CHP`nin zaferini ilan etmiş fakat daha sonra "köyden gelen oylar" ile seçim sonucunu DP`nin zaferi olarak değiştirilmiştir. CHP`nin itirazı üzerine oy pusulaları Gaziantep Adliyesi binasına getirilmiş ancak Gaziantep Adliyesi oy pusulalarıyla birlikte yanmıştır. İsmet İnönü, bu usulsüzlükleri "Kütük Marifetleri" ve İçişleri Bakanı Namık Gedik`i de "Kütük Bakanı" olarak adlandırmıştır. DP hükûmeti bu "Antep hadisesi" haberlerinin yayınlanmasını yasaklamıştır. DP oyların 47,88`ini alarak yürürlükteki çoğunluk esasına dayalı seçim sistemi sayesinde 424 milletvekili çıkardı. İsmet İnönü`nün başında bulunduğu CHP 41,09 oyla 178 milletvekilliği kazanmıştı.
YASAL UYARI: ``Bu yazı serisi 27 bölüm olup; 5846 sayılı yasa gereği yazarına aittir. kopya edilemez, alıntı yapılamaz.

DEVAMI 3. BÖLÜMDE


Paylaş

Proje Yerlinet tarafından çözümlenmiştir.

© 2008 TurkMeclisi.org Her hakkı saklıdır. İçerik izin alınmadan kullanılamaz. Siteyi kullanan herkes "Kullanıcı Sözleşmesini" kabul etmiş sayılır. Kullanıcı Sözleşmesi.